Eski Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı ve AK Parti Düzce milletvekili adayı Dr. Faruk Özlü, Türkiye’nin artık tankını, gemisini, uçağını, helikopterini, insansız hava aracı ve uçağını yapabilecek düzeye ulaştığını söyledi.
Özlü, yaptığı açıklamada son 10 yıllık sürede savunma sanayii sektöründe önemli dönüşümler gerçekleştirildiğini, yerli tasarım ve mühendislik çalışmalarına ağırlık verildiğini anlattı. Sektörün toplam cirosunun 5 milyar dolara ulaştığına dikkat çeken Özlü, “Bu cironun 1,5 milyar doları yapılan ihracatı oluşturuyor” dedi.
YERLİ ÜRETİM
Özlü, 2002 ile 2015 yılında yapılan çalışmalarla ilgili şu bilgileri aktardı: “Önemli projeler gerçekleşti. 70 kilometre hız yapabilen, 1500 beygir gücünde Altay isimli kendi tankımızı yaptık. Mayına karşı korumalı Kirpi isimli 273 adet araç ürettik. 2 adet Milgem isimli savaş gemisi yapıldı. 6 adet gemi daha yapım aşamasında.”
ANKA
Özlü, Türkiye’nin geçmişte insansız hava araçlarını dışarıdan aldığını belirterek, yerli üretim Anka hakkında şunları söyledi: “İlk insansız hava aracı Anka üretildi. Kendi tasarımımız olan Anka, dünyada yaygın biçimde kullanılan heronlarla aynı seviyededir. Anka, 17 metrelik kanat açıklığı, 30 bin fit irtifa kapasitesi ve 24 saat havada kalarak 200 kilometre menzile sahip olması gibi farklı özelliklere sahiptir. Ayrıca Çaldıran ve Karayel isimli daha küçük kapasiteli insansız hava araçlarını da yapıyoruz.”
F-35
Faruk Özlü, Türk Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan F-16’ların ömrünü doldurmakta olduğunu, bu uçakların yerine radarla tespit edilemeyen F-35’lerin geçeceğini, F-35’lerin aralarında Türkiye’nin de yer aldığı uluslararası bir konsorsiyum tarafından üretildiğini, üretimi tamamlanan uçakların 2015-2017 arasında teslimatının yapılacağını bildirdi. Özlü, üretimi tamamlanan 9 adet Atak helikopterlerinin de uçmakta olduğunu kaydetti.
Özlü, Göktürk 1 isimli kendi uydumuzun yapımının tamamlanmak üzere olduğunu, yakında uzaya fırlatılacağını söyledi.
Gelecek 10 yılda Türkiye’nin yüzde 100 yerli muharip uçak, havuzlu çıkarma gemisi, taarruz helikopteri ve fırkateyn yapacağını anlatan Özlü, savunma sanayi alanındaki bu gelişmelerin amacının Türkiye’yi savunma ve güvenlikte üstün kılmayı amaçladığını vurguladı.
Özlü, “Sektörde 2002 yılında yerli katkı yüzde 20 civarındaydı. Bugün ise bu oran yüzde 55’e yükseldi. Bu oran önümüzdeki yıllarda daha fazla yükselecek. Ülkemizin geleceği teknolojidedir. Bizim doğalgaz, petrol veya altın madenlerimiz yok. Bizim akıl satmamız, bunu da teknoloji üreterek başarmamız gerekiyor.