Zengin bir biyoçeşitliliğe sahip olan Türkiye’nin bu eko-sisteminin bitki, tohum, böcek gibi maddeler halinde yurt dışına çıkarılmasına sağlamaya çalışan yabancılara karşı önlem almak amacıyla kurslar düzenleniyor. Ordu’da kırsal alanda bulunan ve doğal bir eko-sisteme sahip alanlarda yaşayan vatandaşlar, Doğu Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü tarafından kurslara alınarak biyokaçakçılık faaliyetleri konusunda bilgilendiriliyor.
TÜRKİYE’NİN BİYOLOJİK ZENGİNLİĞİ İŞTAH KABARTIYOR
Ordu Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü İshak Yılmaz, Türkiye’nin zengin biyolojik çeşitliliğe sahip olduğunu ve bu zenginliğin biyokaçakçılık konusunda Türkiye’yi cazip hale getirdiğini söyledi. Türkiye’de 4 bin 800’ü endemik, 12 bin 800 bitki çeşidi, 100 bin böcek türü, 161 memeli, 460’dan fazla kuş türü, 141 sürüngen, 236 tür tatlı su balığı ve yaklaşık 480 deniz balık türü bulunduğunu belirten Yılmaz, bu değerlerin yasa dışı yollarla yurt dışına çıkarılmaya çalışıldığına dikkat çekti.
ORDU BİYOKAÇAKÇILIK İÇİN CAZİP
Ordu’nun yaylaları, kırsal alandaki doğal güzellikleri ile biyokaçakçılık faaliyetleri açısından cazip bir yer olduğuna dikkat çeken Yılmaz, “Vatandaşlarımız yabancılara karşı oldukça misafirperver oldukları için onların amaçlarını kolay anlayamıyor. Çiçek veya yöreye özgü bazı bitkileri toplamalarını yadırgamıyor. Oysa endemik bir bitkinin kökünün, soğanının alınması, hamam böceği, örümcek, kelebek gibi böcek türlerini koleksiyon adı altında toplamalarının arkasındaki gizli amacı fark edemiyor. Bu nedenle vatandaşlarımız çevrelerinde bitki, hayvan, böcek gibi materyal toplayan yerli veya yabancı kişiler gördükleri zaman hemen Jandarma ya da Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü yerel teşkilatına ve diğer kolluk kuvvetlerine haber verebilirler" dedi.