Eskişehir’de, silah altına alınmaları mümkün olmayan engelli vatandaşlar, 1 günlük temsili askerlik yapmanın heyecanını yaşadı. Törene katılan fabrika işçisi işitme engelli ikiz kardeşlerin 1 günlük de olsa askerlik yapma mutluluğu ise takdir topladı.
1111 Sayılı Askerlik Kanunu kapsamında silah altına alınmaları mümkün olmayan engelli vatandaşların bu hak ve ödevlerini sembolik olarak yerine getirebilmelerini sağlamak maksadıyla, 1’inci Ana Jet Üs Komutanlığı’nda 1 günlük “Engelli vatandaşlar için temsili askerlik uygulaması” yapıldı. 20 engelli vatandaşın yemin törenine, Eskişehir Vali Yardımcısı Ali Çetin, 1’inci Ana Jet Üs Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Kemal Akçınar, askeri erkan ve aileler katıldı.
“ONLAR, BU ŞEREFLİ YUVANIN BİRER FERDİ VE ATATÜRK’ÜN ASKERLERİ OLDULAR”
Engelli askerler, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından asker yemini etti. Daha sonra günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı yapan 1’inci Ana Jet Üs Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Kemal Akçınar, bu uygulamanın, 1111 Sayılı Askerlik Kanunu kapsamında silah altına alınmaları mümkün olmayan engelli vatandaşların bu hak ve ödevlerini sembolik olarak yerine getirebilmelerini sağlamak amacıyla yapıldığını söyledi.
Yemin ederek asker olan Mehmetçiğe ve ailelerine seslenen Tuğgeneral Akçınar, “Silah, bayrak ve namusunuz üzerine yemin ederek gerektiğinde vatan için canınızı seve seve feda edeceğinize söz verdiniz. Şimdi sizler bu kutsal görevi yerine getirmek üzere and içerek göreve başlamış bulunmaktasınız. Bu görevi bir vatan borcu bilip katılmanızdan dolayı sizleri kutluyor, burada geçirdiğiniz 1 günlük sürenin 1’inci Ana Jet Üs Komutanlığını ve askerlik mesleğini tanımanız açısından güzel bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Her Türk asker doğar ve her anne baba çocuklarının asker olmasını gönülden ister. İşte bugün asker ocağına gönderdiğiniz kınalı kuzularınız için bu dileğinizin gerçekleştiğine hep beraber şahit olduk. Çocuklarınız artık bu şerefli yuvanın birer ferdi ve Atatürk’ün askerleri oldular. Onlarla gurur duyabilirsiniz” dedi.
İŞİTME ENGELLİ İKİZLERİN ASKERLİK SEVİNCİ
Fabrika işçisi oldukları ve kendileri gibi işitme engelli eşleri olan 29 yaşındaki Tayfun ve Tolga Topçınar ise temsili de olsa aynı yerde askerlik yapmanın heyecanını yaşadı. Çocukları ve eşlerinin önünde askerlik yapan Topçınar kardeşler, yemin töreni sonrası duygularını gazetecilerle paylaştı.
Tolga Topçınar, “İki kardeş yıllarca beraber yaşadık. Askerliği de beraber yaptık. Herkesin huzurunda asker olmanın heyecanını yaşadık. Mutluyuz” diye konuştu.
“18 YAŞINDA ASKERE ALINMAMANIN ÜZÜNTÜSÜNÜ YAŞADIM”
Tayfun Topçınar da, “Doğuştan işitme engelliyim. 18 yaşında beni askere almadılar. Onun üzüntüsünü yaşadım. Askerliği gerçekten çok seviyorum ama olmadı. Engelli arkadaşlarla beraber askerlik yapmak Türk vatandaşı olarak beni gururlandırdı. Gururluyum ve mutluyum” ifadelerini kullandı.