Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, asgari ücretin açlık sınırının altında olduğunu söyledi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Şanlıurfa’nın Topçu Meydan’ında miting gerçekleştirdi.
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Şanlıurfa Topçu Meydan’ında düzenlediği mitinge, Selahattin Demirtaş’ın yanı sıra HDP Şanlıurfa Milletvekili adayları katıldı.
Demirtaş, 7 Haziran’ın kendileri için hayırlı olacağını belirtti. Anaların duaları ve gençlerin alın terleri boşa gitmeyecektir diyen Demirtaş, “Biz ısrarla, inatla bu provokasyonlara prim vermedik. Özellikle genç partili arkadaşlarım, bunların tahriklerine kapılmadan, seçim kampanyamızı coşkuyla yürütüp, tamamlamak zorundayız. Onların amacı her ne kadar sizi tahrik etmek olursa da, her yerde HDP’nin çalışmalarını engellemek olsa da tahriklere asal kapılmayın. Bizim sabırla, inatla yürütmek zorunda olduğumuz bir zorunluluğumuz, bir çizgimiz var. O çizgi, işte sizler gibi Urfa’da alın teriyle çalışıp üreten, hele lokma yiyenlerin çizgisi olacaktır. Urfa bir tarım kenti olması gereken, aslında bırakın tarım kentini, aslında tek başına bütün Ortadoğu’yu besleyecek tarım merkezi olması gerekirken, bakın işte 10 gün 20 gün sonra, Urfalı kardeşlerim kamyon traktör kasalarında maalesef göç yollarına düşeceklerdir” diye konuştu.
“SENİN TRAKTÖRÜNE ALDIĞIN MAZOT 4 LİRA İKEN LÜKS YATLARIN ALDIĞI MAZOT 1 LİRA”
Traktöre alınan mazotun 4 lira olmasına karşın, yatların aldığı mazotun 1 lira olduğunu söyleyen Demirtaş konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Yani senin biçerdöverine, senin traktörüne doldurduğun mazot bile, lüks yatlardan daha fazla para alınıyor. Eğer lüks yatlara 1 liraya mazot satabiliyorsan, çiftçiye neden vermiyorsun kardeşim. Mazottan gübreden vergi almazsan en azından çiftçinin cebi para görecek, en azından ektiği tohumun parasını geri alabilecek. Ama ben biliyorum ki birçok çiftçimiz tarlasını, bağını bahçesini boş bırakıyor. Çünkü, ektiği tohumun, attığı gübrenin parasını alamaz. Bundan korkuyor. Hayvan bakıcılığı yapan insanlarımız, hayvana yem almaktan çekiniyor. Çünkü yemin parasını karşılayamam diyor. Bunların hepsi kader mi Zannediyorsunuz kardeşlerim. Bunların hepsi, hırsızlık yalan dolandan kaynaklıdır. Toprağımız fakir fukara toprağı değil, ülkemiz fakir fukara ülkesi değil".
“HER BİRİNİZİN CEBİNE HARÇ YAŞAM KARTI KOYACAĞIZ”
"HDP’nin iktidarında artık işsizlik olmayacak", diyen Demirtaş, vatandaşlara iş bulana kadar her birinin cebine harç yaşam kartı koyacaklarını belirterek, “Aylık 200 TL otomatik yüklenecek. Onunla kontör mü alırsınız, internet mi kullanırsınız, belediye otobüsüne mi binersiniz takdir sizin. Ama en azından 200 TL 15 yaş 25 yaş bütün gençlerin cebinde olsun istiyoruz. Engelli kardeşlerime bütün engelliler, sizler için ulaşım tümüyle ücretsiz olacak. Sizlere zaten ücreti ulaşım hizmeti hakarettir. Engelliler ve emeklilerin tamamı, bindiği otobüsün, bindiği geminin, vapurun ücretini ödemeden, rahatlıkla seyahat edebilmeli bütün engelli kardeşlerim seyahat mı etmek istiyorsunuz, özel araçla gelip sizi evinizden alacağız. Nereye gitmek istiyorsanız özel araçla, sizi gideceğiniz yere bırakacağız. Engellisiniz diye insan aykırına aykırı davranamaz kimse. Ülkemizde 12 Milyon engelli var. Onların tamamı bize emanettir” dedi.
“DÜNYANIN BÜTÜN KİRLİ BULAŞIKLARINI YIKIYORSA SİGORTASINI ÖDEYECEĞİZ”
Urfa kadınından daha çok hayatın kahrını çeken başka kimse yoktur diyen Selahattin Demirtaş, “Tarlada, bağda, bahçede çalışırsınız, iş yerinde çalışırsınız ve en ağırı da evde çalışırsınız. Evin bütün yükü sizin omuzlarınızdadır. Ama ev kadını işsiz statüsündedir. O nedenle diyoruz ya, HDP Türkiye’de İşsiz kadın kavramını kaldıracak. Evde çalışan kadın, işçi kadındır, alın teriyle üreten kadındır. O dünyanın bütün kirli çamaşırlarını, dünyanın en kirli bulaşıklarını yıkıyorsa, bizde onun sigortasını ödeyeceğiz. Kadın evde çalışıyorsa elbette onunda bir geliri olacaktır.
60 civarında HDP bürosuna saldırı oldu. Mitinglerimize saldırı oldu. Tamamında da saldırı yapan gruplar, ülkücülerin MHP’nin işaretini yapıyorlardı. Şimdi MHP’ye soruyorum. Bunlarla ilişkiniz var mı yok mu? Yoksa çıkın açıklayın. Yok eğer MHP olarak, ülkü ocakları olarak sizler bu saldırı düzenliyorsanız, bunu da çıkın cesurca söyleyin ama siz değilseniz biz biliyoruz” ifadelerini kullandı.