Kanseri; anormal hücrelerin kontrolsüz şekilde bölünmesi ve çoğalması ile oluşan bir hastalık olarak tanımlayan Acıbadem Eskişehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Şeyda Sıla Bilgili, kansere karşı beslenme önerilerinde bulundu.
Kanser oluşumunun birçok nedene bağlı olabileceğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Bilgili, “Kalıtımsal faktörler kadar yanlış ve düzensiz beslenme de kansere yol açan nedenlerden biridir. Yapılan araştırmalar kanser oluşumunda çevresel etkenlerin de genetik faktörler kadar etkili olduğunu gösteriyor” şeklinde konuştu. Acıbadem Eskişehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Şeyda Sıla Bilgili “Aşırı yağ ve yağlı besin alımı, taze sebze ve meyvelerin az alınması, posalı besinlerin yetersiz alımı, tütsülenmiş, dumanlanmış besinlerin aşırı tüketimi kanser oluşumunda etkilidir. Doğru beslenerek kanser riski azaltılabilir”dedi ve kansere karşı beslenme konusunda önemli bilgiler paylaştı.
BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRMEK İÇİN MEYVE VE SEBZEYE YÖNELİN
Sezbe ve meyvelerin ciddi oranda beta-karoten, C Vitamini, E vitamini ve Selenyum gibi hücreyi hasardan koruyacak olan antioksidanlar içerdiğini kaydeden Acıbadem Eskişehir Beslenme ve Diyet Uzmanı, “Ayrıca bunlar immün (bağışıklık) sisteminin de güçlü olmasına yardım ederler” diye konuştu. Bilgili, düşük yağ ile alındığında birçok sebzenin, posa ve fitokimyasallar açısından müthiş bir kaynak olduğunu belirterek; “Lutein brokoli ve koyu yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. Lykopen domateste bulunur ve bu fitokimyasallar kanserle mücadelede ciddi rol oynar” dedi.
KOLON VE REKTUM KANSERİNE KARŞI EN İYİ KALKAN POSA ALIMI
Kolon ve rektum kanserine karşı posadan zengin bir diyet en iyi kalkan olduğunu aktaran Şeyda Sıla Bilgili şunları söyledi: “Posa bağırsaktaki kanser yapıcı maddeleri kendi bünyesine alarak vücudumuzdan atılmasını sağlar. Hal böyle olunca kompleks karbonhidratların ve posadan zengin besinlerin tüketimi çok önemlidir. Kabuğu ile yenilebilir meyveleri, kuru baklagilleri, sebzeleri ve tam tahıl ürünlerini tercih edin.”
DOYMUŞ YAĞ TÜKETİMİNİ SINIRLAYIN
Doymuş yağ tüketiminin de sınırlandırılması gerektiğini dile getiren Beslenme ve Diyet Uzmanı Şeyda Sıla Bilgili şunları kaydetti: “Hayvansal yağlarda doymuş yağ ve kolesterol yüksektir. Doğmuş yağ içeriği yüksek diyetler yalnızca kalp hastalıkları için risk değildir. Yapılan araştırmalara göre meme, kolon ve prostat kanserleri de yüksek yağlı beslenme ile ilişkilidir. Besinleri düşük yağlı özellikle de doymuş yağdan fakir şekilde tüketmeye çalışın. Zeytinyağı, mısır yağı, ay çiçek yağı gibi bitkisel yağları kullanmaya çalışın. Margarin ve tereyağı tüketimini sınırlandırın.”
OBEZİTEYE DİKKAT
Obezitenin birçok hastalığa sebep olduğu gibi meme, kolon, safra kesesi ve uterus kanseri ile de ilişkili olduğunu anlatan Acıbadem Eskişehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Bilgili, “Sağlıklı besin ve doğru porsiyon ölçüleriyle birlikte vücut ağırlığının en iyi kontrol yolu fiziksel aktiviteyi arttırmaktır. Günlük tempolu yürüyüşler yapın” diye konuştu.
SİGARA VE ALKOL KULLANIMINA DİKKAT
Bligili, alkol tüketiminin karaciğer kanseri riskini arttırdığının, bu nedenle mutlaka alkol tüketimine sınırlama getirilmesi gerektiğinin de altını çizdi. Alkol alımının sigara ile birleştiğinde; ağız, gırtlak, boğaz ve yemek borusu kanseri risklerini artırıcı etki gösterdiğine dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Şeyda Sıla Bilgili, “Doğrudan içmenin yanı sıra pasif içici de olmayın. Mutlaka yaşam alanlarınızı sigaradan uzak tutun. Kadınlar meme kanserinden korkarken, akciğer kanserinden ölme oranının daha fazla olduğu unutulmamalıdır” ifadelerini kullandı.
MİDE KANSERİNE KARŞI TUZ KULLANIMINI SINIRLAYIN
Tuzlu tüketme alışkanlığı mide kanseri riskini arttırabildiğini de sözlerine ekleyen Acıbadem Eskişehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Şeyda Sıla Bilgili, “Besinlerden yeterince tuz alındığı düşünülerek, yemeklere tuz ekleme alışkanlığından vazgeçmek olumlu bir davranış olacaktır” dedi.