CHP Genel Başkan Başdanışmanı Erdal Aksünger, “Son bir haftadır CHP’ye ciddi bir siber saldırı gerçekleştirilmeye çalışılıyor. Ciddi bir hazırlık yapılıyor o güne hazırlık görülüyor. Buradan BTK’ya çağrım var, devletin kurumlarına, Ulaştırma Bakanlığı’na çağrım var" dedi.
CHP Genel Başkan Başdanışmanı Erdal Aksünger, CHP Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında, “Seçim ve Sandık Güvenliği” ve CHP’nin önlemleri konusunda açıklamalarda bulundu. Pazar günkü seçimin ardından Türkiye’de yeni bir siyasi konjonktür başlayacağını belirterek, “Buraya giderken çok ciddi tereddütler altında gidiyoruz. Son özellikle 4-5 seçimdir tüm kamuoyunun da kafasında soru işareti olan, acaba gerçekten sağlıklı bir seçim olacak mı, hileler yaşanacak mı, nasıl yaşanacak tarzında kamuoyunun hem kafasında soru işareti var. Aynı şekilde tüm siyasi partilerin de bence kafasında böyle bir soru işareti var” diye konuştu.
Son 6 aydır ciddi çalışma yaptıklarını anlatan Aksünger, “957 ilçede, 81 ilimizde ve genel merkezimizde hepimiz beraber bir networkun içerisinde çalışıyoruz. Bu online çalışan bir network. Herkes tek yürek gibi gerçekten aynı noktada hemfikir seçim güvenliği çok önemli tarzında. Biz de bunu çok önemsiyoruz” dedi.
“BENCE DEMOKRASİ KENDİ OYUNA SAHİP ÇIKMAKTAN ZİYADE BİR BAŞKASININKİNE SAHİP ÇIKMAK VEYA SAYGI GÖSTERMEKTİR”
CHP Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİTEM) Seçim Koordinasyon Merkezi’ndeki çalışmalarla ilgili bilgi veren Aksünger, şunları kaydetti:
“Genel Merkezimizde 2010-2011 yılından beri bir çalışma var. Olağan şüpheli olarak gördüğümüz konu kamu kaynaklarının kullanılırken yapılabilecek olan bir takım şaibeler. Bir taraftan 800 bin kamu görevlisinin olduğu ve seçim güvenliğinin gerçekten devletin sağlaması gerektiği bir ortamda sağlanamaz düşüncesi altında biz bunları çek etmeye çalışıyoruz. Burada bir networkumuz var. Her yerde online çalışıyor tüm ilçelerimizde. 6 tane seçim test çalışması yaptık seçim gününün simülasyonunu yapmak üzere 2-3 aydır devam ediyor. Tüm gönüllü kuruluşlar, dışarıda oluşmuş bu oy çalmaya yönelik kamuoyunun tereddüdün de gönüllü kuruluşların hepsine de mutlaka desteğimiz olacak. Tüm partilere de biz aynı mesafede yaşıyoruz. Bence demokrasi kendi oyuna sahip çıkmaktan ziyade bir başkasınınkine sahip çıkmak veya saygı göstermektir.”
“İLK AKACAK OLAN BİZİM ÖRGÜTÜMÜZDEN GELECEK OLAN VERİLERDİR”
Sistemin nasıl çalıştığını uygulamalı olarak gösteren Aksünger, “YSK verileri akmaya başlamadan önce bizim zaten sandık başlarındaki sistemimiz var. Bu sistemin üzerinden hem mobil akıllı telefonlardan hem tabletlerden direkt olarak sisteme bağlanıyor. Buradaki genel merkez sistemine bağlanmış bir şekilde sandık başından sandık sonucunu girebiliyor oradaki. İlk akacak olan bizim örgütümüzden gelecek olan verilerdir. İlk bizim örgütümüz girecek. YSK verileri daha sonra gelmeye başlayacak. Onlar gelmeye başladığında bizim sistemde hangi sandıkta bir problem varsa direkt kırmızıya dönüyor zaten. Ayrıca gönüllülerden gelecek olan veriler olacak. Onları da ayrı bir veri yoluyla getiriyoruz. 3 veriyi bir anda sistemde tek bir tablo içerisinde görebiliyoruz. İtirazların hepsini yapacak sandıklar da otomatik belirleniyor kırmızıya dönüyor zaten. Kırmızıya döndüğünde şu demektir; benim örgütüm ıslak imzalı tutanağı almış, YSK’dan gelen veriyle arasında fark var. Hemen acilen buraya müdahale edilmesi lazım” ifadelerini kullandı.
“BU KAOS BİZİ 6 AYDIR BU İŞTE UZMANLAŞMAYA GÖTÜRDÜ NEREDEYSE”
Hem BİTEM kadrosu hem hukukçu kadrolarla birlikte 60 kişilik bir kadro olacağını ve 500 kişilik gönüllülerden oluşan bir kadronun olacağını bildiren Aksünger, “CHP adına bağlayıcı bütün açıklamaların hepsini CHP Genel Merkezi yapar. Diğer bütün yapılan açıklamaların hepsi şifahi açıklamalar ve partiyi bağlamaz. Biz parti olarak işin ciddiyetindeyiz. Çok meşakkatli çalışma yapıyoruz. Herkes bilsin ki bu görev siyasi partilerin görevi değil. Demokrasilerde bunlar tartışılmaz. Seçimin güvenliği, sandık güvenliği ne yazık ki bugün içinde bulunduğumuz bu kaos bizi 6 aydır bu işte uzmanlaşmaya götürdü neredeyse. Kimse hırsızlığa ‘evet’ diyemez. Bahsedilen konular içerisinde en üst düzeyde olan bazı riskler var. Elektrik kesilirse, internet kesilirse, şu kesilirse, bu kesilirse o zaman bu ülkeyi yönetenlerde Patagonya’ya gitsinler oradan baksınlar duruma. Çünkü o zaman bir ülkeyi yönetebilme kabiliyetleri olmadığını da aşikar olarak ispat etmiş olurlar” şeklinde konuştu.
