Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yüksek faize kesinlikle karşı olduğunu belirterek "Yüksek faizle ülkemin kalkınacağına inanmıyorum, kimse kusura bakmasın ben bunu anlatmaya devam edeceğim." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Vahdettin Köşkü’nde Türkiye Genç İş Adamları Konfederasyonu (TÜGİK) Genel Başkanı Erkan Güral ve beraberindeki heyeti kabulü sonrası açıklamalarda bulundu. Korona virüs salgının iş dünyasına yeni fırsatlar sunduğunu belirten Erdoğan, “Her ne kadar bu salgın beraberinde çeşitli zorluklar, sıkıntılar getirse de iş dünyamızın önünde yeni fırsat pencereleri de açıyor. Salgın döneminde, güçlü sağlık altyapısının yanı sıra üretimin araştırma geliştirme, ihracatın ticarette pazar ve ürün çeşitliliğinin önemini gördük.” dedi.

"2020 yılında kurulan şirket sayısı yüzde 20 arttı"

Kurulan şirket sayısının yüzde 20 arttığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Aşılamanın artmasıyla beraber dünya genelinde salgın geriledikçe taşlar yerine oturacak, ülkemizin yakaladığı ivme daha da artacaktır. Türk firmaları kaliteli ürünleri, rekabetçi fiyatları ve güvenilir oluşlarıyla rakiplerine adeta fark atıyor. Ülkemizin küresel ihracattaki payı geçtiğimiz yılın Ocak-Ekim verileri itibarıyla ilk defa yüzde 1’i aşarak yüzde 1,03 seviyesine çıktı. 2020 yılında kurulan şirket sayısı, salgına rağmen yüzde 20 artarak 101 bin 318’e ulaştı. Türkiye’ye güvenen yatırımcılar, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kazanmaya devam edecektir. Ekonomide bu sene temel hedeflerimizden birisi fiyat istikrarını sağlamak olacaktır.” diye konuştu.

"Yüksek faize kesinlikle karşıyım"

Yüksek faize karşı olduğunu ve Türkiye’nin yüksek faizle kalkınamayacağını ifade eden Erdoğan, “Yüksek faize kesinlikle karşıyım. Yatırımcıların mesajları önem taşıyor. Yüksek faizle ülkemin kalkınacağına inanmıyorum, kimse kusura bakmasın ben bunu anlatmaya devam edeceğim. Ekonomide temin edeceğimiz güven ve istikrar sayesinde üzerimizdeki büyük faiz yükünden de önemli ölçüde kurtulacağımıza inanıyorum. Sağlık harcamalarındaki ilave artışlar sebebiyle bütçeye gelen bu ilave yüklere rağmen mali disiplinden taviz vermemekte kararlıyız. 2021 yılı için bütçe açığını milli gelirin yüzde 3,5’i seviyesinde tutmayı yeni hedef olarak belirledik.” dedi.

"Gümrük Birliği anlaşmamızı güncelleme çalışmalarımız sürüyor”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ”Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği anlaşmamızı güncelleme çalışmalarımız sürüyor. Son aylarda ülkemize yurt dışından 15 milyar doların üzerinde portföy girişi gerçekleşti. Ekonomimizin uzun dönemli sürdürülebilir ve kaliteli bir büyüme yapısına kavuşmasını amaçlıyoruz. (Ekonomik büyüme) Yeni hamlelerle Türkiye’yi değişen küresel değer zincirinin önemli bir oyuncusu haline getireceğiz. Bizim arkadaşlar kızıyor biliyorum ama kusura bakmasınlar eğer ben bu ülkenin başkanıysam, cumhurbaşkanıysam, bunu anlatmaya devam edeceğim. Çünkü ben yüksek faizle ülkenin kalkınacağına inanmıyorum." şeklinde konuştu.

"Yakında kapsamlı reform paketimizi kamuoyuyla paylaşacağız"

Erdoğan, konuşmasının sonunda, “Reform gündemimizle ilgili yoğun bir hazırlık dönemini geride bıraktık. Yakında kapsamlı reform paketimizi kamuoyuyla paylaşacağız.” dedi.