Rizeli iki girişimci kardeş Uzak Doğu’nun kökeni tarihe dayanan Matcha(Maça) Çayını Rize’de yerli olarak üretiyor. Toz halinde olan bu özel çay yemyeşil rengiyle dikkat çekiyor. Siyah çaya göre üretimi çok daha zor olan matcha çayını üretmek için çay bahçelerinin üzerini çay hasadından bir ay önce örterek çay bitkisinin klorofil depolamasını sağlıyorlar. Karadeniz’de üretildiği için el emeği göz nuru ürünlerine Karadeniz Matcha adını veren genç girişimciler insanımız tarafından büyük bir ilgiyle karşılandıklarını söylüyor.

Girişimci genç kardeşler Eşref ve Hasan Demirci gördükleri ilgiden gayet memnun. Şu anda kendi markaları için üretim yaptıklarını ve talep eden firmalar için de imalat gerçekleştirdiklerini söyleyen Eşref Demirci açıklamalarda bulundu.

Demirci “Bu çayla ilgili bizim yıllardır araştırmamız var. Aslında bu işin fikir mimarı Ziraat Mühendisi olan babamız Ahmet Demirci’dir. Bir aile firması kurduk. Fikirleri babamızdan aldık, biz de teşebbüse döktük. İmalata başladıktan sonra kendi markamızı tanıtırken bu çayı ithal eden firmalara ‘Biz bu çayı artık yerli olarak üretiyoruz’ diye nümuneler gönderdik. Hepsi çok beğendi, artık ithal ürün almayıp Rizemizden çıkan bu güzel ürünü kullanıyorlar. Hatta birçok kafe ile de işbirliği yaptık.” diye bu özel çayı anlattılar. Şu anda Lübnan ve Azerbaycan’a da çay gönderdiklerini söyleyen kardeşlerin nihai hedefi bir gün bu çayı dünyanın her tarafına götürmek” dedi.

Yeşil çay olmamakla birlikte dünya literatüründe Yeşil Çay Tozu (Green Tea Powder) olarak yer edinen bu ürün diğer çaylar gibi demlenerek içilen bir çay değil. Yaptığımız röportajda çayı anlatan kardeşler: “Diğer çaylar demlenerek içildiği için çayın deme geçen kısmını alıyoruz, fakat Karadeniz Matcha toz formatında olduğundan çayın tümünü içerek çaydaki bütün minerallerden faydalanıyoruz.

Bu çayı içmeniz için 80 derecelik bir bardak suya yarım çay kaşığı matcha atıp karıştırmanız yeterli. İthal ürünlerin tadını almak için bir çay kaşığı kullanmanız gerekirken bizim yerli ürünümüzde yarım çay kaşığı yeterli olabiliyor. Dilerseniz çayınıza şeker de katabilirsiniz. Ayrıca bu çayı soğuk olarak da içebiliyorsunuz. Dünyanın birçok yerinde ve ülkemizde bu çay sade olarak içilebilirken süte katarak matcha latte şeklinde de içebilirsiniz. İşin güzel kısmı da şu ki diğer çaylar sadece içilebilirken matcha çayını günlük tükettiğiniz gıdalara katabilir veya yaptığınız en güzel tariflerde kullanabilirsiniz.

Mesela ara öğünde yediğiniz bir kase yoğurda katarsanız yemyeşil bir yoğurt oluyor, bala katarsanız yemyeşil bir bal oluyor. Bununla birlikte matchalı yaş pasta, matchalı dondurma, matchalı fıstık ezmesi, matchalı kurabiye gibi ürünler yapabilirsiniz. İçine kattığınız ürünü yemyeşil hale getiren matcha son derece sağlıklı bir çay. Kullanım alanı çok geniş olan bu yemyeşil ürünü üretirken herhangi bir kimyasal madde kullanmıyoruz. “Bir Fincan Doğa” sloganıyla çıktığımız bu yolda tabiatta ne varsa onu bardaklarınızla buluşturuyoruz. Neden bir “Bir Fincan Doğa” diyoruz peki? Çünkü 50 gramlık ürünümüzün içinde ortalama 250 adet öğütülmüş çay yaprağı bulunuyor. Üstelik ithal ürünlerin 50 gramı 80 TL gibi bir fiyata ülkemizde satılırken, bizim yerli ürünümüz 25 TL’den tüketiciyle buluşuyor.” diyerek bu özel ürünü anlatıyorlar.

Matcha çayı ülkemizde hızla tanınmaya başlayan ve dünyadaki pazarı her geçen gün büyüyen özel bir ürün. Aynı zamanda matcha günlük tüketimin yanında diyet sektöründe de tercih edilen bir çay. Çünkü yapılan araştırmalara göre matcha çayı metabolizma hızını artırıyor ve ara öğüne kadar insanı tok tutuyor. İçeriğindeki zengin antoksidanla düzenli kullanımlarda bağışıklık sistemini güçlendiren matcha çayı bitki çayları arasında en özel ürünlerden bir tanesi.