Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, İlbank A.Ş. ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) arasında Suriyeliler’in yaşadığı belediyeler için 375 milyon dolarlık kredi anlaşması imzalandı.
Türkiye’ye gelen Suriyeliler’in ağırlıklı olarak yaşadığı illerde ortaya çıkan altyapı sorunlarının çözümüne yönelik çalışmalarda kullanılmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, İlbank A.Ş., JICA arasında 375 milyon dolarlık kredi anlaşması imzalandı. Kredi anlaşmasının garantörü İlbank A.Ş. oldu. Kredi anlaşması imza töreni, iki ülke ulusal marşlarının okunmasıyla başladı. Törene Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, İlbank A.Ş. Genel Müdürü Mehmet Turgut Dedeoğlu, JICA Başkanı Akihiko Tanaka, Hazine Müsteşar Yardımcısı Ahmet Genç, Japonya Büyükelçisi Yutaka Yokoi katıldı.
İlbank A.Ş. Genel Müdürü Mehmet Turgut Dedeoğlu, kredi miktarının 7 yıl ödemesiz, 25 yıl vadeli olduğunu açıkladı.
JICA Başkanı Akihiko Tanaka, 1950’den beri JICA olarak Türkiye’de yardım çalışmalarını yürüttüklerini belirterek, o çalışmaların meyvelerini görmeye başladıklarını söyledi. Tanaka, kredi anlaşmasının Türkiye’de Suriyeliler’in yaşadığı bölgelerdeki altyapı sorunlarının çözümüne yönelik imzalandığını ve bu projenin sorunların çözümünde etkili olacağını düşündüğünü dile getirdi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ise, Japon halkına ve JICA’ya desteklerinden dolayı teşekkürlerini ileterek, Japon halkının tarih boyunca yaptığı destekleri unutmadıklarını ve kutsadıklarını ifade etti. Bakan Güllüce, Suriye olaylarının Türkiye’yi olumsuz etkilediğine dikkat çekerek, “Savaş halinde karşılaşacağımız problemlerden daha büyük problemlerle karşılaştık. Gelen 2 milyon Suriyeli birçok ülkenin nüfusundan fazla. Yıl sonuna kadar 2,5 milyonu bulacağı söyleniyor. Ben 2,5 milyonu da geçeceğini düşünüyorum. Dünya gelişmiş ülkelerini de kınıyorum. Nerede Birleşmiş Milletler? Nerede insan hakları? Kaç yüz bin daha insan ölmeli ki DAEŞ’e yeter diyelim” dedi.
Güllüce, Suriyeli vatandaşların kaldığı yerleri ziyareti sırasında Suriyeliler’in yaşadığı psikolojik travmadan bahsederek, oyuncak verdiği çocukların gülmediklerini söyledi.
Konuşmaların ardından imzalanan kredi anlaşması sonrasında toplu hatıra fotoğrafı çektirildi.