Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Kılınç, Kızılcahamam Belediyesi öncülüğünde 16 Mayıs Cumartesi günü Ankara’nın sembolü tiftik keçisi için Oğlak Şenliği düzenleneceğini belirtti.
Belediyecilikte yüzüncü yılını kutlayan Kızılcahamam, Oğlak Şenliği’ne ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Bu yıl ilki düzenlenecek olan şenlikle amaç tiftik keçisi yetiştiricileri arasında dayanışma ve işbirliğini artırmak, Ankara’nın sembollerinden tiftik keçisinin tanınmasına katkı sağlamak. Kızılcahamam Oğlak Şenliği, Kızılcahamam Belediyesi tarafından Kızılcahamam İlçe Tarım Müdürlüğü, Kızılcahamam Tiftik Kooperatifi ve Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri’nin desteğiyle 16 Mayıs Cumartesi günü gerçekleştirilecek.
Oğlak Şenliği kapsamında ayrıca en güzel tiftik keçisi oğlağı yarışması da tertiplenecek. Yapılan açıklamada ödüllü yarışmaya katılımın Kızılcahamam ile sınırlı olmayacağı, Türkiye’nin her yerinden tiftik keçisi yetiştiricilerinin katılımına açık olacağı bildirildi.
Oğlak Şenliği ile ilgili bilgi veren Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Kılınç, yapılan desteklerle Ankara’da tiftik keçisi sayısının son 5 yılda yüzde 25 oranında arttığını, her geçen gün artmaya da devam ettiğini söyledi. Yürüttükleri halk elinde ıslah projeleri ile tiftik keçilerini koruma altına aldıklarını ifade eden Kılınç, tiftik keçisi sürülerinin içine yabancı ırk tekelerin katılmaması için yoğun bir mücadele yürüttüklerini, yeni doğan oğlakların özel olarak küpelenerek üniversite işbirliği ile yakından takip edildiğini söyledi. Kılınç şöyle devam etti:
“Ankara keçisi, diğer adıyla tiftik keçisi kimsenin itiraz etmediği veya edemediği Ankara’nın sembollerinden biridir. Ankara keçisi dünyaya Ankara’dan yayılmıştır ve ana vatanı Ankara’dır. Dünya edebiyatının da üstünde durduğu çok özel bir ırktır. Birçok nedenden dolayı sayısı hızla azalan tiftik keçisi destekler ve birlikler sayesinde tekrar artış gösterdi. Ankara coğrafyasına uygun ve çok değerli bir ırktır. Kızılcahamam’da düzenlenen etkinlik hem bölgede tiftik keçisinin tanıtımına katkı koyacak hem de yetiştiricilerimiz arasında dayanışma ve işbirliğini geliştirecektir. Düzenlenen en güzel oğlak yarışması ile yetiştiriciler arasında damızlık bilincini daha artacağını düşünüyoruz.”