AK Parti Ankara Milletvekili Adayı Nuri Elibol, İngiltere’de yapılan seçimleri kaybeden üç muhalefet partisi liderinin başarılı olamadıkları için istifa etmelerini örnek göstererek, bir çok seçimde başarısız olan CHP ve MHP genel başkanlarının İngiltere’de yaşanan bu olaydan ders çıkartmalarını istedi.
İngiltere’de yapılan seçimlerde başarısız olan muhalefet partilerinin genel başkanlarının görevlerinden istifa etmesi Türkiye’de de büyük yankı uyandırdı. İngiltere’de muhalefet parti liderlerinin duyarlı davranışının Türkiye’deki muhalefet partisi liderlerine örnek olması gerektiğinin altını çizen AK Parti Ankara Milletvekili Adayı Nuri Elibol, “Halkın karşısına çıktılar, iktidar olabilecek kadar oy alamadıkları için, halktan gerekli desteği almadıkları için kendi rızaları ile kimse zorlamadan istifa ettiler. Bizim siyasi partilerimizin bunu örnek alması gerekir” dedi.
MHP Lideri Bahçeli’nin yıllardır yapılan seçimlerde partisine başarı sağlayamadığını ifade eden Elibol, “Bizim muhalefet partilerimize bakın; Sayın Bahçeli kaç seçimdir MHP’yi iktidara taşıyabilmiş değil. Bir kere koalisyon ortağı oldu, ondan sonra MHP yerlerde süründü, bir türlü iktidara gelemedi, iktidar ortağı da olamadı. Buna rağmen partinin başında inatla duruyor” diye konuştu.
CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun da partisini iktidara taşıyamadığını kaydeden Elibol, “Kılıçdaroğlu, üst akıl ve paralel yapının oyunları ile kendi genel başkanını kaset operasyonu ile koltuğundan etti. Koltuğundan ettiği günden bu yana CHP’nin başında kaç kere seçime girdi. Seçimlerin hiç birisinde CHP’nin oyunu da yükseltemedi, iktidara da taşıyamadı. Buna rağmen hala o da yerinde duruyor, koltuğu kimseye bırakmıyor. Kendiliğinden ‘ben CHP’yi başarılı yapamadım’ deyip bırakıp gitmiyor. Öyle bir pişkinlik yapıyor ki, CHP’yi iktidar hedefi bile koymuyor, yüzde 35hedefi koyuyor” şeklinde konuştu.
İngiltere’deki bu gelişmenin Türk siyasetçilere örnek olması gerektiğini belirten Elibol, Siyasi Partiler Kanunu’na da bu anlamda bir madde konulması gerektiğini ifade ederek, “Siyasi Partiler Kanunu’na bir madde koyalım, partisini iktidara taşıyamayan siyasiler elensin gitsinler. Siyasi Partiler Kanunu’nda öyle bir delege sistemi var ki, oraya gelen bir daha gitmiyor. Öyle bir düzenleme yapmalıyız ki, seçimlerde başarılı olamayan hukuki yollarla buradan gitmeli. Bizim muhalefet İngiltere’deki olaydan örnek alsınlar. Bu ülkenin iktidar problemi yok, muhalefet problemi var. Muhalefet ne kadar kaliteli olursa iktidar o kadar kaliteli hizmet verir” açıklamasında bulundu.