Mardin’de Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu tarafından organize edilen 18. Geleneksel Rahvan At Yarışları Şampiyonası renkli görüntüler oluşturdu.
Mardin’de Geleneksel Spor Dalları Federasyonu tarafından organize edilen 18. Geleneksel Rahvan At Yarışları Şampiyonası düzenlendi. Artuklu Kaymakamlığı ve Mardin Rahvan Atları Kulübü’nün desteği ile Zınnar Bağları alanından 7 kategoride yapılan şampiyonaya 20 ilden 100 den fazla at katıldı.
Artuklu Kaymakamı Soner Karataşoğlu,rahvan at yarışlarına ev sahipliği yapmaktan dolayı mutlu olduklarını söyledi. Kaymakam Karataşoğlu, “Bugün Geleneksel ata sporlarımızdan olan rahvan atların bir koşusuna birlikte şahitlik yapıyoruz. Bu kapsamda rahvan at yetiştiricileri birliğimiz arkadaşlarımızın yıllardır verdiği emeğin bir sonucu olarak bugün 18’incisi düzenlenen yarışmalarımızın ikinci kez bu sahada düzenlendiğine şahitlik yapıyoruz. Bu kapsamda 20 civarında ilden yaklaşık 100 at buraya getirilerek yarışmalara katıldı. Netice itibariyle rahvan at yetiştiriciliği bizim geleneksel ata sporlarımızdan ve yaşatılması gereken, destek verilmesi gereken spor dallarımızdan bir tanesidir. Osmanlı devletimizden itibaren rahvan at yetiştiriciliğine çok önem verildiğini biliyoruz. Bu kapsamda da Artuklu ilçesinin Kaymakamı olarak böyle bir organizasyona ev sahipliği yapıyor olmaktan misafirlerimizi burada ağırlıyor olmaktan gurur duyuyorum. İnşallah kazasız belasız bir yarış geçiririz. Uzun yıllar gençlerimize rahvan at yetiştiriciliğini rahvan at yetiştiriciliğini anlatarak inşallah tükenmeden gelecek nesillere aktarma imkanımız olur” dedi.
Mardin Rahvan Atları Kulübü Başkanı Mehmet Emin Dündar ise rahvan atlarının binlerce yıldır bölgemizde ıslah edildiğini söyledi. Dündar, “Anadolu’nun birçok yerinde rahvan at kullanılmıştır. Mardin’de geleneksel federasyon adına yapılan yarışlar 1996 yılında başlamış. Mardin’de 18’inci yarışmayı yapabildik. Maddi imkansızlıklardan dolayı ancak o kadar yaptık. Daha önce bunlar mahalli yerlerde yapılırdı. Ovada Arap atı dağlık bölgelerde de rahvan atı kullanılırdı. Bu yarışın adı geleneksel Mardin rahvan atları yarışıdır. 100’ün üstünde at katıldı Türkiye’nin 20 vilayetinden Van’dan, Şırnak’tan, Gaziantep’ten, Erzurum’dan Mardin’e bütün çevre illerden katılımcı arkadaşlarımız var. Çorum’dan, Ege tarafından da gelen arkadaşlarımız var. Yarışın ödülü federasyonumuzun belirlediği gibi baş kategorisine 8 bin lira, baş altı 6 bin lira verilecek. 7 kategorimiz var. En büyük kategori baştır, en büyük ödülü o alır. Bunlar nizami kurallar çerçevesinde yarışıyor. Spor bakanlığı formatına göre yapılan yarışlardır. Her kategoride at diskalifiye oldu. Rahvan hızlı yürüyen anlamına geliyor. Hızlı yürüdüğü zaman Mardin’den Diyarbakır’a durmadan gidebilirsiniz. Kendi terini yürürken soğutan bir attır. Arap atında bu şans yoktur. Rahvan atında öyle bir sıkıntı yok. Eskiden bu atlar genelde taşıma işi ile uğraşanlar muhakkak Rahvan atı kullanırdı” diye konuştu.
Siirt’ten gelen Ferhat Tokuz adlı yarışmacı ise yarışmaya Siirt’ten katıldığını söyledi. Tokuz, "Her sene burada düzenlenen rahvan atları yarışlarına katılıyoruz. Atlarımızı eğitiyoruz taylıktan çıkardıktan sonra kategori olarak yarışlara katılıyoruz. Her ata uygun bir kategori var. Bunlar atın özelliğine göre hızına göre değişiyor. Siirt’ten iki at getirdim” ifadelerini kullandı.
Şampiyonada dereceye giren atların sahiplerine ödül verildi.