Başbakanlık genelgesine göre, mevsimlik işçilere barınma ve sağlık hizmeti sağlanacak. Düzenlemeye hem işveren, hem de işçi kesiminden olumlu tepki geldi.

Resmi gazete’de yayımlanan genelgeye göre, mevsimlik tarım işçilerinin yoğun olarak çalıştığı yerlerde temel ihtiyaçlarını giderebilecekleri prefabrike, betonarme ya da çelik yapılı yerleşim alanları oluşturulacak. Yerleşim alanları sel ve su baskınından etkilenmeyecek Hazine taşınmazlarına kurulacak. İl Halk Sağlığı Müdürlükleri kanser taraması yapacak. Bulaşıcı ve salgın hastalıklara karşı sağlık taraması uygulayacak. Gebe, bebek ve çocukların gelişimi izlenecek. Üreme ve kadın sağlığı hizmetleri, çevre sağlığı hizmetleri periyodik olarak yürütülecek. Mobil sağlık ekiplerinde doktor istihdam edilecek. Çocuklara eğitim verilecek.

Cami de yapılacak

İl müftülüklerince, inanç ve ibadet ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli tedbirler alınacak. Tarım işçilerini taşıyan karayolu araçlarının 24.00-06.00 saatlerinde şehirlerarası yolculuk yapmamaları sağlanacak. Kolluk kuvvetlerince işçi ve ailelerinin bilgileri e-METİP’e aktarılacak. Okuma-yazma öğretilecek. Belirlenen yerler dışında çadır ve prefabrik binaya izin verilmeyecek.

STK'LARIN PROJELERİNE MADDİ DESTEK SAĞLANABİLECEK

Valilikler, hazırladıkları Eylem Planında yer alan faaliyetlerini gerçekleştirmek üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından gönderilen ödenekten, üniversiteler ve başvuru tarihi itibarıyla en az üç yıldır faaliyette bulunan sivil toplum kuruluşlarının (STK) mevsimlik tarım işçilerinin çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesine yönelik projelerine maddi destek sağlayabilecek.

Çay İşçisini de Kapsayacak mı?

Çay Sanayicisi İş Adamları Derneği (ÇAYSİAD) Başkanlığı Erdal Saral, “Böyle bir desteğin verilmesi elimizi rahatlatacak” dedi. Daha önce Çalışma Bakanlığı’yla bir çalışma yaptıklarını anımsatan Saral, yatacak yer ve 3 öğün yemeğe rağmen işçilerin Çaykur ve devlet garantisi talep ettiklerini söyledi. Saral, düzenlemenin mevsimlik işçi istihdamını kolaylaştıracağını vurguladı.

Sendikadan olumlu tepki

Tekgıda-İş Sendikası, “Bu tedbirlerin uygulanması halinde öncelikle; işçilerin ve ailelerinin sağlıklı barınma ve yaşam alanlarının olması, kayıtdışılığın önlenmesi, asgari düzeyde kabul edilebilir bir ücret ödenmesinin kontrolü, çocuk emeği istismarının sonlandırılması ve çocukların eğitim ve sağlıklı bir çevrede yaşayabilmesi için gerekli tedbirin alınmasını sağlayacak bu genelgeyi önemsiyor ve takipçisi olacağımızı belirtmek istiyoruz” denildi.

Başkan Mustafa Türkel de mevsimlik işçilerin kültürel anlamda tepkilerle karşılandığını, işçi çocuklarının sağlıksız koşullarda, eğitimden uzak yaşadığını vurgulayarak, düzenlemenin önemli olduğunu vurguladı.

ÇOCUK İŞÇİLİĞİYE MÜCADELE EDİLECEK

Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri ve Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüklerince işçilerin çalışma ve sosyal güvenlikleri bakımından mevcut durumları yürütülecek çalışmalarla iyileştirilecek ve çocuk işçiliğiyle etkin mücadele edilecek.

VALİLİKLERDE MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİ BÜROSU KURULACAK

Valilikler bünyesinde, vali tarafından görevlendirilecek vali yardımcısı başkanlığında Eylem Planının hazırlanması, uygulanması ve izlenmesi ile görevli, sekreteryasını Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerinin yapacağı ve İl Emniyet Müdürlükleri, İl Jandarma Komutanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlükleri, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlükleri, Büyükşehir Belediyesi, olmayan yerlerde ise mülki idare amirinin uygun gördüğü belediye temsilcilerinden oluşan mevsimlik tarım işçileri bürosu kurulacak.