Çekmeköy Belediyesi tarafından hazırlanan ’Ailemizin Çınarları’ projesi kapsamında belgesel filmi çekilen Çekmeköy’ün ‘yaşayan tarihleri’, 27 Mayıs sürecinde Adnan Menderes’e olan sevgilerini ve İsmet İnönü dönemini anlattı. Belgesel filmde yer alan Ali Uysal Köseoğlu, İnönü zamanında halkın yokluk içinde olduğunu belirterek, ”İlk defa Menderes zamanında ayakkabı giydim” dedi.
Çekmeköy Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen ’Ailemizin Çınarları’ projesinde, 65 yaş ve üstü Çekmeköylülerin anlattığı tarihi anlar ve yaşanmışlıklar derlenerek, kitap ve belgesel haline getirildi. Çekimleri ve hazırlıkları 4 yıl süren proje kapsamında görüşleri alınan yaşlıların anlattığı hikayeler arasında en çok dikkat çeken ise 27 Mayıs sürecinde eski başbakanlardan merhum Adnan Menderes’e olan sevgileri ve İsmet İnönü zamanı ile ilgili anlattıkları oldu.
5 AYRI BELGESEL FİLM HAZIRLANDI
Gençler ve yaşlılar arasında kurulan köprüyü güçlendirmek amacıyla başlatılan projede 25’ten fazla yaşlıyla sözlü tarih konuşmaları gerçekleştirildi. Hazırlanan 5 ayrı belgesel film ve ’Tarih Dilde Can Buluyor’ kitabının Çekmeköy Belediyesi Turgut Özal Kültür Merkezi’ndeki tanıtım toplantısına, aileleri, çocukları ve torunlarıyla katılan Çekmeköy’ün ‘yaşayan tarihleri’, yayınlanan belgeselde kendilerini izleme imkanı buldu.
“ONLAR BİZLERE GÖNÜLLERİNİ AÇTILAR”
Çekmeköy Belediye Başkan Yardımcısı Şahmettin Yüksel, “Biz bu 25 büyüğümüzle 2011 yılından beri görüşüyoruz. Ninelerimiz, teyzelerimiz dedelerimiz bizlere sadece evlerini değil gönüllerini açtılar. Onların dönemlerinde yaşanan düğünleri, onların döneminde yaşanan bütün güzellikleri bizlerle paylaştılar. Onların döneminde Adnan Menderes dönemini, İnönü dönemini bizlere anlatarak bugün önemli bir esere imza atıyoruz. Ben bu eserin çok önemli olduğunu çok anlamlı olduğunu çok güzel olduğunu düşünüyorum” dedi.
“İLK DEFA MENDERES ZAMANINDA AYAKKABI GİYDİM”
Projede anılarına başvurulan vatandaşlardan 1940 doğumlu Ali Fuat Köseoğlu, Menderes döneminde yaşadıklarına değinerek, “Ben o zaman öğretmen okulundaydım. Menderes uçak kazasında düşüp tekrar yurda döndüğünde tren ile Ankara’ya gidiyordu. Bizi de Arife’ye de karşılamak için çıkardılar. O zamanda kendisini görmüştüm. Hatta el salladı bende çok yakınındaydım, ben de el salladım ona” ifadelerini kullandı.
İsmet İnönü zamanında yokluk olduğuna değinen Köseoğlu, "Halk yokluk olduğu için kendi ektiğini, biçtiğini yiyordu. Hatta ben o zaman ilkokula giderken ayağımızda ayakkabı bile yoktu, lastik vardı. Okulda silgi yoktu. Bende lastiğin kenarını kesip silgi yapmıştım. Evde babamda rahmetli çok kızmıştı lastiği kestim diye. İnönü zamanı yokluğu verdiği bir yönetimdi. Menderes geldiği zaman her şey günlük gülistanlık oldu, halkın cebi para gördü. Halk birden bire değişti. Ben ilk defa o zaman ayakkabı giydim” dedi.
Proje filmde yer alan vatandaşlardan 1943 doğumlu Ayşe Gözel ise Çekmeköy’e ilk gelişini anlatarak, zaman içerisinde nasıl değişim gösterdiğinden bahsetti.