Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında 144 proje için İzmir’e 88 milyon 771 bin 241 liralık hibe desteğinde bulunacak. Hibe sözleşmesi imza töreninde konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na tam destek veriyor, İzmir’i organik tarım ve ihracat üssü yapalım diyorum” dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, kırsal alanda yaşayanların gelir düzeyini yükseltmek amacıyla 2006 yılında Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı’nı başlattı. Dokuz yıldır tarımsal sanayii geliştirerek kırsalda yaşayanlara yeni iş olanağı sunan program kapsamında hibe desteğinden faydalanmak üzere bu yıl İzmir’den 198 girişimci proje başvurusunda bulundu. Yapılan değerlendirmeler sonucunda Bakanlık, toplam 186 milyon 661 bin 80 lira değerindeki 144 projeyi kabul etti. Bin 432 kişiye iş imkanı sunacak 144 proje için İzmir’e Bakanlık tarafından karşılıksız olarak 88 milyon 771 bin 241 lira ödeme yapılacak. Hibe desteği almaya hak kazanan proje sahipleri ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun da katıldığı törenle hibe sözleşmesi imzalandı. İmza törenine İzmir Valisi Mustafa Toprak, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal ve proje sahipleri katıldı.
“ORGANİK TARIM ÇOK PARA EDİYOR”
Programda konuşan Bakan Eroğlu, “Tarım sektörünü daha ileri noktalara taşımak elzemdir. Geçmişte komik destekler vardı. Bu yıl 13 milyar TL bir destek verilecek. Bu cumhuriyet tarihinde görülmemiş bir destek. Bu sizlere verdiğimiz önemin açık seçik bir göstergesidir. İzmir’de çok hızlı çalışacağız. Organik tarım çok para ediyor. Bütün dünyada organik tarıma yöneliş var. Normalde bir ürün 1 lira ise organik olduğu zaman bunu 5 liraya satıyorsunuz. Bizim bu bölgeler organik tarım açısından fevkalade uygun. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na tam destek veriyor, ’İzmir’i organik tarım ve ihracat üssü yapalım’ diyorum. Alt yapı mevcut. Bu konuda her türlü desteği vereceğiz” diye konuştu.
“BUGÜNE DEK İZMİR’E 55 MİLYON TL HİBE DESTEĞİ VERİLDİ”
Program kapsamında 2006 yılından bu yana tamamlanan 160 proje için İzmir’e 80 milyon 296 bin 617,07 TL yatırım yapıldı. 2 bin 236 kişiye istihdam sağlanan tesislere yaklaşık 37 milyon hibe desteği verildi. Ayrıca 3 bin 274 adet makine ve ekipman alımı desteği ile birlikte İzmir’e bugüne kadar yaklaşık 55 milyon TL hibe desteği verildi.