HES projesinin iptali için açılan davada Gürgen Vadisi'nde yürütülen Alicik HES projesinin 2010 yılında iptal edilen ÇED raporu, kopyala-yapıştır yöntemiyle yeniden sunuldu ve bu kez mahkeme tarafından olumlu bulundu.

Gürgen köylüleri karara itiraz edeceklerini belirtti.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Handüzü Yaylası Kültür ve Tabiat Varlılarını Koruma Derneği başkanı Ceyhun Kalender şunları söyledi: “Gözü aydın olsun! Kimin? Önce küresel sermayenin, sonra şirketin, ortaklarının, destek veren siyasilerin, muhtarların ve yandaşlarının gözü aydın olsun! Kazandılar! Ama şimdilik…Bize de geçmiş olsun. Bütün doğaseverlere, vatanseverlere, destek veren dostlarımıza…Mahkemeden şimdilik olumsuz bir karar çıkmış olsa da süreç henüz bitmedi, mücadele gücümüz artarak devam ediyor.Bu konuda başından beri yaşadığımız olumsuzluklar, hukuksuzluklar bizim haklılığımızı ortaya koymuştur. Artık konu çok farklı bir boyutta tartışılacaktır. Her zaman olduğu gibi meşru zemindeyiz, ancak mağduruz.Ekolojik mücadele zor ve dolambaçlıdır. Bu patika yolda bazen biz bize de kalabiliriz. Ancak biz hukukun ve haklının sonunda mutlaka kazanacağına inanıyoruz.

2010’da Alicik Hes Projesine dava açmıştık. O tarihte yapılan bili kişi raporuna göre Rize İdare Mahkemesi projeyi iptal etmişti. Peki aradan geçen 10 yıl zarfında ne değişti? Aynı Hes, aynı köy… Hatta değiştirilen Çed Raporuna göre çok daha olumsuzluklar içeren bir proje hayata geçirilmek isteniyordu.

Şirket 2010’da iptal edilen Çed Raporunu sözde revize ederek, kopyala yapıştır yöntemiyle yeniden düzenledi ve vatandaşlardan gizleyerek, bilgilendirme toplantısı yapmadan hayata geçirmek istedi."