Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Filistin’in el-Halil şehrinde bulunan Hz. İbrahim (a.s) ile ailesinin kabir ve makamlarının da yer aldığı Halil İbrahim Camii halılarını yeniledi.
TİKA tarafından yanmaya karşı dayanıklı yaklaşık 660 metre kare alanı kaplayan yüksek kalitedeki halılar Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’in Filistin’i ziyareti sırasında yenilenerek kullanıma sunuldu.
İki cami aynı zamanda özgürlüğüne kavuşsun duası ile Kubbetüs Sahra’da bulunan halılarla aynı desen ve kalitede olmasına özen gösterilen halılar Gaziantep’te dokundu. Filistin’deki camiler zaman zaman fanatik Yahudilerin saldırılarına uğruyor. Bu saldırılarda atılan yanıcı maddeler yangınlara ve kalıcı hasarlara yol açıyor. İsrail işgalinin ve ablukasının en yoğun hissedildiği şehirlerden olan El Halil’de bulunan caminin halılarının muhtemel saldırılara karşı yangına dayanıklı olmasına özen gösterildi.
Halil İbrahim Camii, El Halil kentinde Müslüman ile Yahudiler arasında devam eden çatışmaların merkezi konumunda bulunuyor. 250 bin nüfusa sahip şehirde Müslümanların sayısı çoğunluğu oluşturuyor. Camii’nin altında bulunan mağarada Hz. İbrahim (a.s) ve eşi, Hz. İshak (a.s) ve eşi, Hz. Yakup (a.s ) ve eşi, Hz. Yusuf (a.s)’ın kabirleri bulunuyor.
CAMİNİN YARISI SİNAGOG OLARAK KULLANILIYOR
1967 yılında işgala uğrayan cami, 25 Şubat 1994 Cuma günü sabah namazını kılan müslümanlar üzerine ateş açan Yahudi bir fanatiğin eyleminden sonra kapatılmış ve açıldığında yarısından fazlası Yahudilere tahsis edilmiş şekilde bölünmüştü.
Hz. İshak (a.s) ve eşinin bulunduğu kabirler Müslümanlara ayrılan kısımda kalmış, diğerleri ise Yahudilere ayrılan ve sinagoga çevrilen bölümlerde bırakılmıştı. Yılda onar gün caminin bölünmüş kısımları karşılıklı olarak Müslüman ve Yahudi ziyaretçilere açılıyor.
25 Şubat 1994 El -Halil Camii katliamı olarak tarihe geçen olayda 27 Filistinli öldürülmüş ve 150’den fazla kişi ise yaralanmıştı. El Halil şehrinde, özellikle El Halil Camii çevresinde yahudi askerlerle sık sık çatışmalar yaşanıyor.