Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang ve beraberindeki işadamı heyeti, Gaziantep Sanayi Odası’nı (GSO) ziyaret etti.
Enerji, madencilik, sağlık, çelik ekipmanları ve mühendislik, müteahhitlik ve raylı sistem gibi sektörlerde faaliyet gösteren büyük ölçekli Çinli firmaların temsilcilerinin yer aldığı heyet, GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu ile bir araya gelerek, Gaziantepli işadamları ile ortak işbirliği ve yatırım imkanlarını görüştüler.
Dünya genelinde faaliyet gösteren ve Türkiye piyasasıyla çalışan Çinli firmalarla birlikte Gaziantep’e geldiğini belirten Büyükelçi Yu Hongyang, olası işbirliği potansiyelini ortaya çıkarmak, bu bağlamda gelenek görenekleri öğrenmek ve daha çok işbirliği ortağı bulmak istediklerini söyledi.
Gaziantep ile hangi alanlarda işbirliği yapabileceklerini soran Hongyang, şunları kaydetti:
‘’Çin tarafı, Türkiye ve Gaziantep’te daha fazla işbirliği yapmak istiyor. Bunu yalnızca şirketler istemiyor, aynı zamanda bankalar da destek sağlıyor. Dünyanın en büyük bankası olan Çinli ICBC, Tekstilbank’ı satın aldı. Bu da Çin ve Türkiye arasındaki işbirliği için daha çok finansman sağlayacaktır. Bu da ikili işbirliğimiz için çok faydalı bir temel sağlamıştır.”
“GAZİANTEP OLARAK HER TÜRLÜ İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ”
Şehrin sanayi yapısı ve ihracatı hakkında bilgi veren GSO Başkanı Adil Konukoğlu da Gaziantep olarak her türlü işbirliğine hazır olduklarını bildirdi. Çinli işadamlarını, Gaziantep ve Kilis illerinin 19 milyon metrekarelik alanda kuracağı ‘’Şahinbey-Polateli Organize Sanayi Bölgesi’nde yatırıma davet eden Konukoğlu, şöyle dedi:
“Yatırım yapmak isteyen Çinli yatırımcılara arazi tahsisi yapabiliriz. Burada altıncı bölge teşviklerinden yararlanabilirler, birçok vergiden muaf oluyorlar. Buranın yanında çalışanlar için uydu kentler kurulacak, eleman konusunda sıkıntı olmaz. Özellikle teknoloji yatırımlarında işbirliği yapacak firmalar bulabiliriz. İş kollarına göre, hem yatırım yapacak hem de yatırımlarınıza ortak olabilecek firmalarla sizleri bir araya getirebiliriz. Her türlü desteğe her zaman hazırız.’’
Şahinbey-Polateli OSB’nin sunduğu lojistik ve altyapı imkanlarından bahseden Konukoğlu, “Avrupa’ya, özellikle Ortadoğu pazarına hakim olabilmek için bu OSB, sizin için bulunmaz bir imkan. Buradaki şirketler de size hem çalışma hem ortaklık konusunda destek olur. Örneğin gelin, Gaziantep’te kurulacak bu yerde elektrikli araç üretelim ve bütün Avrupa’ya pazarlayalım. Birçok makine ve birçok teknoloji üretiminde Çin ile ortak iş yapmaya muktedir kuruluşları sizinle bir araya getirmeye her zaman hazırız’’ diye konuştu.
Konukoğlu, Çinli ve Türk firmalarının birlikte hareket ederek, dünya ekonomi pastasından daha fazla pay alabileceğini sözlerine ekledi.
Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang, görüşmenin sonunda, “Bu ilk görüşmemizdi, ama çok faydalı oldu. Sizinle bir an önce somut işbirliği yapmak istiyoruz’ diyerek, memnuniyetini dile getirdi.
Bu arada GSO Başkanı Konukoğlu, bir kahve fincanın 40 yıl hatırı olduğunu ifade ederek, misafiri Büyükelçiye yöresel bakır işlemeli kahve fincanları, Büyükelçi Hongyang ise Konukoğlu’na Çin porseleni bir vazo takdim etti.