Türk Ocakları Genel Merkezi iki büyük faaliyetle yaz dönemine girdi. 29 Mayıs’ta İstanbul’un Fethi’nin 562. yılını bir Türk Müziği Konseri ile kutlayan Türk Ocakları, 30 Mayıs’ta da Türk kadının meselelerini bir panel ile masaya yatırdı.
FETİH KONSERİ BÜYÜK BİR KATILIMLA GERÇEKLEŞTİ
Türk Ocakları Genel Merkezi’nin destekleriyle faaliyet gösteren Türk Müziği Topluluğu’nun konseri, katılanlara bir Türk sanat müziği ziyafeti yaşattı.Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz, ’Fetih’ konulu bir konuşma yaptı. İstanbul’un o güne kadar Türklerin “Kızıl Elma”sı olduğunu ifade eden Öz, İstanbul’un Fethi’nin çok büyük tarihi öneme sahip olduğunu ifade etti. Fatih Sultan Mehmed’in hayatından kesitler sunan Öz, Fatih’in karakter, bilgi, donanım, vizyon noktasında çok sağlam olduğunu ifade etti. Bilgi ve ileri görüşü olmayan bir liderin böyle büyük işler başaramayacağını da söyleyen Öz, Fatih’i tarihimizde çok önemli kılan unsurların başında bunların geldiğini söyledi. İstanbul’un fetihten sonra imar edilişi ve Türk-İslam medeniyetinin kalbi haline getirilişine de değinen Öz, şehrin nüfuslandırılmasında da Fatih’in büyük çabalar sarf ettiğini belirtti.
TÜRK SANAT MÜZİĞİ ZİYAFETİ
Şef Gürkan Avşar’ın yönettiği Türk Ocakları Genel Merkezi Türk Müziği Korosu muhteşem eserler icra etti. Konserde ayrıca misafir sanatçı olarak Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Burhan Kul da sahne alarak bazı eserleri yorumladı. Konserin son kısmında ise Fetih Marşı ve mehter marşları icra eden koroya Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Öz ve yönetim kurulu üyeleri de sahneye çıkarak eşlik ettiler.
“KADININ DEĞERİ KENDİ ÖZ DEĞERLERİMİZDEDİR”
Türk Ocakları Genel Merkezi, kadının sosyal ve siyasal hayattaki yeri ve önemine dikkat çekmek amacıyla “Türk Toplumunda ve Türk Siyasetinde Kadın” başlıklı bir panel düzenledi. Türk Ocakları Genel Merkezi Hanımlar Kurulu’nun organizasyonu ile Milli Kütüphane Konferans Salonu’nda düzenlenen panel iki oturum şeklinde gerçekleşti. Programın açılış konuşmasını Hanımlar Kurulu Başkanı Prof. Dr. Asuman Sunguroğlu yaptı. Sunguroğlu konuşmasına kadının günümüzdeki konumundan bahsederek başladı. Türk kültürünün hem İslamiyet öncesi hem İslami dönemlerinde kadına verilen değerin günümüzden çok daha ileri seviyede olduğunu söyleyen Sunguroğlu, yaşadığımız kültürel yozlaşma ile kadınların toplumsal hayatta geri plana itildiğini sözlerine ekledi. Türk kadınının hak ettiği değeri yeniden görmesinin, kültürel değerlerimizin yeniden işlerlik kazanması ile sağlanacağını belirten Sunguroğlu, “Kendi öz değerlerimize yeniden dönersek kadın hak ettiği değeri yeniden kazanacaktır” dedi.