Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Türk Telekom ve Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin iş birliği ile Antalya, Dubai, Barselona ve Londra’dan sonra düyanın "akıllanan" dördüncü büyük kenti olacak. Proje kapsamında Antalya’da trafik işaretleri ve ışıkları, aydınlatma ve sulama sistemleri, sağlık sistemi, kent bilgilendirme panoları, ücretsiz internet hizmeti tek merkezden akıllı sistem ile yönetilecek. Kentte bugün itibariyle ücretsiz internet hizmeti de birçok noktada başladı.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Türk Telekom ve Antalya Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde düzenlenen “Hedef 81 Akıllı Kent” projesi lansmanı Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Eski Bakanı Lütfi Elvan, Antalya Valisi Muammer Türker, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Türk Telekom Grubu Ceo’su Rami Aslan, Türk Telekom Grubu Kurumsal İş Birimi Ceo’su Mehmet Ali Akarca, Türk Telekom Grubu Strateji ve İş Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Hakan Dursun ve çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Türkiye’de Karaman ilinin ardından Antalya’da da yapılması planlanan güvenlik, sağlık, trafik, ulaşım ve mobil hizmetleri kapsayan kent teknolojinin ikincisi Antalya’ya uygulanacak. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Türk Telekom ve Antalya Büyükşehir Belediyesi iş birliği ile kent merkezinde birçok hizmet mobil ağ üzerinden gerçekleştirilecek. Proje kapsamında Antalya; Londra, Barselona ve Dubai’nin ardından akıllanan 4’üncü büyük kent olacak.
DÜNYANIN ETRAFINI BEŞ KEZ DÖNECEK KADAR FİBER ALT YAPI
Projenin tanıtımını yapan Türk Telekom Grubu Ceo’su Rami Aslan, projenin büyük ekonomik katkı sağladığını ifade etti. Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşması için teknolojik adımlar attıklarını da ifade eden Aslan, “Herkesin günlük hayatlarına değer katmak için yatırım planlarımıza önem veriyoruz. İnsanların daha mutlu ve verimli olduğu daha akıllı bir gelecek ön görüyoruz” dedi. Türk Telekom’un fiber alt yapı sisteminin 190 bin km’ye ulaştığını da belirten Aslan, “Türk Telekom fiber alt yapısı 190 bin km ulaşmış durumda. Dünyanın etrafını 5 kere dönebilecek büyüklükte. Hanelerin yüzde 98’ine geniş bant alt yapısı ulaşmış durumda. Bu durum Almanya‘dan 10 kat daha iyi bir rakamdır. Şehirler akıllı hale geliyor. İnsanlar bilgiye artık daha hızlı bir şekilde erişebiliyorlar. Türkiye bölgede parlayan bir ekonomidir. Dünyanın her yerinden milyonlarca turist buraya geliyor. Bu güzel ülkeyi korumak zorundayız bu akıllı entegre sistemleri bu yolda da bir işe yarayacak. Hava kirliliği, su tasarrufu ve enerji verimliliği konusunda kazanımlar sağlayacaktır” diye konuştu.
ÇOK SAYIDA YENİLİKLE İNSANLARIN HAYATLARINI KOLAYLAŞACAK
Antalya’yı da akıllı kentler arasına almak için çalışmaları başlattıklarını ifade eden Aslan, akıllı kentlerde yaşamanın daha kolay olduğunu söyledi. Bu sistemin ekonomik katkılarının da olduğuna değinen Aslan sözlerini şöyle sürdürdü:
“Akıllı kentler topluma daha kolay yaşama imkanı sunuyor. Bu ekonomik sistem daha yeni istihdamlar sağlıyor. Akıllı şehirler dünyanın her yerinde önemli başarılar elde etti. Trafik ve su yönetimi sağlık bakımı ve kamu güvenliği sistemleri bu akıllı sistemler sayesinde mümkün oldu. Antalya özel bir yer. Kasım’da G20 zirvesi olacak. 20’den fazla akıllı kent uygulamasıyla Türkiye’nin G20’de yüzünü daha güzel gösterecektir. Expo 2016 fuarı burada olacak ve 8 Milyon’dan fazla ziyaretçi buraya akacak. Bu etkinlik sırasında şehir bilgi panoları ve mobil uygulamalar, akıllı otobüs durakları kullanılıyor olacak. Alt yapıdan üst yapıya çok sayıda yenilikle insanların hayatlarını kolaylaştıracağız” dedi.
SİSTEMDE NELER OLACAK?
Akıllı kent sistemi ile sağlanacak kolaylıklarla ilgili Türk Telekom Grubu Strateji ve İş Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Hakan Dursun bilgiler verdi. Türk Telekom ailesi olarak bir çok proje yaptıklarını ancak “Akıllı kent” uygulamasının bu projeler içerisinde en güçlüsü olduğunu belirten Dursun, Antalya’nın bu sistemi Karaman’dan sonra kullanan ikinci kent olacağını ifade etti.
