Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) tarafından Kırıkkale’de yaptırılan 10 bin kişilik caminin açılışı, yarın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekeştirilecek.
TDV Mütevelli Heyeti İkinci Başkanı Mazhar Bilgin, vakfın eğitimden kültüre, hayri ve sosyal hizmetlerden Ramazan ve Kurban bayramlarındaki yardıma kadar 102 ülkede faaliyetleri olduğunu, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ulusal ve uluslararası alandaki dini hizmetlerini de desteklediklerini söyledi.
Türkiye Diyanet Vakfı’nın bir iyilik müessesi olduğunu vurgulayan Bilgin, milletimizin emanetleriyle ezan seslerinin dünyanın dört bir tarafında yankılandığını söyledi.
Bilgin, bugüne kadar Türkiye’de 3 bin 421 cami, 25 ülkede ise 100’ün üzerinde cami ve eğitim binası yaptıklarını vurguladı.
Halen 9 ülkede cami inşaatı, 7 ülkede de 16 caminin yer tahsis ve projelendirme işlemlerinin sürdüğünü belirten Bilgin, Kazakistan Hoca Ahmet Yesevi Camii’nin açılışını 17 Nisan 2015 tarihinde yaptıklarını, 13 Mayıs’ta Arnavutluk’un başkenti Tiran’da merkez caminin açılışını yapacaklarını ve iki gün sonra da Kırıkkale Nur Cami’nin açılışının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılacağını söyledi.
Kırıkkale’nin manevi hayatına caminin önemli katıklar sunacağını vurgulayan Bilgin, caminin yapımında emeği geçen hayırsever Kırıkkale halkına, İl Müftüsü ve TDV Kırıkkale Şube Başkanı Bekir Gerek’e ve emeği geçen herkese teşekkür etti.
Caminin yapımında geleneksel Osmanlı mimarisinden yararlanıldığını vurgulayan Bilgin, Mimar Sinan çizgilerinden esinlenilerek modern teknolojilerle donatıldığını kaydetti.
Bilgin, “Nur Cami ve Külliyesinin dış cepheleri 10 santimetre kalınlığında Yozgat Şefaatli Anadolu Beyaz taşı ile yapılmıştır. Örülen taşlar Osmanlı usulü taraklanmıştır. Caminin iç cephesi de aynı taş ve sistemle 6 santimetre örülmüştür.Taşın yapım ve örüm işleri Türkiye’nin en iyi taş ustaları tarafından yapılmıştır” dedi.
KENTİN MANEVİ VE KÜLTÜREL FAALİYETLERİN MERKEZİ OLACAK
Caminin kentin kültürel alandaki bütün faaliyetlerinin yapılacağı bir külliye şeklinde tasarlandığını olduğu vurgulayan Bilgin, şöyle konuştu:
“Cami, kentin manevi ve kültürel faaliyetlerin merkezi olacak. Cami külliyesinde 450 kişilik konferans salonu, fuaye alanı 2 adet çok amaçlı seminer salonu, gençler için kütüphane ve okuma salonu, cami cemaati için kütüphane ve çay ocağı, Türk İslam el sanatları eğitim merkezi, Türk İslam musiki eğitim merkezi, Diyanet yayınları tanıtım ve satış yeri, müftülük hizmet binası, kız Kur’an kursu, din görevlilerine yönelik kütüphane ve okuma salonu, Kur’an kursu öğreticilerine yönelik kütüphane ve okuma salonu, hadis, fıkıh, tefsir gibi çeşitli derslerin yapılacağı çok amaçlı derslikler, aile irşat ve rehberlik bürosu, TDV şubesi, otopark, cenaze hizmetleri yeri bulunuyor.”
Bilgin, caminin kapalı alanının 25 bin metrekare olduğunu, kapalı alanda 4 bin kişi, açık alanda da 6 bin kişi olmak üzere toplamda 10 bin kişinin ibadet edeceğini vurguladı.
TDV’nin dünya genelinde yaptığı camiler ile camilerin son durumu hakkında fotoğrafların www.camilereyardim.com adresinde yer aldığını vurgulayan Mazhar Bilgin, vatandaşların buradan istediği camiye de online bağış yapabildiğini söyledi.