“SON BİR HAFTADIR CHP’YE CİDDİ BİR SİBER SALDIRI GERÇEKLEŞTİRİLMEYE ÇALIŞILIYOR”
Siber saldırılarla ilgili ise Aksünger, şöyle konuştu:
“Türkiye’de bir siber saldırı oluyorsa BTK ve TİB’in bunu bilmemesi bence imkansız. Tedbirler alınabilir ama bir devletin kurumu kafaya takmışsa bir işi, işiniz kolay değil. Tüm Türkiye’deki iletişim trafiğinin alt yapısının yüzde 90’ı Türk Telekom’un elinde. Türk Telekom devletin de değil zaten. İnternette iletişimde bunların elindeyse bir yerden bir siber saldırı geliyorsa BTK gibi bir kurum bunu bilmiyorsa o zaman orayı da kapatsınlar. Son bir haftadır CHP’ye ciddi bir siber saldırı gerçekleştirilmeye çalışılıyor. Bunun raporları önüme geliyor. Ciddi bir hazırlık yapılıyor o güne hazırlık görülüyor. Buradan BTK’ya çağrım var, devletin kurumlarına, Ulaştırma Bakanlığı’na çağrım var. Biz bununla ilgili konuları 11 Temmuz 2014’te bir soru önergesi olarak sormuşuz. Gezi olayları esnasında ve yerel seçimler esnasında TİB’deki üst düzey çalışanların AK Parti’nin ya genel merkezinde ya da AK Parti’nin yöneticilerinin hepsinin TİB’de ne işi var. Enerji Bakanı Gölbaşı’ndaki yük tevzi merkezinde bulunacakmış. Bir başka bakanın daha geleceğini söylediler. Onların ne işi var onu da soruyorum.”
Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Erdal Aksünger, bir gazetecinin bir haftadır CHP’ye gelen saldırılarla ilgili sorduğu soruya, “Aslında TİB’in üzerinde bir soru işareti var benim için. CHP’ye yapılan siber saldırı son bir haftadır daha güçlü saldırılar gerçekleşiyor ama sistemimiz bunları bertaraf edecek şekilde dizayn edilmiş durumdadır. Biz kim saldırıyor bulamayız. Şaibe şurada var. Hem partilere, hem ajanslara yapılan bir saldırı bununda olağan şüphelisi durumda TİB varsa ona dikkat çekmeye çalıştım. Bizim yaptığımız sanal seçimler örgütümüzün sandık başındaki kabiliyetini ölçmekle ilgiliydi. Geldiğimiz noktada 70-80lerin üzerinde kabiliyete ulaştık. Beklentimiz yüzde 100” karşılığını verdi.
"ULAŞTIRMA BAKANI DEĞİL DE, SANKİ İÇİŞLERİ BAKANI ORADA OLACAKMIŞ GİBİ BİLGİ ULAŞTI. BUNU TEYİT EDEMEDİM AMA NE KADAR DOĞRU, YANLIŞ BİLMİYORUM"
Dün Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın kendisinin seçim günü Gölbaşı’ndaki yük tevzi merkezinde olacağını aktaran Aksünger, “Bana gelen bilgilerden anladığım kadarıyla Ulaştırma Bakanı değil de, sanki İçişleri Bakanı orada olacakmış gibi bilgi ulaştı. Bunu teyit edemedim ama ne kadar doğru, yanlış bilmiyorum. Enerji Bakanı’nın bizzat sorunları inceleyeceğim tarzındaki şey bana da çok samimi gelmiyor. Başka bakanların da oraya gitme olasılığı aklımıza soru işaretleri getirmiyor değil” dedi.
"BAKTIĞIM ZAMAN BİR TANE ADAM BUNLARIN HEPSİNİ YAPMIYORDUR HERHALDE. FUAT AVNİ CİDDİ BİR ORGANİZASYONDUR"
Seçim gününe ilişkin Fuat Avni’nin iddialarıyla ilgili Aksünger, “Dün yaşanan polemiklerin hiçbirisi CHP’nin resmi açıklamaları değildir zaten. Bize her yerden ihbarlar geliyor. Hepsini de ciddiye alıyoruz. İlk ciddiye alması gereken yer YSK’nın kendisidir. Çok ilginç iddialar geliyor sandık başında yapılacak hilelerle ilgili. Fuat Avni meselesi bizim meselemiz değil ama sonuçta demokrasinin darbe yiyeceği bir yerle ilgili iddia var ortada. Zaten Fuat Avni de bir tane adam değil. Baktığım zaman bir tane adam bunların hepsini yapmıyordur herhalde. Fuat Avni ciddi bir organizasyondur. Biz kendi tedbirlerimizi almak zorundayız” ifadelerini kullandı.