TİKA’nın Moldova’daki Gagavuz Yeri Özerk Bölgesi’nde açacağı kreşte 20 yıl aradan sonra ilk kez Gagavuzca’dan sonra anadil olan Türkçe eğitimi verilecek. Yatılı olarak planlanan kreşte, ebeveynlerden ayrı olan minikler kalacak.
Moldova’daki Gagavuz Yeri Özerk Bölgesi’nde yaşayan Gagavuz Türkleri, Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) sayesinde yatılı bir kreşe kavuşacak. TİKA aracılığıyla Gagavuz Yeri Özerk Bölgesi dışında başka ülkelerde çalışan Gagavuz Türkleri için yatılı kreş hizmeti verilecek.
Gagavuzya Başkan Yardımcısı Aleksandra Tarnavski, bölgelerinde 300 çocuğun ailesinden uzakta büyüdüğünü açıkladı. Bölgede bir ilk olan yatılı kreş uygulamasının yurtdışındaki ebeveynler için güven ortamı oluşturulacağını dile getiren Tarnavski, çocukların bu sayede profesyonel kadrolar tarafından eğilebileceğini söyledi. Tarnavski, "Yapılan saha araştırmasına göre ailelerin yüzde 50’si ülke dışında çalışıyor. Bu durumda çocuklara en iyi durumda dedeleri ve nineleri bakıyorlar bazen de uzak akrabaları bakıyor. Bu da sosyal açıdan büyük bir sorun. 3 yıl önceki verilere göre anne ve babasından uzak yetişen çocukların sayısı 300. Bu sayı gün geçtikçe artıyor. Çocukların aileleri şu anda kreşe yazılmak için sıraya girmiş durumda" dedi.
Yatılı kreşin yetimhaneden farklı olacağını açıklayan Tarnevski, "Pazartesi sabah kreşe gelen çocuklar, cuma akşamı akrabalarının yanına dönecek. Projenin yetimhane anlayışına dönüştürülmesini istemiyoruz" diye konuştu.
Moldova’ya bağlı özerk bir cumhuriyet olan Gagavuzya’nın başkenti Komrat şehrindeki proje kapsamında, mevcut olan 50 yıllık kreşin tadilatı yapılacak. Toplam 60 çocuğun kabul edileceği yatılı kreş Komrat bölgesinin tamamına hizmet verecek. 20 yıl önce özerkliğini ilan eden Gagavuzya’da aradan geçen yıllara rağmen anadilde eğitim verilmedi. Projeyle Gagavuzya Özerk Bölgesi’ndeki Türkler 20 yıl aradan sonra ilk kez anadil olan Türkçe eğitim fırsatına kavuşacak.
Kreşin esas hedefi, Komrat dışında çalışan ebeveynlerin kafalarının rahat olması, çocuklarının kaliteli bir eğitim almasını sağlamak. İlk kez Komrat’ta açılacak kreşte Türkçe’nin yanında Moldovaca, Rusça ve Gagavuzca eğitim verilmesi öngörülüyor.
Çoğunluğu Moldova’daki Gagavuz Yeri Özerk Bölgesi’nde yaşayan Gagavuzların konuştuğu Gagavuzca, yaklaşık 300 bin kişi tarafından konuşuluyor. Oğuz grubuna bağlı bir Türk dili olan Gagavuzca, Moldova’nın bağımsızlığına kavuşması ve Gagavuzlara özerklik verilmesinden sonra Türk abecesi üzerine biçimlendirildi ve bir abece oluşturuldu.