Anadolu’nun en eski kentlerinden olan ve medeniyetler beşiği olarak bilinen Şanlıurfa’da Kapalı Çarşı esnafı, 7 asrı aşkındır süredir yaşatılan ahilik geleneklerine göre birlikte dua ederek, kepenk açıyor.
Şanlıurfa Haşimiye Meydanı’nın Aşağı Çarşı bölümünde bulunan yaklaşık 70 esnaf, 7 asrı aşkın süredir devam eden ahilik geleneklerini yaşatıyor. İş yerlerinin önünde dizilen esnaflar, bol, bereketli, kazasız, belasız ve hayırlı kazanç temennisiyle yapılan dualara hep birlikte ‘amin’ diyor. Kunduracıların bulunduğu bölgede Pazartesi ve Cuma günleri yapılan duaya bugün AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nureddin Nebati, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç ve Şanlıurfa Esnaf Odaları Birliği Başkanı Mehmet Şefik Bakay da katıldı.
Şanlıurfa Esnaf Odaları Birliği Başkanı Mehmet Şefik Bakay, 1300’lü yıllarda başlayan ahi geleneğini sürdürdüklerini belirterek, duaya katılan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nureddin Nebati ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç’e teşekkür etti.
Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç, Aşağı Çarşı’nın Şanlıurfa’nın kalbi olduğunu belirterek, esnafa bol, bereketli ve hayırlı kazanç temennisinde bulundu.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nureddin Nebati ise geleneğin gelecek nesillerde de yaşatılması gerektiğini ifade ederek, "Esnaf geçmişten gelen geleneğini yitirmemiş. Çarşıda bulunmaktan çok mutlu olduk. Bu dua merasimi ile müşterilere hayırlı alışveriş, esnafa da bereketli kazancın olacağı inancı ortaya koyuluyor. Bu gelenek, gelecek nesillere aktarılması ve her işin başı ve sonu ‘bismillah’la olması gerekliliğini ortaya koyması açısından da çok önemli" diye konuştu.
Nebati ve Güvenç, duanın ardından esnaflarla birlikte oturarak çay içti. Eski deri temizleyiciler hanının bulunduğu bölgedeki dükkanını satmak isteyen bir esnaf ise Başkan Güvenç’le pazarlığa tutuştu. İş yerlerinin bulunduğu tarihi hanı restore etmek ve tarihi yapısının korunması için satın almak isteyen Belediye Başkanı Güvenç, esnafın elini sıktı. Bir süre devam eden pazarlığa Genel Başkan Yardımcısı Nebati ve Esnaf Odaları Birliği Başkanı Bakay da dahil oldu. Anlaşma sağlanamazken esnaf, Nebati ve beraberindekilere iş yerlerinin bulunduğu tarihi hanı gösterdi. Pazarlığın sonra yapılmasına karar verilerek programa devam edildi. Nebati ve Güvenç, esnafı tek tek gezerek, sorunlarını dinledi. İlgiyle karşılanan Nebati ve Güvenç, Kapalı Çarşı içerisindeki bazı tarihi han, sokak ve mekanlar ile Hz. Ömer Cami avlusunu da gezdi. Nebati, Halid-i Bağdadi Hazretleri’nin halifesi olarak bilinen ve çarşıdaki Tabakhane Cami avlusunda meftun bulunan Muhammed Selim Hazretleri’nin türbesini de ziyaret ederek, dua okudu.