Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) öncülüğünde Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) işbirliğiyle, 1-5 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek olan Uluslararası Antalya Basın Fotoğrafı Tanıtım Günleri kapsamında Türkiye ve dünyanın en saygın basın fotoğrafçıları bir araya gelecek.
ATSO’da düzenlenen toplantıda konuşan ATSO Başkanı Davut Çetin, odanın kuruluş yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, TFMD ile birlikte düzenledikleri Fotoğraf Günleri için uzun zamandır çalıştıklarını söyledi.
1-5 Nisan tarihlerinde düzenlenecek olan Basın Fotoğrafı Günleri 4 grup etkinliği kapsayacak. İlk olarak bu kapsamda Antalya’nın bir çok salonunda fotoğraf sergileri açılacak. Antalyalılar basın fotoğrafçılarının eserlerini kentin farklı yerlerine kurulan sergi alanlarında görme imkanına kavuşacaklar. İkinci önemli etkinlik ‘Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Yılın Basın Fotoğrafları 2015’ ödüllerinin belirlenmesi olacak. Üçüncü grup etkinliklerde fotoğraf sanatının ve foto muhabirliğinin ustaları Ara Güler, Coşkun Aral, Sökmen Baykara, Ozan Sağdıç gibi Türkiye’nin tanınmış isimlerinin yanı sıra, National Geophraphic’in ünlü fotoğrafçısı Reza, ABD’denChristopher Morris, Avrupa’dan Jodi Bieber, Asya’dan Kosuke Okahara gibi dünya çapında usta fotoğrafçılar ile Geo, New York Times, Russian Magazine Reporter gibi önemli dergilerin editörlerinin de katılacağı konferanslar ve paneller yer alacak.
INSTAGRAM ÜZERİNDEN PHOTOANTALYA YARIŞMASI
Dördüncü grupta etkinliklerde Antalya’nın ele alınacağını kaydeden Çetin, Eski Antalya Fotoğrafları Sergisi, Antalya Fotoğrafları Yarışması ve Antalya’nın dünyaca ünlü isimlere tanıtılması için düzenlenecek turların da bu kapsamda yer alacağını hatırlattı. Çetin "Ayrıca bu kapsamda Instagram üzerinden PhotoAntalya etiketi ile yüklenecek fotoğrafların değerlendirileceği, ödüllü bir yarışma düzenliyoruz. Bu yarışmayı sosyal medyada 2 gün önce duyurmaya başladık. Halk yoğun ilgi gösteriyor, iki günde yüklenen fotoğraf sayısı 1350 civarında” diye konuştu.
Etkinliğin birkaç açıdan önem taşıdığını kaydeden Çetin, “Birincisi, ATSO, kültür ve sanatı Antalya’nın kent kimliğinin en önemli unsuru olarak gören, Antalya’nın ticari ve sosyal yaşamının kültür ve sanatla gelişeceğine inanan, Antalya’nın bir kültür ve sanat kenti olarak gelişmesini destekleyen bir kurumdur. Bu nedenle bu konudaki faaliyetlerimizi sürekli olarak geliştirmek kararlılığındayız. Basın Fotoğrafı Günleri bizim için bu açıdan anlamlı bir etkinliktir. İkinci olarak, Fotoğraf sanatının Antalya için özel bir yeri bulunmaktadır. Çünkü Antalya eşsiz güzelliklere sahip bir ildir, dünya turizminin önemli destinasyonlarından birisidir ve Antalya’nın güzelliklerinin dünyaya tanıtılmasının en önemli aracı fotoğraftır. Antalya’nın yalnızca güzel manzaralardan ibaret olmadığını biliyoruz. Fotoğraf sadece güzelliği değil, gerçeği gösterir, göstermelidir. Bana göre Antalya’nın özellikle kentsel alanlardaki çirkinliklerinin fotoğraflanması da bir katkıdır. Çünkü fotoğraf bazen her gün baktığımız, ama yeterince görmediğimiz gerçeği de bize daha iyi gösterebilir. Fotoğraf, görüp de aldırmadığımız çirkinlikleri daha iyi anlayıp, ortadan kaldırmamıza yardımcı olabilir” şeklinde konuştu.
Çetin şöyle devam etti: “Bu etkinliğin bir diğer katkısı ise; fotoğraf sadece teknik bir konu değildir, aynı zamanda önemli bir sanattır, 8. sanat dalı olarak kabul edilmektedir. Antalya’da sanatın her dalı gibi fotoğraf sanatının da gelişmesi, gençlerimizin, hatta her yaştan insanımızın bu sanata teşvik edilmesi de bu etkinliğin yine önemli bir katkısı olacaktır. Fotoğraf basınımızın veya medyamızın önemli bir aracıdır. Basınımızın kağıt devrinden dijital devre geçişi mesleğin koşullarını da değiştirmektedir. Bu nedenle etkinlikle foto muhabirleriyle birlikte medya profesyonellerinin durumu da ele alınacaktır.”
KENTİN FARKLI NOKTALARINDA 60’A YAKIN SANATÇININ FOTOĞRAFLARI SERGİLENECEK
Kentin farklı noktalarında 60’a yakın sanatçının fotoğraflarının sergileneceğini etkinlikte sergilerin büyük bölümünün yer alacağı Cam Piramit’te 20 fotoğraf söyleşisi, 4 usta fotoğrafçı söyleşisi, 4 panel, 1 forum, onlarca fotoğraf değerlendirmesi ve onlarca fotoğraf gösterisi, telif haklarıyla ilgili tartışmalar yapılacak. Türkiye’den Coşkun Aral, ABD’den ünlü foto muhabiri Christopher Morris, Güney Afrika’dan önemli bir fotoğraf sanatçısı JodiBieber, İran’dan National Geographic dergisi editörü Reza ile Ustalarla Buluşmalar serisi yapılacaktır. Açılış töreninde fotoğraf sanatçısı Ara Güler’de bulunacak.
Antalya’nın bugüne kadar ki, en büyük kültür organizasyonlarından birini gerçekleştirdiklerini ifade eden Çetin, “Antalya’nın kültür ve sanat yaşamında, sosyal yaşamında güzel bir canlanmayı hep beraber yaşayacağız. Fotoğraflardaki renk zenginliği aynı zamanda Antalya’ya yeni bir renk katacaktır. Bunun için aylardır, haftalardır bu etkinlik hazırlıklarıyla uğraştık. Türkiye’nin bütün fotoğraf meraklıları için 1-5 Nisan’da Antalya’da olmak büyük bir fırsattır. Bunun için ulusal medyamızın da ilgi göstereceğini ümit ediyorum. Türkiye’nin kısır gündeminde bu tür güzel konulara herkesin, hepimizin ihtiyacı olduğunu söylemeye gerek yoktur. Bu nedenle bütün Antalya’yı ve Türkiye’nin bütün fotoğraf sanatçılarını ve fotoğraf meraklılarını Basın Fotoğrafı Günleri’ne davet ediyoruz” dedi.
TFMD Başkanı Rıza Özel ise, 31 yıl önce kurulan genç bir dernek olduklarını aktararak, “Kamu yarına çalışan bir derneğiz. Türkiye’nin tanıtımına ve uluslararası anlamda vitrine çıkacak projelere imza atıyoruz. ATSO ile yapılan etkinlik bizim bugüne kadar yapacağımız en büyük organizasyonlarımızdan birisi. Dünyada ve Türkiye’de fotoğrafta en söz sahibi isimlerle bir araya gelecek. Antalya’nın tanıtımına katkı sağlayacağımızı düşünüyorum” dedi.