Maliye Bakanlığı kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında, Gelir İdaresi Başkanlığı mali işlemlerin denetim kapasitesinin güçlendirilmesi amacıyla; 2013 yılında “POS cihazlarının yazar kasalarla uyumlaştırılması” çalışmalarını kademeli bir geçişle başlatmıştı. 3100 Sayılı Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanunun 69 ve 70 nolu Genel Tebliği ile 213 Sayılı Vergi Usul Kanunun 426 ve 427 seri no’lu genel tebliğleri ile yeni nesil ödeme kaydedici cihazların kullanım zorunluluğu getirilmişti.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Rize Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Muammer Berberoğlu mükelleflerin kullanmakta olduğu mevcut ödeme kaydedici cihazlarını (yazar kasa) , 31.12.2015 tarihine kadar yeni nesil yazar kasa ile değiştirmek zorunda olduğunu söyledi.

Maliye Bakanlığı POS cihazlarının yazar kasalarla uyumunu sağlayarak ticari işlemlerin daha etkin bir şekilde kayıt altına alınması amacıyla yeni nesil ödeme kaydedici cihazların kullanımını 01.10.2013 tarihinden itibaren, faaliyetlerinde seyyar EFT-POS cihazı kullananlar ile yol kenarı otopark hizmeti veren mükelleflerde başlatmış idi.

Maliye Bakanlığı yeni nesil ödeme kaydedici cihaz geçiş sürecinde, cihazı üreten firmaların ihtiyaçlara cevap vermesi ve yazar kasa kullanan mükelleflerin sisteme uyumunun sağlanması için mevcut ödeme kaydedici (mevcut yazarkasa) cihazlarını, 31.12.2015 tarihini geçmemek üzere “mali hafızaları doluncaya kadar” kullanabilecekleri şeklinde yasal düzenleme yapmıştı.

01 Ocak 2016 tarihi itibariyle ödeme kaydedici cihaz (yazar kasa) kullanma zorunluluğu olan tüm vergi mükellefleri yeni nesil yazar kasa cihazlarını kullanmak zorundadır. 31.12.2015 tarihinden sonra mevcut yazar kasalarını kullanmaya devam eden vergi mükelleflerine V.U.K’un mükerrer 355. maddesi uyarınca özel usulsüzlük cezası uygulanacaktır. (Uygulanacak cezalar 2015 yılı için birinci sınıf tüccarlar ve serbest meslek için 1.500 TL. ikinci sınıf tüccarlar, 660 TL. bunlar dışında kalanlar için 330 TL dır.)

Yeni nesil yazar kasalar EFT-POS işlemini birlikte yaptığı gibi, bankacılık ve mali fiş kesme özelliği de taşımaktadır.

Berberoğlu “ 01.01.2016 tarihine az bir sürenin kaldığı bu günlerde mevcut yazar kasalarını “Yeni Nesil Ödeme Kayıt edici Cihaz” ile değiştirmek zorunda olan vergi mükelleflerin cezalı duruma düşmemeleri için yıl sonunu beklemeden eski yazar kasalarını yetkili servislerinde hurdaya ayırtarak, bağlı bulunduğu vergi dairesine veya mal müdürlüklerine yeni nesil ödeme kaydedici cihaz almak için yazılı dilekçe ile başvuruda bulunmaları gerekmektedir” dedi.