TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, seçim çalışmaları için gittiği Almanya’da, "Yurt dışında cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 19 olan katılım oranı bu seçimde yüzde 36’ya yükseldi. Burada yüzde yüz bir artma söz konusu" dedi.
Üstün, partisinin Almanya’daki seçim çalışmalarına katıldı. Üstün, 31 Mayıs itibari ile sona eren yurt dışı oy verme işlemlerinde 1 milyon 31 bin Türk Vatandaşının oy kullandığını söyledi. Gümrüklerde halen oy verme işlemlerinin devam ettiğini kaydeden Üstün, “Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 19 olan katılım oranı bu seçimde yüzde 36’ya yükseldi. Burada yüzde yüz bir artma söz konusu. Yani katılım Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin iki katı kadar. Bu yükselişte daha önce uygulanan randevu sisteminin kaldırılması da büyük rol oynadı. Ayrıca sadece Almanya’da 7 olan oy verme bölgemizi 13’e çıkardık. Önümüzdeki yıllar bu sayıyı daha da arttırmayı hedefliyoruz” dedi.
AK Parti Yurtdışı Seçim Koordinasyon Merkezi Başkanlığınca Almanya’nın Nürnberg kentinde çalışmalara katıldığını da aktaran Üstün, “Sakarya’da partimiz nasıl seçim çalışması yapıyorsa biz de Almanya’da öyle çalışma yaptık. Seçim konvoyları oluşturduk. Almanya’da ilk kez böyle bir şey oldu. Ayrıca bazı köylerde oy kullanmaya gidecek vatandaşlarımız için araçlar tahsis ettik. Giydirdiğimiz araçlarımız ile seçim propagandası yaptık. Orada Sakaryalı hemşehrilerimiz ile buluşarak kendilerinin sıkıntılarını dinledim. Bölgede vatandaşlara mutlaka sandığa gitmeleri çağrısında bulunarak katılımın yüksek olması için çalışmalar yaptık. Gerçekten 8 gün kaldığımız Nürnberg’te son derece güzel bir seçim süreci geçirdim” diye konuştu.
Üstün ayrıca şu anda yüzde 36 olan yurt dışı katılımının gümrüklerdeki oy verme işlemlerinin tamamlanmasının ardından yüzde 40’ı bulacağını beklediklerini söyledi.