Edirne’de yaşanan sel ve su taşkınlarının ardından nehir kumlarının kapladığı tarlalar suların çekilmesiyle adeta bir çöle döndü. Edirne Valisi Şahin, kent genelinde 16 köyün arazilerinin kumla kaplandığını belirterek, “Maliye Bakanlığı nezdinde ödenek için çalışma başlattık. Köylümüzü topraksız bırakmayacağız” dedi.
Bulgaristan’da ve Edirne’de yaşanan şiddetli yağışların ardından bölgede son 6 ay içerisinde 4 kez sel ve su taşkını yaşandı. Edirne’de Meriç ve Tunca Nehirleri’nin su debilerinin risk seviyelerini geçmesiyle birlikte yaşanan taşkınlarda, nehir havzalarına yakın bulunan 16 köyün tarım arazileri, suların taşıdığı nehir kumlarıyla kaplandı. Suların çekilmesinin ardından binlerde dekar verimli tarım arazisinde oluşan görüntü, çölü aratmadı.
“KÖYLÜMÜZÜ TOPRAKSIZ BIRAKMAYACAĞIZ”
Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, kentte yaşanan sel ve su taşkınlarının ardından nehir havzasına yakın olan 16 köyün tarım arazilerinin nehir sularının taşıdığı kumlarla kaplı olduğunu söyledi. Vali Şahin, tarlaların yaklaşık 1 metre kumla kaplı olduğunu ve gerekli temizleme çalışmalarını yapabilmek için Maliye Bakanlığı’ndan alınması planlanan ödenek için harekete geçtiklerini kaydetti. Vali Şahin, tarlalarda bulunan kumları temizleme noktasında ümitli olduğunu dile getirerek, “Arkadaşlarımıza çok üzülüyorum. Çünkü tarlaları 80 santimetre, 1 metre kumla kaplı. Bu şekilde kumla kaplı 16 köyümüz mevcut. Tarlalarda toprağı bulmak çok zor, öyle bir kum ki bugün hiç elemeden sıva yapabileceğimiz bir kum. Kum, maalesef 16 köyün bütün arazilerini kaplamış durumda. Bununla ilgili biz Maliye Bakanlığı nezdinde çalışmalarda bulunduk. Ödenek talep ettik. İnşallah köylülerimize elimizden geldiği kadar yardımcı olacağız. Ben ümitliyim. Köylümüzü topraksız bırakmayacağız” ifadelerini kullandı.
“ÇİFTÇİMİZ ÇOK MAĞDUR DURUMDA”
Taşkınlarda hem kent ile karayolu ulaşımı kesilen hem de tarım arazilerinin kumla kaplandığı Bosna Köy Muhtarı Recai Kararmışbuga, köylerinin tarım alanlarının 20 bin dönüm araziden oluştuğunu belirterek, “Burada kışlık ekimlerimiz bitti. Yazlık ekilmesi gereken alanlarda şu an çamur ve su altında. Burada mağdur olan çiftçilerimizin tekrar üretim yapabilmesi için devletin yetkili kurumlarının vatandaşlarımıza yardım etmesi gerektiğine inanıyorum. Çünkü gerçekten çok mağdurlar” dedi.