Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Sevgili dostlarım bir Cumhuriyet çocuğu olan profesör merhum Necmettin Erbakan destekçilerinin ve karşıtlarının da Erbakan hocası olarak yaşamını sürdürdü. Onun hocalığı sadece bir akademik unvan değildir. Onun hocalığı üniversite kürsülerine sıkışmış bir akademisyen, öğrenci ilişkisi de değildir. Onun hocalığı aynı zamanda ömrünü verdiği bir siyasi hareketin siz değerli mensuplarını vatan, millet ve bayrak sevgisiyle bir araya getirmiş, milli bir görüşün hocalığıydı” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Necmettin Erbakan’ın vefatının 10. yıl dönümü törenine katıldı. Saadet Partisi’nin düzenlediği törende konuşan Kılıçdaroğlu, Necmettin Erbakan’ın bir Cumhuriyet çocuğu olduğunu belirterek, sadece destekçilerinin değil karşıt görüşlülerin de Erbakan hocası olduğunu vurguladı. CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Necmettin Erbakan’ın sadece bir akademik unvan olmadığını, ömrünü verdiği bir siyasi hareketin ve milli bir görüşün hocası olduğunu kaydetti.

“Farklı olacağız ancak birlikte olacağız, tıpkı bir orkestranın aynı ezgide birleşen enstrümanları gibi”

Yaşanılabilir bir Türkiye’nin tanımını şair Nazım Hikmet’in şiirinden atıf yaparak anlatan Kılıçdaroğlu, “’Ortak özlemimizin bir ifadesidir. Yaşamak; bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine’. Her birimiz bir ağaç gibi tek ve hür olacağız ama bir orman gibi kardeşçe yaşayacağız. Peki bunu nasıl sağlayacağız? Yaşanabilir bir Türkiye oluşturabilmenin en önemli şartı şudur. Kimseyi kendimize benzetmeye çalışmayacağız. Birilerinin de bizleri kendisine benzetmek istemesine karşı duracağız. Farklı olacağız ancak birlikte olacağız. Tıpkı bir orkestranın aynı ezgide birleşen enstrümanları gibi olacağız. Peki nedir o ezgi? O ezgi demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletine bağlılıktır. O ezgi, kuvvetler ayrılığının gerekliliğine inanmaktır. O ezgi, düşünce ve ifade özgürlüğünü din ve vicdan özgürlüğünü, medya özgürlüğünü, insan haklarını ’ama, ancak, fakat, lakin’ ile başlayan bir cümle kurmaksızın, kayıtsız şartsız savunmaktır. O ezgi, yatağa tek bir çocuğun dahi aç girmeyeceği bir Türkiye için çalışmaktır. O ezgi, ülkemizin yer altı ve yer üstü zenginliklerini ve neredeyse tüm birikimini birilerine peşkeş çektirmemektir. O ezgi, herkes için ve her alanda haktır, hukuktur ve adalettir. O ezgi, herkes için aş, herkes için iş diyerek yola çıkmaktır. Ben Türkiye’nin ihtiyacı olan ezgiyi bugün bu salonda bir kez daha seslendirmeye başladığımıza inanıyorum. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihi aynı zamanda farklılıkların bir araya gelerek pek çok sorunu çözebilmiş olmamızın tarihidir. Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde kazandığımız Milli Mücadelemiz birlikte olduğumuzda neleri başarabileceğimizin de en güzel örneğidir. Cumhuriyetimizin ilk yıllarından itibaren, ekonomiden milli eğitime, sağlıktan milli güvenliğe kadar her alanda başlatılan kalkınma hamleleri ile çok kısa bir sürede dünyanın saygın devletleri arasına girmemiz birlikteliğimizin sonucudur” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin pek çok sorunun çözülmesinin örneklerinden birinin de 26 Ocak 1974’te kurulan 1. Ecevit Hükumeti olduğunu söyleyen CHP Lideri Kılıçdaroğlu, “Yani Cumhuriyet Halk Partisi-Milli Selamet Partisi koalisyonudur. 11 aylık kısa ömrüne rağmen bu koalisyon hükumeti Türkiye ve bölgenin geleceği açısından tarihi adımlar atmayı başarmıştır. Bu başarıların şüphesiz en önemlileri, 20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekatı ve devamıdır. Bu harekat KKTC’nin temellerini atmıştır. Bugün Mavi Vatan’dan söz ediyorsak bu Ecevit ve Erbakan’ın sayesindedir. Bu koalisyonun Kıbrıs Barış Harekatı ile haşhaş ekiminin serbest bırakılması da dahil tarihi nitelikteki pek çok icraatı kadar önemli bir başka niteliği daha var. Bu nitelik farklı siyasi geleneklere sahip iyi siyasi partinin hangi ilkeler çerçevesinde bir araya geleceğini göstermiş olmasıdır” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu dostları ile beraber yaşanılabilir bir Türkiye kuracağına inandığını belirterek şunları kaydetti:

“Biz dostlarımızla birlikte yaşanabilir bir Türkiye’yi kuracağımıza inanıyoruz. Ama bugün dostlarımızın arasında saymadıklarımızı da düşmanlarımız olarak görmüyoruz. Bir kez daha vurgulamak isterim; dostlarımız vardır ancak düşman olarak gördüklerimiz yoktur. Yunus Emre’nin dediği gibi ‘Düşmanımız kindir bizim, biz kimseye kin tutmayız. Kamu alem birdir bize’. Erbakan Hoca’dan da öğrendiğimiz budur.”

Törene CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Büyük Birlik Partisi Genel Başkan Yardımcısı Tevfik Eren, Memur Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Ali Yakın, Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, Iran İslam Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Farazrnand, Gelecek Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, Demokrasi ve Atılım Partisi Başkanı Ali Babacan, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Halkların Demokratik Partisi Eş Başkanı Prof. Dr. Mithat Sancar, Pakistan İslam Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Muhammad Syrus Qazi, Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Oğuzhan Asiltürk de katıldı.