Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, tapu ve kadastro konusunda dünyada en diyebilecekleri bir noktada olduklarını belirterek, “Türkiye dünyada elektronik ÇED veren tek ülkeyiz” dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı ve AK Parti İstanbul 1’inci Bölge Milletvekili Adayı İdris Güllüce, Gemi İnşa Sanayi A.Ş. (GİSAŞ) tarafından düzenlenen “10’uncu Deniz Kirliliği Acil Müdahale Tatbikatı’na” katıldı. Güllüce tatbikat öncesi yaptığı konuşmada Türkiye’nin güçlendiğini belirterek, “Türkiye ayağa kalktı. Yeni kuşak özellikle kendisine inanılmaz bir özgüven kazandırdı. Türkiye merkez ülke büyük ülke olma noktasında büyük bir hızla ilerliyor. Dün akşam üniversite öğrencilerine konuşma yapıyordum. İnşaat 4’üncü sınıftaki öğrencimiz çıktı bana dedi ki ‘Sayın bakanım. Niye biz Ruslara Japonlara nükleer santral yaptırıyoruz da bizim mühendislerimiz bizim şirketlerimiz yapmıyor?’ O kadar büyük zevk aldım ki bu sorudan. Artık 4’üncü sınıftaki öğrencim ‘Biz yapabiliriz’ diyor. Nedenini anlattım ona. Bir iki adım daha gerekiyor bunun için diye anlattım ama. Beni sonsuz bir mutluluğa ulaştırdı bu soru. Benim daha üniversiteyi bitirmemiş mühendis kızım ‘Ben bunu yapabilirim’ diyecek bir özgüvene kavuşmuş. Tabi bu dostlara sevinç Türkiye’nin iki yakası bir araya gelmesin diye proje yapanlar için de elem verici can sıkıcı bir şeydir. Türkiye fazla oldu diyenler için de can sıkıcı bir şey. İsmini söylemeyeyim. Avrupa’nın bir ülkesinin başbakanı 1910’larda söylediği bir söz vardı. ‘Türkler geliştikleri zaman cihangirleşirler o yüzden sık sık budamak gerekir’ Bunun da tatbikatını birçok kez yapmışlardır. Görmüşüzdür. Biz inşallah ülkemizi budatmayacağız diyoruz. Ülkemiz 78 milyonu bir arada dünyanın 10’uncu ekonomisi. Onlar proje yapsalar da biz artık budanmayacak kadar güçlendik. Ve o elleri kırılacak inşallah diyoruz” dedi.
“DÜNYADA ELEKTRONİK ÇED VEREN TEK ÜLKEYİZ”
Güllüce, vizyonu hakkında ise şu açıklamalarda bulundu:
“Ben bakan olduğumda dedim ki bizim vizyonumuz şu ‘Bir, en kısa sürede en hızlı bir şekilde en doğru şekilde vatandaşı en az uğraştırarak işlerini çözme yoluna gideceğiz. İki, biz 780 bin kilometrekare içinde bir bakanlık olmayacağız. Bütün ürünlerimizi ihraç etme ve Türkiye’nin bu kabiliyetlerini dışarıya da yansıtıp Türkiye’ye döviz getirici Türkiye’ye kaynak aktarıcı olacağız. 26 ülkenin tapuları bizim ülkemizde duruyor. Tapu konunda kadastro konusunda çok iddialı bir ülkeyiz. Dünyanı en diyebileceği bir noktadayız. Bunu da ihraç etmeliyiz. Ayrıca ÇED’le ilgili sevindirici bir şeydir. Geçmişte ÇED’le ilgili uğraşı çok uzun sürerdi. Çok zaman alırdı ve vatandaş bürokraside zorlanırdı. Bunun sürelerini kısalttık evrak sayısını azalttık. Dünyada elektronik ÇED veren tek ülkeyiz. Bu durum, bu bayrağın altında yaşayan herkesi mutlu eder. E-denetimi yine Avrupa’da biz başlattık.”
Mavi bayrak konusunda dünyada ikinci olduğumuzu söyleyen Bakan Güllüce, “Mavi bayraklı plaj sayısı ülkemizde 2003’te 140’tı şimdi 397’ye yükseldi. 2014’te 3’üncüydük. Geçtiğimiz ay ikinci olduk. İnşallah temiz denizde dünya birincisi olacağız. Şimdi 436’ya çıktık. Önümüzdeki aylarda İspanya’yı geride bırakabiliriz diye düşünüyorum. Acil müdahaleyle ilgili de bölgesel acil müdahale planları yapıldı. Bunlarda bir koordinasyon sorunu vardı geçmişte bunlar halledildi. Kıyı tesislerimizde kaynaklanan kazalar sonucu petrollerin ve diğer atıkların problem oluşturmasıyla ilgili organizasyonlar yapılıyor. Bugün onaylı plana sahip kıyı tesislerimizin sayıları 279’a çıktı. Bu planları etkin bir şekilde uygulamasının sağlanabilmesi için de tatbikatların mutlaka yapılması lazım” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Bakan Güllüce, GİSAŞ yöneticileriyle toplu şekilde butona basıp tatbikatı başlattı. Senaryo gereği çarpma sonucu motor kısmında yanma olan bir gemi acil müdahaleyle söndürüldü.