İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Bağımsız İzleme Platformu ile birlikte yerellerde örgütlü 15 STK ile birlikte 26 ilde ve Türkiye genelinde toplam 48 il ve 4 ilçede seçimleri bağımsız olarak izleyeceklerini bildirdi.
İHD, 7 Haziran 2015 milletvekili seçimlerini bir grup sivil toplum kuruluşu ve sendikalar ile birlikte Türkiye genelinde bağımsız seçim gözlemcisi olarak izleme konusunda ve siyasal partilere yönelik hak ihlalleri ile ilgili son duruma ilişkin basın toplantısı düzenledi. İHD Genel Merkezi’nde düzenlenen toplantıda İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, İnsan Hakları Derneği’nin gerek Avrupa Konseyi, gerekse de AGİT ile sürekli iletişim halinde olan bir örgüt olduğunu belirterek, “Bu yılki seçim izlemeyi Eşit Haklar İçin İzleme Derneği ile birlikte ama bunun yanı sıra yerellerde örgütlü 15 STK ile birlikte 26 ilde Bağımsız Seçim İzleme Platformu olarak izleyeceğiz. Toplam 48 ilde de İHD olarak gönüllülerle, üyelerimizle ve aktivistlerle birlikte seçimleri izleyeceğiz. Türkiye genelinde 48 ilde ve 4 ilçede seçimleri bağımsız olarak izleyeceğiz” diye konuştu.
“GÖREVLENDİRECEĞİMİZ 2 BİN 500 CİVARINDA ARKADAŞIMIZIN İSİM LİSTELERİNİ İL SEÇİM KURULLARINA VE İLÇE SEÇİM KURULLARINA SEÇİM GÜNÜ BAĞIMSIZ İZLEME YAPACAĞINI BİLDİRECEĞİZ”
Siyasal partilerden bağımsız olarak izlemeyi gerçekleştireceklerini söyleyen Türkdoğan, yıllardır seçimleri bağımsız izlemek için Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) başvurduklarını anlatarak şunları kaydetti:
“YSK bize resmen izin vermiyor ama dolaylı olarak bu seçimleri izleyebileceğimizi ifade ediyor. Bunu küçük bir gelişme olarak değerlendirmek gerekiyor. Biz bu sene şunu yaptık. Bu süreci Anayasa Mahkemesi’ne taşıdık. İHD Nisan ayında AYM’ye bir dava açtı. Davamız devam ediyor. Bizde artık Türkiye’de bizim gibi hak temelli çalışan örgütlerin seçimlerde bağımsız izleme yapması yönündeki her türlü engelin kaldırılmasını istiyoruz AYM’den. YSK görevlendireceğimiz kişilerin oyların sayım ve dökümünü ve itiraz hakkını kullanabileceğini belirtmiş olduğundan biz bunu kendi adımıza bağımsız seçim gözlemciliği yapma yetkisine haiz olduğumuzu özellikle belirtmek istiyoruz. 48 il ve 4 ilçeyle ilgili olarak görevlendireceğimiz 2 bin 500 civarında arkadaşımızın isim listelerini il seçim kurullarına ve ilçe seçim kurullarına bildirip, bu arkadaşlarımızın seçim günü bağımsız izleme yapacağını bildireceğiz. Güvenlikle ilgili sorun yaşamamaları bakımından da ilgili il valiliklerine ve ilçelerin kaymakamlarına gerekli bildirimlerde bulunup, arkadaşlarımızın çalışmalarının engellenmemesi gerektiğini vurgulayacağız.”
Bağımsız seçim izlemeyi 19 başlıkta gerçekleştireceklerini anlatan Türkdoğan, ayrıca seçim izlemeyi yaparken sendikalardan KESK ve KESK’e bağlı sendikaların aktivistlerinin bu seçimlerde İHD’ya yardımcı olacağını ifade etti.
“EŞİT HAKLAR DERNEĞİ İLE BİRLİKTE HAZIRLAMIŞ OLDUĞUMUZ BİR REHBERİMİZ VAR, ‘BAĞIMSIZ SEÇİM GÖZLEMCİLİĞİ REHBERİ’”
Türkdoğan, 6-7 Haziran günlerinde İHD’nin Genel Merkezi, şubeleri ve temsilciliklerinin açık olacağını bildirerek, “Herhangi bir ihlal olduğunda mutlaka bize başvuru yapmalarını istiyoruz. Eşit Haklar Derneği ile birlikte hazırlamış olduğumuz bir rehberimiz var; ‘bağımsız seçim gözlemciliği rehberi’. Bu rehber internet sitemizde mevcuttur. Sadece bağımsız seçim gözlemciliği yapacak arkadaşlarımız değil, vatandaşlarımız da özellikle bu rehbere ulaşabilirler. Bu rehberde belirten formlar var. Bu formları kullanarak sandık çevresinde olabilecek ihlallerin neler olduğu konusunda fikir edinebilirler” şeklinde konuştu.
SİYASİ PARTİLERE YÖNELİK İHLALLER
Türkdoğan, 23 Mart 2015 ile 3 Haziran 2015 tarihleri arasında 7 Haziran 2015 milletvekili seçimi çalışmaları sırasında siyasi partilere yönelik ihlallere değinerek, şunları kaydetti:
“Partilerin seçim bürolarına, araçlarına, adaylarına, mitinglere ve çalışanlarına yönelik baskın, saldırı, tehdit ve polis baskınları şeklinde bir başlığımız var. Bu başlıkta HDP’ye 7 silahlı, 3 bombalı, 2 kundaklama olmak üzere 168 saldırı gerçekleşmiş. AK Parti’ye 4’ü silahlı, 1’i ses bombalı, 1’i kundaklama olmak üzere 12 saldırı gerçekleşmiş. CHP’ye 1’i silahlı olmak üzere 5 saldırı gerçekleşmiş. MHP’ye 1’i silahlı olmak üzere 2 saldırı gerçekleşmiş. Bugün açıkladığımız bilanço bize gösteriyor ki maalesef sorumluluk makamında bulunanlar bu konuda hiçbir şey yapmamış.”
Siyasi partilerin seçim meydanlarında kullandıkları dilin, söylemin halkın gerisinde olduğunu ifade eden Türkdoğan, ötekileştirici, ayrımcı, nefret dili kullanılmadan seçim kampanyalarının yürütülmesi gerektiğini ve sandıktan çıkan sürpriz sonuçların 7 Haziran akşamı farklı olayların gelişmesine sebep olabileceğine dikkati çekti. Çözüm sürecinin her şeye rağmen devam edeceğini vurgulayan Türkdoğan, barış ve çözüm süreci üzerinden iktidar partisinin ‘biz iktidar olmazsak barış ve çözüm süreci biter’ söyleminin gerçeği yansıtmadığını aktardı.
İHH Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Unsal ise, kadın adaylara yönelik saldırı ve karalamaların politik malzeme olarak kullanılmasını protesto ettiklerini belirterek, kadınların siyasetin içinde büyüyerek var olmaya devam edeceğini ifade etti.