Mersin’deki engelli dernekleri, 7 Haziran’da yapılacak milletvekili seçiminde 4 büyük siyasi partinin sadece 4 engelliyi seçilebilecek yerlerden aday göstermesine tepki gösterdi. Bu durumun, engellilerin TBMM’de temsili açısından son derece tartışmalı ve üzüntü verici olduğunu belirten engelliler, CHP’den, Engeliler Konfederasyonu Başkanı Turhan İçli’yi Mersin’de boşalan 4. sıradan aday göstermesini istediler.
Mersin’de engelliler alanında faaliyet gösteren 13 sivil toplum kuruluşu, partilerin aday listelerine ilişkin Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde açıklama yaptı. Doğu Akdeniz Engelli Dernekleri Federasyonu ile Mersin’deki görme, işitme ve ortopedik engellilerin temsil edildiği derneklerin temsilcilerinin katıldığı açıklamada, 7 Haziran 2015 tarihinde yapılacak milletvekili seçiminde siyasi partilerin yok denecek kadar engelli aday göstermelerine tepkileri dile getirildi.
“SEÇİLEBİLECEK YERDEN SADECE 4 ENGELLİ ADAY GÖSTERİLDİ”
Açıklamayı, engelli örgütleri adına Otistik Çocukları Koruma ve Eğitim Derneği Başkanı Mustafa Özsaygı yaptı. Özsaygı, engellilerin diğer bireylerle eşit koşullarda siyasete katılmalarının, katılımcı demokrasinin bir gereği ve Türkiye açısından bağlayıcı bir iç hukuk metni olan Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi’nin 29. maddesinin üye devletlere yüklediği bir yükümlülük olduğunu söyledi. Diğer toplum kesimleri gibi ulusun bir parçası olan engellilerin de TBMM’de temsil edilmelerinin, ulusal egemenliğin gerçek anlamda yaşama geçirilmesinin vazgeçilmez sonucu olduğunu vurgulayan Özsaygı, özellikle sivil toplum kuruluşlarında çalışan pek çok engelli arkadaşlarının, bu anlayışla 7 Haziran seçimleri için engellileri temsil etmek amacıyla siyasi partilerden yeteri kadar aday adaylığı başvurusunda bulunduklarını belirtti. Özsaygı, “Fakat ne var ki, 7 Nisan’da YSK’ya teslim edilen aday listelerinden yok denecek kadar az engelli aday adayı aday listelerinde yer aldı. Seçimlerde 4 siyasi partinin milletvekili çıkarması bekleniyor. Bunlardan AK Parti’de bir engelli aday, seçilmesi tartışmalı yerden gösterildi. CHP’de yine bir engelli aday seçilebilecek yerden gösterildi. MHP’de bildiğimiz kadarıyla seçilebilecek yerden hiçbir engelli aday gösterilmedi. HDP’den de seçilebilecek yerden 2 aday engelli gösterildiğini öğrendik. Bu, bizler için engellilerin temsili açısından son derece tartışmalı, son derece yetersiz, üzülerek karşıladığımız bir tablo. Bu durum, engelli kitlesi içerisinde büyük bir hayal kırıklığı ve üzüntü yaratmıştır” dedi.
“CHP’NİN, MERSİN 4. SIRADAN TURHAN İÇLİ’Yİ ADAY GÖSTERMESİNİ TALEP EDİYORUZ”
Engelli örgütlerinin CHP’den taleplerini de dile getiren Özsaygı, sağlık nedenleriyle adaylıktan çekilen Mustafa Baysan’ın Mersin 4. sıradaki yerine Turhan İçli’nin aday gösterilmesini istedi. Engelli hareketinin temsilcisi olarak CHP’den milletvekili aday adayı olan Engelliler Konfederasyonu Başkanı Turhan İçli’nin de aday gösterilmeyenler arasında yer aldığını bildiren Özsaygı, “Bu, CHP için önemli bir kayıp ve zaaftır. Ne var ki, itiraz süresi içerisinde bu zaafı giderme olanağı veren bir fırsat ortaya çıkmış bulunmaktadır. CHP Mersin 4. sıra milletvekili adayı, sağlık nedenleriyle adaylıktan çekilmiştir. Biz Mersin’de faaliyet gösteren engelli örgütleri, CHP’nin bu fırsatı değerlendirerek, Sayın Turhan İçli’yi, ilimizin 4. sıra milletvekili adayı göstermesini ve engellilerin Meclis’te temsil edilmesi olanağını sağlamasını talep ediyoruz” diye konuştu.