1938 senesinde Zirâat Vekâleti Çay Organizatörlüğüne görevine getirilen ve Doğu Karadeniz’i bir çay bölgesi haline gelmesinde büyük hizmetleri olan Yüksek Ziraat Mühendisi Zihni Derin´in hayatta olan tek oğlu konsolosluktan emekli olan ve mütercimlik yapan Altan Derin 88 yaşında Ankara’da vefat etti.

Çayın babası olarak Rizelilerin gönlünde taht kuran ve kurulan il fabrikaya adı verilen Zihni Derin’in 3 çocuğundan hayatta olan tek çocuğu Altan Derin vasiyeti üzerine Ankara Asri Mezarlığında babasının yanına defnedildi.


Hatırlanacağı üzere Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu geçen yıl Mart ayında Ankara´da mütercimlik yapan Altan Derin´e çalışma ofisinde nezaket ziyaretinde bulunmuş ve kendisini Rize’ye davet etmişti. Altan Derin bu ziyaretten son derece memnuniyet duyduğunu dile getirerek: “Çaykur´un ve Türk çayının artık dünyanın her yerinde tanınması, tüketilmesi ve çok güçlü bir marka haline gelmesi Zihni Derin ailesi olarak bizleri mutlu etmektedir. Bu nazik ziyaretinize çok teşekkür ediyorum. Size ve şahsınızda tüm Çaykur camiasına saygı ve selamlarını sunuyorum." Demişti.

Türkiye´de çay tarımının başlamasına ve gelişmesine öncülük eden ziraat Mühendislerinden biri olan, Zihni Derin’in hayatta olan tek çocuğu Altan Derin’in ölümünden dolayı çok üzgün olduklarını belirten Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu:  “Çay tarımının yapıldığı Karadeniz bölgemizin Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinin hiçbir zaman unutmayacağı ve minnetle anacağı merhum Zihni Derin’in oğlu Sayın Altan Derin’in vefat haberi bizleri derinden üzmüştür. Merhum Altan beyi geçen sene ziyaret edip Rize’ye davet etmiştim ancak sağlık durumunun seyahat etmesine engel olması nedeniyle bu ziyaret gerçekleşmemişti. Kendisine Allah’tan rahmet, geride kalan yakınlarına da sabırlar diliyorum.    Çay bölgesi Derin ailesini unutmayacaktır.” Dedi.