CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sözde Ermeni soykırımı iddiaları ile ilgili, "Papa Franciscus’un açıklamaları ve Avrupa Parlamentosu’nun Ermeni soykırımını AB üyesi ülkelerin tanımasına ilişkin tavsiye kararı, iki toplumun barışmasına hizmet etmeyen siyasi tavırlar olması itibariyle kabul edilemez" dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik, Kılıçdaroğlu’nun sözde Ermeni soykırımı iddiaları ile ilgili görüşlerini açıkladı. Özçelik tarafından yapılan açıklamaya göre Kılıçdaroğlu, “Katolik Hristiyan dünyasının ruhani lideri Papa Franciscus’ın 1915’te yaşanan acı olayları, 1915’te henüz kullanılmayan bir kavram olan soykırım sözcüğüne hapsetmesi hem kavramsal olarak yanlıştır hem de bu açıklama Ermenistan halkıyla Türkiye halkı arasındaki barışa hizmet edecek bir içeriğe sahip değildir" ifadesini kullandı.
"1915 yılında gerek Ermenilerin, gerek Müslümanların hafızasında büyük bir travmaya neden olan bir trajedi, büyük bir felaket yaşanmıştır. Bu büyük felaketten kaynaklanan travmanın giderilmesi suçlayıcı, itham edici siyasi açıklamalarla mümkün olmayacaktır" diyen Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:
"Bu bakımdan başta dini önderler olmak üzere herkese düşen geçmişteki bu trajediyi yeni kuşakların çatışmasına değil, acının ortaklaştırılarak yaranın sarılmasına çalışmaktır. Ermeni ve Türk toplumu arasındaki ayrışmayı daha da derinleştirecek tutumlar bu yarayı deşmek dışında bir işleve sahip olmamaktadır. Geçmişte yaşanan acı olayları günlük siyasi hesaplara, önyargılara kurban etmeden soğukkanlılıkla değerlendirmek ve iki toplum arasında yeniden köprü kurulmasına katkı sunmak herkesin görevidir. Elbette geleceğin barış içinde kurulması, geçmişin unutulmasını değil, tam aksine yaşanan trajedilerle samimiyetle yüzleşilmesini gerektirir. Ancak bunun yolu siyasi bir tavır almak uğruna çok boyutlu bir tarihi trajediyi soykırım kavramına hapsetmek değil, tarihi gerçeklerin kompleksiz, objektif biçimde tarihçilerce bilimsel yöntemlerle ele alınmasını sağlamaktır. CHP bu doğrultuda bir yandan ırkçılığa, dinin siyasete alet edilmesine ve her türlü ayrımcılığa karşı çıkmaya devam ederken, tarihi gerçeklerin bütün boyutlarıyla Türkiye ve Ermenistan halkları tarafından tam olarak anlaşılması ve bu travmanın üstesinden gelinmesini sağlayacak tüm adımların karşılıklı olarak atılmasına katkı sağlamakta kararlıdır. Papa Franciscus’un açıklamaları ve Avrupa Parlamentosu’nun Ermeni soykırımını AB üyesi ülkelerin tanımasına ilişkin tavsiye kararı iki toplumun barışmasına hizmet etmeyen siyasi tavırlar olması itibariyle kabul edilemez. Bunun yanı sıra önemli uluslararası aktörler tarafından Türkiye aleyhine ardı ardına açıklamalar yapılması ve kararlar alınması AKP hükümetinin basiretsiz dış politikasının Türkiye’yi getirdiği noktayı göstermesi bakımından da düşündürücüdür.”