Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman milletvekili Ali Atalan, HDP’nin 13’lük bir oranla meclise girmesinin nedenini ve Ezidiler için nasıl bir çalışma yapacaklarını değerlendirdi.
Ezidi olan Ali Atalan, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, HDP’nin yüzde 13 oy oranıyla meclise girmesinin, ülkenin demokratikleşmesi için huzurun, barışın sağlanabilmesi için çok önemli bir gelişme olduğunu söyledi. HDP’nin yüksek oy almasını demokratik devrim olarak gördüklerini ve ülkenin bütünü için, bunlarla birlikte Ezidiler için de çok olumlu gelişmeler ortaya çıkacağını belirten Atalan, "Bariz şekilde ortaya çıktı ki bu devlet bu toplum böyle artık yönetilemez. Köklü bir değişimin mutlaka sağlanması gerekiyor. Onun için HDP bir çekim merkezi haline geldi. Gerçekten Türkiye’nin her tarafına yayıldı batıda da tutuldu ve desteklenir hale geldi" dedi.
HDP’nin Kürtlerden oluşan, Kürtlerin özgürlüğünü hak ve hukukunu savunduğu bir parti olmaktan çıkıp Türkiye’nin bütün halklarına bütün toplumlarına hitap eder duruma geldiğini aktaran Atalan, Ezidilerin halen baskı altında tutulduğunu, Türkiye’de de bütün köyleri boşaltılmış Avrupa’ya göç etmiş durumda olduklarını savundu. Ezidilerin kendi ülkelerine yeniden dönmesi için koşulların oluşturulması, köylerin yeniden imar edilmesi, işgal edilen köylerin alınması için koşulların yerine getirilmesi, Ezidilerin toplum içinde kabul görmesi ve devletin bu inancı kabul etmesi gerektiğini ifade eden Atalan, "Özelikle Ezidilerin tarihinden gerçekleştirilen katliamlar soykırımlar var. Devletin Osmanlı imparatorluğunun tarihinde de mutlaka arşivlere geçmiş bilgi ve belgelere ulaşmamız gerekiyor. Bu konuda devletin arşivini açması Ezidilerle ilgili ne varsa ortaya koyması çıkarması gerekiyor. Umarım Ezidilerin mecliste temsiliyetinin oluşmasıyla tehlikeli bakış açıları giderilmiş olur" diye konuştu.
Siyaset felsefelerinde milletvekillerinin yalnız kendi toplulukları için hizmet etme güdüsü ve anlayışı olmayacağını dile getiren Atalan, "Her birimiz bütün halkların vekili olacağız. Ayrımcılık nefret nerde olursa olsun ve savaş nerede olursa olsun biz ona karşı çıkacağız. Ezidiler açısından tarihte sürekli yok sayılan fiziki olarak da yok edilmeye çalışılan bir topluluk için mecliste bulunmak bu toplumun temsiliyetinin mecliste oluşması çok önemlidir. Sembolik de olsa büyük bir gelişmedir. HDP yalnız Ezidiler için değil birçok farklı rengi, sesi, kültürü, inancı, yaşam tarzını meclise taşıdı. Halkımız için bu ülkede yaşayan insanlar için elimizden geleni yapacağız" şeklinde konuştu.