DEİK Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan, Türkiye ve Rusya hükümetlerinin desteklediği büyük çaplı projeler ve karşılıklı yatırımlar bakımından, iki ülke arasındaki ilişkiler stratejik ortaklık düzeyine ulaştığını söyledi.
Rusya Federasyonu Leningrad Bölgesi’nde İş ve Yatırım Olanakları Tanıtım Toplantısı, Rusya Federasyonu Leningrad Bölgesi Vali Yardımcısı, Ekonomik Kalkınma ve Yatırım Faaliyetleri Komitesi Başkanı Dmitriy Yalov, Rusya Federasyonu Ticaret Mümessilliği İstanbul Şubesi Müdürü Albina Rakhimullina’nın katılımları ile DEİK Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan’ın ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleşti. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan, Rusya Federasyonu içerisinde Leningrad Bölgesinin özel bir yere sahip olduğunu söyledi. Leningrad bölgesinde yatırım olanaklarının değerlendirilmesinin hedeflendiğini belirten Özilhan, bölge ile yeni işbirlikleri kurulmasının arzu edildiğini vurguladı.
Özilhan sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye-Rusya İş Konseyi olarak, ister iki ülkenin devlet organları ile yürütülen çalışmalar, isterse de kendi bünyemizde geliştirdiğimiz projeler çerçevesinde Türkiye ile Rusya Federasyonu arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin derinleştirilmesi, yeni bir boyuta taşınması ve önümüzdeki hedeflerin yakalanması amacıyla faaliyetler yürütülmektedir” dedi. Türkiye ile Rusya arasında son yıllarda istikrarlı şeklide gelişen bir ticari ve ekonomik işbirliğinin mevcut olduğunu söyleyen Özilhan, iki ülke arasındaki ticaret hacminde olumlu gelişmeler yaşandığını belirterek, “İki ülke hükümetlerinin destekleriyle hayata geçirilen büyük çaplı projeler ve karşılıklı yatırımlar bakımından, iki ülke arasındaki ilişkiler stratejik ortaklık düzeyine ulaşmış bulunmaktadır”.
Rusya Federasyonu Leningrad Bölgesi Vali Yardımcısı, Ekonomik Kalkınma ve Yatırım Faaliyetleri Komitesi Başkanı Dmitriy Yalov, Leningrad Bölgesi’ndeki şirketlerin bir kısmının yeni yatırımlar olduğunu söyledi. İhracat ve ithalatın önemli bir kısmının Leningrad bölgesinde gerçekleştiğini belirten Yalov, bölgenin en önemli avantajının burada yapılan üretimin hem iç piyasaya satılabilmesi hem de ihraç edilebilmesi olduğunu söyledi. Leningrad bölgesinin son yıllarda ekonomisinin önemli ölçüde büyüdüğünü söyleyen Yalov, bölgede birçok Türk şirketinin faaliyet gösterdiğini belirtti. Rublenin değer kaybından dolayı Avrupa ürünlerinin rekabet gücünün azaldığını belirten Yalov, Federal mevzuat çerçevesinde bazı teşvikler verdiklerine işaret ederek, kurumlar vergisini yılda yüzde 13,5’e kadar indirdiklerini söyleyerek, Türk şirketlerinin buradaki boşlukları doldurabileceğini vurguladı.
Rusya Federasyonu Ticaret Mümessilliği İstanbul Şubesi Müdürü Albina Rakhimullina, Rusya ve Türkiye arasındaki iktisadi ilişkilerin son dönemde istikrarlı şekilde geliştiğini söyledi. Rusya’dan ihraç edilen enerji ürünlerinin fiyatlarının düştüğünü belirten Rakhimullina, Türkiye tarafından ihraç edilen malların çeşitliliğinin de arttığını söyledi. Balıkçılık, meyve ve süt ürünleri gibi sektörlerde ihracatta artış gözlendiğini belirten Rakhimullina, Türkiye ve Rusya’nın büyük bir amaç ortaya koyduğunu, 2020 yılına kadar iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkarılmasının hedeflendiğini belirtti.
Rakhimullina, iki ülke arasındaki ihraç edilen malların çeşitliliğin artırılmasının söz konusu olduğunu, yüksek teknolojili ürünler alanına daha fazla eğilim verileceğini düşündüklerini vurguladı. Rakhimullina, Leningrad Bölgesi’nin özellikle otomotiv konusunda yedek parçaların üretiminde iyi bir örnek olabileceğini belirtti.
Toplantıda DEİK ve Rusya Leningrad Bölgesi Ekonomik Kalkınma Ajansı arasında işbirliği anlaşması imzalandı.