Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, "Soykırım toplu ölümlerin olduğu her olayda kullanabilecek bir jenerik değil" dedi.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç, Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Bilgiç, Bakan Çavuşoğlu’nun geçen hafta yaptığı temaslarından bahsederek, Çavuşoğlu’nun Cumartesi günü Amerika Birleşik Devletleri’ne Kerry’nin davetlisi olarak gideceğini ve Salı günü Kerry ile görüşeceğini belirtti. Bilgiç, Çanakkale Savaşları’nın 100. yıl dönümü nedeniyle 23 Nisan tarihinde İstanbul Barış Zirvesi düzenleneceğini söyleyerek, öğleden sonra Avustralya, Yeni Zelanda, Irak Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu’nun katılımıyla oturum gerçekleştirileceğini ifade etti. Bilgiç, törenlere 21 devlet başkanı, 2 meclis başkanı, 3 cumhurbaşkanı yardımcısı, 5 başbakan, 2 eski cumhurbaşkanı, 24 bakan, 4 uluslararası örgüt sekreteri, 8 yüksek şahsiyetin dahil olduğu 80 kişinin katılacağını belirtti.
Papa’nın 1915 olaylarına ilişkin açıklamalarına da değinen Bilgiç, şunları söyledi:
"Papa Francesco çekilen acılar konusunda Hristiyanlar ile Müslümanlar arasında ayrımcılık yapmıştır. Birinci Dünya Savaşı’nda hayatını kaybeden Türk ve Müslüman halkın uğradığı katliamları görmezden gelerek, sadece Hristiyan Ermenilerin acılarını öne çıkartmıştır. Papa’nın açıklamasında Ruanda ve Bosna’daki ölümlere soykırım dememiş, Papa Francesco radikal terörü, saldırıların hedefi olan diplomat ve ailelerini görmezden gelmiştir. Bugüne kadar 40’a yakın diplomatımız Ermeniler tarafından şehit edilmiştir."
Avrupa Parlamentosu’nda dün sözde Ermeni soykırımı tasarısının kabul edilmesini değerlendiren Bilgiç, "Soykırım toplu ölümlerin olduğu her olayda kullanabilecek bir jenerik değil" dedi.
Bilgiç, Dışişleri Bakanlığı emekli mensuplarının konuya ilişkin olarak Cumartesi günü saat 14.00’te Ulus’tan Kızılay’a yürüyeceklerini sözlerine ekledi. Bilgiç, Vatikan Büyükelçisi’nin Ankara’da olduğunu söyleyerek, belirli bir süre Ankara’da temaslarını sürdüreceğini ifade etti.
Bilgiç, Ukrayna askerlerini eğitecek kadroda Türklerin danışmanlık yapacağına dair iddiaları ise yalanladı.