Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, 14 Aralık soruşturmasında tutuklanan sanıklar hakkında tahliye kararı veren iki hakimle ilgili verilen tutuklama kararına ilişkin, “Ben yasaya uymazsam toplumdan da yasaya uymasını beklemeyiz. Yani bu iki hakimimiz yetkisiz hareket etmiş oldu” dedi.
Tokat Barosu tarafından düzenlenen programa katılmak üzere karayolu ile kente gelen Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Tokat Valisi Cevdet Can, Tokat Cumhuriyet Savcısı Semih Akgün, Tokat Baro Başkanı Faruk Bostancı ve İl Emniyet Müdürü Osman Balcı tarafından baro binası önünde karışlandı. Tokat Barosu’nu ziyaret eden Cirit, basın mensuplarının 14 Aralık soruşturmasında tutuklanan sanıklar hakkında tahliye kararı veren eski 29. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Metin Özçelik ile 32. Asliye Ceza Hakimi Mustafa Başer’in tutuklanma kararıyla ilgili sorularına cevap verdi. Yargıtay Başkanı Cirit, hukuk hakimlerinin anayasa ve yasalara göre hareket etmekle sorumlu insanlar olduğunu kaydetti. Konuyla ilgili ayrıntılı bilgi sahibi olmadığını ifade eden Cirit, “Bildiğim kadarıyla yani usul yasasına göre toplu ret müessesesi yoktur. Toplu ret yapıldı, toplu ret müessesinden sonra 10 tane sulh ceza hakimi reddedildi. Bu 10 sulh ceza hakiminin reddedilmesinin gerekçesi, bizim usulümüzde böyle bir şey yok, tek tek reddederiz. Ondan sonra asliye ceza mahkemesi buna bakabilir. Asliye ceza mahkemesi 6545 sayılı Yasa’dan dolayı yetkisi ve görevi yok. Onu bir başka asliye ceza mahkemesi değil de normal bir sulh ceza mahkemesi, madem 10 tane sulh ceza hakimi reddi kabul edilmiş en yakın Bakırköy Sulh Ceza Mahkemesi’ne orayı görevlendirebilirdi. Orayı ya da Adalet Komisyonu’na verecekti. Bizim yasalarımız, ret usul hükümleri bunu gerektiriyor” diye konuştu.
“BU İKİ HAKİMİMİZ YETKİSİZ HAREKET ETMİŞ OLDU”
Yasalara önce kendilerinin uyma zorunlulukları olduğunu ifade eden Cirit, “Ben yasaya uymazsam toplumdan da yasaya uymasını beklemeyiz. Şimdi böyle bir çerçevede hareket ettiğinde bu tamamen yetkisiz hareket etmiş oldu. Yani bu iki hakimimiz yetkisiz hareket etmiş oldu. Ama sulh ceza mahkemesinin şu anda idam kaldırmış olmasına rağmen usul sorgusunda kişiyi idam etmekle benzer bir olay. Veya Tokat’taki bir asliye hukuk hakiminin gidip Ankara’daki bir kişiyi tutuklaması ile eşdeğer bir olay. Yetkisiz bir olaydı o. Ancak bu nedir; görevi kötüye kullanmak veya bu şekilde değerlendirilebilir. Onun dışındaki dosya önümüzde olmadığı için dosya konusunda ayrıntılara biz bilgi sahibi değiliz. Ayrıntılarla ilgili bilgi sahibi olsak ben size bu konuda açıklamada bulunurum. Ama dosya konusunda fazla bilgi sahibi değilim, sadece bunu söyleyebilirim” şeklinde konuştu.