Öğrenci Meclislerinin gelenekselleşen projesi ‘’Uluslararası Demokrasi ve İnsan Hakları Forumu”, Londra’da Lordlar Kamarası’nda gerçekleştirildi.
Moderatörlüğünü The Guardian’dan gazeteci-Yazar Lawrance Joffe’nin yaptığı forumda, BBC’den televizyoncu, akademisyen-yazar Jonathan Fryer ve Dergi Editörü Ozan Adan gibi İngiliz ve Türk medyasından isimler, akademisyenler ve Öğrenci Meclisleri temsilcileri konuşmacı olarak yer aldı. Lordlar Kamarası’nda 22 Mayıs’ta gerçekleştirilen forumda bu yıl “Medyanın Demokrasiye Etkisi” konusu ele alındı.
Öğrencileri, Türk-İngiliz medya dünyasının ünlü isimleriyle buluşturmak, yeni fikirler üretmek, farklı bakış açıları geliştirmek ve Doğa Kolejinin adını uluslararası platformda duyurmak amaçlarıyla düzenlenen forumda, insan hakları, vatandaşlık bilinci, temel özgürlükler, temel özgürlüklerin kapsamı, sosyal bireyin toplumdaki yeri, medyanın bireysel ve toplumsal hayatımızdaki yeri, medyanın güvenilirliği, bireylerin yönetime ve demokrasiye katılımının sağlanması başlıkları enine boyuna tartışıldı.
Oldukça renkli ve keyifli anlara sahne olan forumun moderatörlüğünü yapan Lawrence Joffe, açılış konuşmasında forumun konusu olan “medya’’ ve ‘’demokrasi” kelimelerinin neyi ifade ettiği hakkında detaylı bilgiler verdi. Sohbet havasında geçen ilk konuşmanın ardından kürsüye çıkan SOAS Üniversitesi’nden akademisyen - gazeteci ve yazar Jonathan Fryer da medyanın bireylerin hayatlarındaki yerinden, toplumsal anlamda taşıdığı önemden bahsetti.
“MEDYA OBJEKTİFLİĞİ ÖLÇÜSÜNDE DEĞERLİ”
Ulusal ve uluslararası düzeyde medyanın sahip olduğu gücü ve bunun ne anlama geldiğini de anlatan Fryer, medyanın objektifliği ölçüsünde değerli olduğunu ve demokrasinin gelişmesini olumlu yönde etkilediğini vurgulayarak, “Ülkelerin ve yönetimlerin bu gücü doğru yönetmesi büyük önem taşıyor’’ dedi.
Medyanın kitleleri düşünce ve hareket anlamında yönlendirme gücünün bulunduğunu belirten Fryer, objektifliğinin de bu noktada önemli olduğunu, bu anlamda olayları ve durumları farklı yönleriyle incelemek ve doğru değerlendirmek gerektiğini ifade etti.
Forumda Ozan Adan da, günümüzde kitle iletişim araçları nedeniyle dünyanın giderek küçüldüğünü ve hızlı bilgi yayılımı sayesinde herkesin her türlü bilgiden anında haberdar olduğunu anımsattı. Adan, medyanın demokratikleşmeye sağladığı en önemli katkılardan birinin bilgiye ulaşma ve bilgi paylaşımı konusunda sağladığı kolaylıklar olduğunu söyledi. Yeni iletişim teknolojileri sayesinde bireylerin istedikleri bilgiye ulaşma ve bunu yayma özgürlüğüne sahip olduğunu belirten Adan, bu gelişmelerin, kurum ve ülkelerin kendi menfaatleri doğrultusunda iletişim araçlarını yönlendirmesi sorununu da beraberinde getirdiğini söyledi. Medyanın demokrasi üzerindeki olumlu etkilerinin yanı sıra doğru kullanılmadığı takdirde sebep olabileceği zararlara da değinen Adan, doğru kullanıldığında medyanın son derece yararlı ve etkili bir unsur olduğunu ifade etti.
Çekmeköy Doğa Anadolu Lisesi öğrencisi Umut Baran Aktan da, yeni medya düzeninin geleneksel sistemden farklı olarak bireye birçok özgürlük sunduğunu, sosyal medyanın bu özgürlük alanlarından biri olduğunu hatırlattı.
Sosyal medyanın, bireylerin kendilerini ifade etmesine yönelik öneminden de bahseden Aktan, medyadaki bilgi aktarımının doğru ve tarafsız şekilde yapılması gerektiğini ifade etti. Öğrenci meclislerinden katılımcıların baştan sona ilgiyle izledikleri forumun sonunda konuklara birer teşekkür plaketi sunuldu. Forum sonunda, topluca hatıra fotoğrafı da çektirildi.