Türkiye’nin 22 kilometrelik en uzun ücretsiz internet şeridini Antalya’ya uygulayacaklarını da belirten Dursun, projenin öne çıkan bazı özelliklerini şöyle sıraladı:
“Yaşlı vatandaşlar, bileklerine bağlanacak bir sistemle tek tuşla sağlık birimlerine iletişime geçebilecek ve 112 ambulans talep edebilecekler. Antalya’ya ilk defa gelenler şehirde konumlandırılan bilgimatiklerden kentteki restoran, işletme, hastane gibi yerlere anında ulaşabilecek. Toplu ulaşımda ücretsiz internet hizmet sağlanacak. Proje kapsamında kamusal alanlarda kullanılan aydınlatma da yüzde 35, sulamada yüzde 30, karbondioksit salınımın da yüzde 40 tasarruf sağlanacak” dedi.
“BAKAN ELVAN, ANTALYA’YI HALLAÇ PAMUĞU GİBİ SAVURDU”
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, projenin Antalya’ya çağ atlatacağını söyledi. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Eski Bakanı Lütfi Elvan’ın Antalya’dan milletvekili adayı olmasıyla ilgili Başkan Türel, esprili bir dille “Bakanız Lütfi Elvan’ın Antalya’dan milletvekili adayı olmasını istemekle hata etmişim. Antalya’ya kendime rakip getirmişim. Daha dün bir bugün iki Antalya’yı hallaç pamuğu gibi savurdu. Proje, iş, çözüm getirmeye başladı. Seraların tarımsal sulama tarifelerini düzenledi. Yolların sorununu giderdi. Kendi tabirimle “Galiba başıma iş açtım. Allah herkesin başına böyle dert versin” dedi.
Projenin turizme çok yararı olacağını da ön gördüklerini belirten Başkan Türel, “Cumhuriyet Meydanı, kapalı yol, Yavuz Özcan parkı Sarısu ve Konyaaltı Sahili, şarampol ve kale kapısı ücretsiz internet hizmeti sunulacak. Bugünden itibaren hayata geçti. Elektronik trafik kontrol sistemi ile aşırı hız ve trafik güvenliğini ihlal edenlere karşı ceza uygulanacak bu sistemle. Gazipaşa’dan Kaş’a kadar 7 ana koridorda akıllı sinyalizasyon olacak. 42 kavşakta akıllı sinyalizasyon olacak. Ambulans ve itfaiye geçişleri daha kolay sağlanacak” dedi.
“ANTALYA’YA 20 YILDA YAPILACAK PROJELERİ 5 YILDA YAPMAK ZORUNDAYIZ”
Antalya’da bugün tarihi bir gün yaşandığını belirten Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı Lütfi Elvan, projenin dünyada 3 büyük kent, Londra, Barselona, Dubai’den sonra Antalya’da uygulandığını söyledi. Karaman’da uygulanan projenin daha büyük ölçeklisini Antalya’ya uygulayacaklarını da belirten Elvan, “Ben akıllı kentle ilgili bahsettiğimde ’Bu ne diyor?’ diyenler oldu. Ancak gelinen nokta işte ortada. Ücretsiz internet bugün başladı. Biz neyin sözünü verirsek onu yaparız. Bizi başkaları ile karıştırmayın. Yüzde 99 emin olduğumuz konuda bile vatandaşa söz vermeyiz. Kesin eminsek söz verir ve yaparız. Acaba ben kendime rakip mi getirdim dedi esprili bir dille Başkan Türel, ama biz bir takımız bizdeki takım ruhu kimsede yok. Bizim farkımız bu. Biz birbirimize güç katıp sinerji oluşturuyoruz. Antalya’ya 20 yılda yapılacak işleri 5 yılda yapmak zorundayız. Yoksa yetişemeyiz. Kentin büyümesiyle birlikte yeni bazı sorunlar çıkacaktır ancak siz günün şartlarına uygun olarak kentin gelişmesi ve yaşam standartlarının rahatlaması için çalışmalar yapmazsanız o kentte sorunlar daha da artacaktır. Trafikle ilgili ve diğer alanlarda problemler ortaya çıkacak. Bu değişim ve dönüşümle bu sorunların üstesinden gelebilirsiniz. Bir koordinasyon merkezimiz olacak ve akıllı sistemi yönetecek. Aranan bir şahıs var kentte ve yüz tarama sistemiyle o aranan şahıs anında bulunacak” dedi.
“GENİŞ BANT SAYISI 45 MİLYON”
Türkiye’nin bugün geniş bant abone sayısının 45 milyon olduğunu belirten Elvan, “Bugün geniş bant abone ayımız 45 milyon’a yaklaştı. Bunlar ortaya konulan politikalarla oluyor. Dünyada en çok internet kullananların başında Türkiye geliyor. Avrupa’nın bir çok ülkesinden daha iyi yerlerdeyiz. OECD çalışmalarına göre dünyanın en hızı büyüyen ülkeler arasında Türkiye’de yer alıyor” şeklinde konuştu.