Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından düzenlenen 1. Anadolu Animasyon (Çizgi Film) Festivali gerçekleştirilen ödül töreni ile sona erdi.
Törene Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Bilecik Valisi ve BEBKA Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Nayir, BEBKA Genel Sekreteri Tamer Değirmenci, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan’ın yanı sıra çok sayıda akademisyen, öğrenci ve davetli katıldı.
Ödül töreninin açılışında konuşan BEBKA Genel Sekreteri Tamer Değirmenci, BEBKA olarak Türkiye’de son yıllarda hızlanmakta olan bu sektörün, Eskişehir’deki potansiyeli geliştirmek, ulusal ve uluslararası alanda tanınırlığını ve rekabet edebilirliğini artırmak için çalışmalar başlattıklarını söyledi. Değirmenci, 1. Anadolu Animasyon (Çizgi Film) Festivali kapsamındaki yarışmaya 45 başvurunun yapıldığını söyledi. Değirmenci, yarışma jürisinde Anadolu Üniversitesi Çizgi Film bölümünden akademisyenler, TRT yetkilileri ve sektörden deneyimli temsilcilerin yer aldığın hatırlattı.
Değirmenci, başvuran filmler üzerinden jüri üyelerinin ön değerlendirme yaptığını ve bu aşamada 10 finalist belirlendiğini dile getirdi. Tamer Değirmenci, “Bu filmler, yarışmanın ve festivalin internet sitesinde yayınlandı ve halk oylamasına açıldı. Halk oylamasında 10 finalistin içerisinde jürinin birinci seçeceği filmi tahmin edilmesi istendi. Böylece yarışmamızın etkisini daha geniş bir kitleye ulaştırıldı. Yarışmanın sonuçları da bu akşam burada açıklıyoruz. Dereceye giren tüm çizgi filmlerin sahiplerini tebrik ediyorum” dedi.
Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan da, “Böyle bir etkinliğe katılmaktan üniversitemiz adına çok büyük mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum. Animasyon sektörünün önemini anlatmama gerek yok, sizler bunun fazlasıyla farkındasınız. Hem dünyada hem ülkemizde çok dinamik ve katma değeri yüksek bir sektör. İleriki yıllarda daha da artacağına umuyoruz. Biz üniversite olarak yaklaşık 30 yıldır animasyon sektörüne insan kaynağı yetiştiriyoruz. Gerçekten çok başarılı bir bölümümüz var. Önümüzdeki dönemde de üniversitemizin bu alandaki faaliyetleri artarak devam edecek. Bu noktada BEBKA’ya çok teşekkür etmek istiyorum. BEBKA’nın bu noktadaki ilgisi bizim için çok önemli. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Önemli olan böylesine ve Türkiye’de bir ilk olan bir festivale katılım göstermiş olmaktır” diye konuştu.
Ödül töreninde konuşan Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna ise, Animasyon sektöründe Eskişehir’de başarılı firmaların bulunduğunu belirterek, “Bu firmalar başarılı animasyonlara imza atmış firmalardır. Türkiye’deki ilk çizgi film animasyon bölümü de Anadolu Üniversite’mizin Güzel Sanatlar Fakültesi’nin bünyesinde 1990 yılında Eskişehir’de kurulduğunu biliyoruz. Halen animasyon sektörüne yeni yetenekler katmaya devam etmekte olan animasyon bölümünün, bugüne kadarki mezun sayısının 300’ün üzerinde olduğunu arkadaşlarımız bize söyledi. Bu yüzden Anadolu Üniversite’mizi kutluyoruz, bundan sonraki çalışmalarında başarılar diliyoruz.”
Yapılan açılış konuşmalarının ardından geçilen ödül töreninde ilk üçe giren animasyonların sahipleri açıklandı. Yarışma kapsamında Serdar Koçak’ın Rest isimli animasyon filmi birinci oldu. Koçak, aynı zamanda 20 Bin TL’lik ödülün de sahibi oldu. Yarışmada ikincilik ödülü Murat Kılıç’ın Oksijen isimli çalışmasına giderken, Kılıç 10 Bin TL’lik ödüle layık görüldü. Yarışmanın üçüncüsü Durak filmiyle Serdar Çotuk’un oldu. Çotuk, 5 Bin TL’lik ödüle layık görüldü.
Dereceye girenlerin ödülleri Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna ile Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir tarafından verildi.