Türk Silahlı Kuvvetleri’nin arşiv kayıtlarından tespit edilen Kurtuluş Savaşı milli kahramanı Mehmet Çavuş’un oğlu Yaşar Canpolat’a, İstiklal Madalyası ve Belgesi verildi.
Kırşehir Valiliği’nde düzenlenen İstiklal Madalyası töreninde konuşan Vali Necati Şentürk, "İstiklal Savaşı’nda, Çanakkale savaşlarında, Birinci Dünya Savaşı’nda Kafkas cephelerinde ve Trablusgarp’ta savaşırken büyük yararlılıklar gösteren milli kahramanımız için Milli Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanan İstiklal Madalyası tevcih töreni yapılmaktadır" dedi.
SAVAŞTIĞI TEPEYE CESARET TEPE ADI VERİLDİ
29 Kasım 1920 tarihli kanunun 5742 sayılı kanunla yapılan değişiklikle İstiklal Madalyası alan Mehmet Canpolat’ın (Mehmet Çavuş) oğluna, Kırşehir Valisi Necati Şentürk tarafından verilen İstiklal Madalyası ve Belgesi töreninde ’Milli Kahraman’ olarak ifade edilen Mehmet Canpolat’la Kırşehirlilerin gurur duydukları ifade edildi. Vali Şentürk, "Milli Kahramanımız Kırşehir’in Çiçekdağı ilçesi Safalar köyünden, tarihte meşhur olan lakabı ile Mehmet Çavuş’un hatırası bizleri de gururlandırmıştır. Büyük kahramanlığını bölük komutanın şehit olması üzerine bölüğün komutasını üzerine almış ve bir süngü savaşı ile kaybedilmek üzere olan tepeyi tekrar düşmandan teslim almış ve müdafaasını ’Cesaret Tepe’de kahramanca yapmıştır. Sadece Çanakkale’de değil her cephede büyük kararlılıklar göstermiştir" diye konuştu.
"YENİ NESLE ÖRNEK OLMASI İÇİN MEHMET ÇAVUŞ ADINA ANIT YAPILACAK"
Askerlik belgelerinin incelenmesi sonrasında 1911 tarihinde Mehmet Canpolat’ın askerliğe dahil olduğunun bilindiğini anlatan Vali Şentürk, "1911 tarihinde askerliğe dahil olan Mehmet Canpolat 1923 tarihinde terhis olmuş, 12 yıl boyunca da kahramanca mücadele vermiştir. TBMM tarafından milli kahramana istiklal madalyası verilmesi kararlaştırılmış, onurlu ve milli bir kahraman olarak hayatı boyunca bu şerefi gönlünde taşımıştır. Türk tarihinin şeref defterine milli bir kahraman olarak yazılmıştır. 1972 yılında vefat eden Mehmet Canpolat’ın ardından İstiklal Madalyası’nın nerede olduğu bilinemedi. Türkiye Cumhuriyeti Devleti ise elindeki belgelere dayanarak Tuğgeneral Askeralma Dairesi Başkanı Kemal Cuştan imzası ile beratı ve madalyası valiliğimize geldi. Kırşehir sınırları içerisinde onun vatanseverliği herkese örnek olacak ve nesillerimizin kahramanca yetişmesi için de Mehmet Çavuş adına bir anıt yapmayı planlıyoruz" ifadelerini kullandı.
Mehmet Çavuş’un oğlu Yaşar Canpolat ise, "Babamla gururlanıyorum" diyerek madalyasını aldı. Kırşehir Valiliği’nde düzenlenen madalya törenine Askerlik Şubesi Başkanı Personel Binbaşı İlhan Güneş, Mehmet Çavuş’un oğlu Yaşar Canpolat ve torunu Mehmet Canpolat katıldı.