Çin Halk Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang ve beraberindeki iş adamı heyeti, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’i ziyaret etti.
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ziyarette, Türkiye-Çin ilişkilerinin her zaman güçlü şekilde devam etmesi gerektiğini söyledi. Büyükelçi Hongyang’ın ziyaretinin bölge açısından çok önemli olduğuna dikkat çeken Şahin, şöyle konuştu:
“Şehrimiz Türkiye ve dünya açısından çok önemli bir bölgede. Şehrin çok önemli noktaları var. Bir tanesi üretim üssü. Şu anda 200 ülkeye ihracat yapan ve Türkiye ihracatının lokomotifi dediğimiz halı, gıda, kimyasal, tekstil alanında Türkiye’nin ihracatının iki katı ihracat yapabilme kapasitesi olan, hem Avrupa Birliği ülkeleri hem Afrika, bütün kıtalara üretim yapabilen, özellikle Ortadoğu pazarının üretim üssü olan bir şehir. Bu bizim en büyük hazinemiz ve en büyük gücümüz.”
İhracatçılar arasındaki farkı göstermek için “Biz Çin’e bile ihracat yapabiliyoruz” cümlesinin kullanıldığını aktaran Şahin, bunun rekabet gücünün kuvvetli, ürün çeşidinin yüksek ve ürünün uygun fiyata satılabildiğini gösteren bir cümle olduğunun altını çizdi. Heyette bankacılık ve ticaret alanında kendini yetiştirmiş kişilerin olmasını çok önemli bulduğuna vurgu yapan Şahin, “Çünkü ticaret hacmimizin hem Çin’in hem Türkiye’nin hem Ortadoğu pazarında Gaziantep’in yeni dönemde, yeni işbirliklerine ve yeni birbiriyle senkronize olan alanlarda daha güçlü pazar ortaklığı yapacak alanlara ihtiyacı var gözüküyor” dedi.
Türkiye’nin makine halısının yüzde 70’inin Gaziantep’te üretildiğini dile getiren Şahin, üretilen halının Çin’e satıldığını aktardı.
ÇİN’DEN KARDEŞ ŞEHİR İSTEDİ
Gaziantep’te odaların çok güçlü olduğunu, kuvvetli bir örgütlenme bulunduğunu ve sektörel temsilin çok iyi olduğuna işaret eden Şahin, Çin ve Türk iş adamları arasındaki ilişkileri geliştirmek için çeşitli çalışmalar yapılması gerektiğini belirtti. Çin ve Gaziantep arasında turizm potansiyelini artıracak çalışmaların da yapılmasını isteyen Şahin, Çin-Türkiye hattından giden İpekyolu’nun daha da güçlendirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.Gaziantep’in 22 ülkede kardeş şehri olduğunu anlatan Şahin, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Her bölgeden, her kıtadan bizim kardeş şehirlerimiz var. Çok daha kuvvetlendirmek istiyoruz. Bunu dünya barışı adına çok önemli buluyoruz. Ama maalesef hala bu kadar dostluğumuz tarihi geçmişimiz olan Çin ile hala bir kardeş şehrimiz yok. Belki sizin liderliğinizde Gaziantep’in ölçeğindeki bir üretim şehriyle kardeş şehir yapıp, bu işbirliğini somut bir şekilde kuvvetlendirecek çalışmayı da hızlı bir şekilde başarabiliriz. Biz buna her yönden hazırız.”
2016 yılını Çin yılı ilan etmek istediklerini de dile getiren Fatma Şahin, bu kapsamda kardeş şehir, ortak fuarlar ve çeşitli çalışmalar yaparak yeni bir çalışma modeli planlaması yapılabileceğini aktardı.
Büyükelçi Hongyang da Türkiye-Çin arasındaki ilişkilerin çok sağlıklı bir şekilde geliştiğini belirtti. Çin ve Gaziantep arasındaki dostluğu derinleştirmek istediklerini vurgulayan Hongyang, “Biz bu şehrin olası işbirliği potansiyelini su yüzüne çıkarmak için buradayız. Aramızdaki ilişkilerin içeriğini zenginleştirmek istiyoruz” dedi.
Konuşmaların ardından Şahin ve Hongyang birbirlerine hediye takdim etti.
Öte yandan heyet, Gaziantep temasları kapsamında gün içerisinde Gaziantep Ticaret Odası ve Gaziantep Sanayi Odası’nı ziyaret edecek.