Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Güngör Yavuzaslan, Ortadoğu’yla ilgili açıklamalarda bulundu.
Ortadoğu’da Türkmen davasının Türkiyesiz düşünülemeyeceğini belirten Güngör Yavuzaslan, "İç siyasette her zaman Türkmenler var demek karşılık bulur. Türkmen kelimesi siyasiler için adeta sihirli değnektir. Suriye’de Çobanbey düşerken slogan milliyetçisi cenah sosyal medyada ortalığı yıkarken, sonuç ve etken odaklı bir duruş ve davranış ortaya koyamadılar. Bize kimse yardım kutuları ve çekilen fotoğrafları anlatmasın, bu işin günah çıkarma yanından başka bir şey değildir" dedi.
IŞİD’in Kobani’ye saldırdığında Türkiye’de sokakların karıştığını vurgulayan Yavuzaslan, "Aysel Tuğluk sınıra dayandı ve elinde taş ’siz benim Kürt kardeşlerimi nasıl korumazsınız, içeri almazsınız’ diye ortalığı yıktı. Ortalık toz duman, kapı açıldı ve insanlık adına Türkiye gereğini yaptı. Zaman ve mekan aynı bu sefer Telafer’de, Kerkük’te, Halep’te, Çobanbey’de Türkmenler inim inim inledi. Ankara’dan sesler yükseldi. Türkmenler sahipsiz değildir. Ankara süreç ve barış adımları adına eli kolu bağlı, Bakü sessiz, Aşkabat, Bişkek, Astana sessiz. Türk isen ölmek sana helal, Kızılay’a, Taksim’e bir iki ses indi olan yine Türkmenlere oldu binlerce ölü, tecavüze uğrayan çocuk ve kadınlar. Tıpkı Yezidiler, Araplar, Kürtler gibi Ortadoğu halklarına celladı sev dediler" dedi.
Suriye Türkmenleri’nin yetim kaldığını söyleyen Yavuzaslan, "Irak Türkmeneli’ni yazarken Oğuz nesli bayır bucak boylarını yani Suriye Türklerinin durumu içler acısı. Türkmenler Esad rejiminin yanı sıra Hizbullah militanları, PYD güçleri ve Acilciler grubu ile mücadele ediyor. Suriye mücadelesine yapılan yardımlardan çok az pay alabilen Türkmenler bir de kendi içlerindeki çatlak seslerle uğraşmak zorunda" dedi.