Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Bosna Hersek’te tarım ve arıcılık alanlarında gerçekleştirilen projelerle Bosna Hersekli çiftçiler ürünlerini ihraç etmeye hazırlanıyor.
TİKA Bosna Hersek’te gerçekleştirdiği projelerle kardeş Bosna Hersek halkının yanında yer almaya devam ediyor. Bu kapsamda TİKA’nın, Bosna Hersek’te tarım ve arıcılık alanında gerçekleştirdiği projeler meyvelerini vermeye başladı. Orta Bosna Kantonu Organik Üreticiler Birliği, merkezi yeni Travnik’te olan 2007 yılından beri faaliyetlerini sürdüren, hem organik hem de geleneksel tarım üretimi gerçekleştiren bir kuruluş olma özelliğini taşıyor. TİKA, 2013 yılından organik tarım sektörüne destek olmak kapsamında söz konusu birliğe hem organik hem de geleneksel tarım üretimine destek veren ve aynı zamanda 40 organik tarım ürünü üreticisine 15 adet ahşap prefabrik stant ve 15 adet ahşap tanıtım standı temin etti. Söz konusu projeden şu an itibariyle 150 aile faydalanıyor.
Üreticiler bu stantları kullanarak Bosna Hersek’te 16 ayrı şehirde ürün tanıtımı ve satışını gerçekleştiriyorlar. Bunun yanı sıra senede iki defa düzenlenen Uluslararası Ahududu Günlerinde stant açarak bu organizasyonlarda yer alıyorlar. Birlik tanıtım ve satışın yanı sıra AB standartlarında üretim yapılabilmesi için üyelerine tarım teknolojileri hakkında sürekli olarak teorik ve pratik eğitim veriyor. AB standartlarında üretim yapılabilmesi için üyelerine tarım teknolojileri hakkında sürekli bu organizasyonlarda yer almaktadırlar. Birlik ürünlerini yakın zamanda, sürekli satış ve tanıtım maksadıyla temin edilmiş olan stantlar için Saraybosna’da sabit bir mekân tespit edilmesini planlıyor.
ARICILIK PROJESİ
TİKA’nın gerçekleştirdiği proje kapsamında ilk olarak Kaçuni’de bir arıcılık derneği kurulması sağlanarak, dernek üyesi 35 aileye toplam 700 adet arılı kovan verildi. 2010 yılında ise başlangıçta dağıtılan kovanlarına iyi bakan, projeyi benimseyen ve kışlatma kaybı olmayan üreticilerden arılı çerçevelerin, ana arı üreticilerinden de ana arıların belirli bir ücret karşılığı alınması ve bölme yapılması neticesinde 400 adet arılı kovan oluşturuldu. Daha sonra 40 aileye toplam 400 adet arılı kovan olacak şekilde dağıtıldı. Arılı kovan verilen ailelere arıcılık malzemesi, kovanların bakım ve beslenmeleri için kristal toz şeker, arı keki, organik ilaçlar ve temel petek verildi.
Ayrıca TİKA tarafından, arıcılar birliğine tüm üyelerin ortak kullanımı için, gezginci arıcılıkta kovanların ve arıcılık malzemelerinin nakliyesinin sağlanması maksadıyla bir adet kamyonet, arı keki üretme seti, bal süzme makineleri ve birlik binasında kullanılmak üzere büro mobilyaları ve ofis malzemeleri temin edildi. Proje kapsamında toplamda 75 aileye 1.100 adet kovan desteğinde bulunuldu. Özellikle 2014 Mayıs ayında Bosna Hersek’te yaşanan sel felaketinden tüm üreticiler etkilendi. Felaketten sonra TİKA tarafından birliğe arılar için kek, şeker ve ilaç yardımında bulunuldu.
Bal üretimi olumsuz hava şartlarından etkilenmiş olmakla birlikte, dernek kurumsallaşarak varlığını koruyarak, kesintisiz bir şekilde faaliyetlerini ettiriyor. Dernek üyeleri her ay düzenli toplantılar gerçekleştirmek ve dernek faaliyetleri hakkında kararlar alıyor. Bugüne kadar dernek tarafından üretilen ballar iç pazarda satılırken dernek artık dış pazarlara açılma yollarını arıyor. Bu kapsamda 2015 yılı içerisinde yaptığı görüşmelerle ürettikleri balları Malezya pazarına ihraç etme planlarını gündeme alındı.