Mersin’de CHP ve bazı sivil toplum örgütleri, bu yıl da 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı alternatif bir törenle kutladı. Parti binası önünden Cumhuriyet Meydanı’na yürüyen CHP’liler, Atatürk Anıtı’na çelenk koydu. Alternatif kutlamaya CHP Mersin Milletvekilleri Aytuğ Atıcı ve Ali Rıza Öztürk de katıldı.
CHP Mersin İl Başkanlığı ile Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD), Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), Cumhuriyet Kadınları Derneği (CKD) ve Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği (YKKED) Mersin şubeleri, 19 Mayıs dolayısıyla Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen resmi kutlamaların ardından alternatif bir kutlama töreni düzenledi. CHP’liler, kutlama için saat 11.30’da il başkanlığı binası önünde toplandı. Burada büyük bir Türk Bayrağı ve Atatürk Posteri açan partililer, CHP İl Başkanı Abdullah Özyiğit önderliğinde yürüyüşe geçti. CHP Milletvekilleri Atıcı ve Öztürk’ün ile milletvekili adaylarının da katıldığı yürüyüşte, İstiklal ve Sakarya Caddelerini takiben Cumhuriyet Meydanı’na ulaşan partililer, yol boyunca marşlar eşliğinde sloganlar attı. CHP’liler, Cumhuriyet Meydanı’nda ADD, ÇYDD, CKD ve YKKKED üyeleri ile birleşti.
Buradaki kutlamada, CHP İl Başkanı Özyiğit ile sivil toplum örgütlerinin şube başkanlarının Atatürk Anıtı’na çelenk sunmalarının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Daha sonra CHP Yenişehir İlçe Başkanı Ali Öztürk ve İl Başkanı Özyiğit, günün önemine ilişkin birer konuşma yaptı.
Konuşmasına, dün Mersin ve Adana’da HDP binalarına yapılan saldırıları kınayarak başlayan Özyiğit, HDP’lilere geçmiş olsun dileklerini iletti. Daha sonra 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutlayan Özyiğit, Atatürk’ün, kurtuluş mücadelesini başlatmak için Samsun’a çıktığını ve büyük, üstün, özverili ve meşakkatli süreçler yaşandığını vurguladı. Atatürk’ün, çıktığı bu yolda emperyalizme karşı işgal güçlerini yenerek, ‘En büyük eserim’ dediği Türkiye Cumhuriyeti’ni kurduğunu belirten Özyiğit, “Atatürk, yokluğun, yoksulluğun, çaresizliğin ve cahilliğin pençesinde olan halkı, Atatürk devrim ve ilkeleriyle bu bilinci oluşturarak rehber olup muasır medeniyet seviyesine getirmiştir. Bağımsızlık ruhunu, devrimci anlayışı büyük bedeller ödenerek yoktan var edilen Türkiye Cumhuriyeti’ne halkı da sürecin içine katarak cumhuriyeti gençlere emanet etmiştir. Bu ülkenin gençliği, Atatürk’ün emanetine sahip çıkacaklardır. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız kutlu olsun” dedi.
Konuşmaların ardından alternatif kutlama sona erdi.