Pusula kullanmadan kıble yönünü nasıl bulacağız? Pusulasız kıble yönünü bulmak için pek çok yöntemden yararlanabilirsiniz. Fakat öncelikle kıble yönünü bulma gerekliliği hakkında özet bilgi verelim. Namaz ibadetinin sıhhati açısından bazı şartların yerine getirilmesi gereklidir. Bu farzlardan birisi de istikbal-i kıbledir. Yani namazın Mekke’deki Kabe-i Muazzama istikametine doğru kılınmasıdır. Bilerek kıble yönünden başka yöne doğru kılınan namaz geçersiz olur. Kıble yönünü bilmeyen kimse namaza başlamadan önce araştırma yapmalı, edindiği bilgi doğrultusunda kanaat getirdiği yöne doğru namazını kılmalıdır. Araştırma yapmaksızın herhangi bir yöne doğru namaz kılınmaz. Bu ön bilgiden sonra şimdi pusulasız kıble yönünü nasıl bulacağımızı açıklayalım.

Yaşadığımız ülkenin coğrafi konumuna göre Kabe yönünü tayin etmek için şu yöntemlerden yararlanabilirsiniz:

a) Güneş ile kıbleyi bulma: Nerede olursanız olun güneşin doğduğu yön doğudur. Güneşin doğduğu yöne yüzünüzü döndüğünüzde arka tarafınız batı olmuş olur. Kuzey yarımküre için sağ tarafınız güney, sol tarafınız kuzey olacaktır. Buradan hareketle Suudi Arabistan'ın Mekke şehrinin konumuna bağlı olarak kıble yönünüzü yaklaşık olarak tayin edebilirsiniz.

b) Kol saati ile kıbleyi bulma: Kadranlı kol saati ve güneşin konumu yardımıyla da kıble yönünüzü bulabilirsiniz. Kuzey yarım kürede saatinizin (kısa ve saati gösteren) akrebini güneşi gösterecek şekilde konumlandırın. Saatinizin akrebi ile saat 12 noktasının arasındaki açı ortayı (akrep ile 12'yi ortalayan hat) güneyi gösterecektir. Ülkeniz güney yarımkürede ise, güneş ile saatin akrebini değil de saat 12 noktasını kesiştirin. Yani üstteki saat 12'yi güneşe doğru konumlandırın. Saat 12 noktası ile saatin akrebi arasında oluşan açı ortayının (akrep ile 12'yi ortalayan hattın) güneşe doğru olan tarafı kuzey, tam tersi güney yönünü verir.

c) Doğada kıbleyi bulma: Karıncalar güneşi seven hayvanlardır. Dolayısıyla yuvalarını güneş görebilecek ortamlara yaparlar. Güneşten istifade etmek için yuvalarının ağız bölümü güney tarafa, yuvayı yaparken çıkardıkları toprakları ise kuzey tarafa yığarlar. Kara yosunları nemi sever, güneş ışığını sevmez. Ağaç ve taşların gövdesinde oluşan yosunlar kuzey tarafını gösterir. Dağ ve yamaçların kuzeye bakan tarafındaki karlar daha geç erimektedir.

Günümüz internet alt yapısı kıble yönünüzü hassas ve doğru bir şekilde bulmanıza olanak sağlar. Uydudan kıble yönü hattınızı veren bazı internet siteleri de size bu konuda fazlasıyla yardımcı olacaktır. اتجاه القبلة kıble bulma servisi bunlardan birisidir. Cep telefonunuzun konum özelliğini aktif ederek اتجاه القبلة sitesine giriş yapınız. Çevrimiçi harita üzerinde bulunduğunuz konum saniyeler içerisinde bulunacaktır. Bulunduğunuz yer ile Mekke’deki Kabe-i Muazzama arasına çekilen kıble yönü hattı vasıtasıyla kıble yönünüzü kolayca belirleyebilirsiniz. Kıble yönü hattını çevrenizdeki ev, yol, sokak vb. unsurlara uygulayarak kıble yönünüzü doğru bir şekilde belirlemiş olacaksınız.

Kulaklık Modelleri Kulaklık Modelleri

Pusula ile kıble yönünü bulmak isterseniz, bulunduğunuz yerin kıble derecesine ihtiyaç duyacaksınız. Konumunuzun kıble derecesini www.alqibla.net dan temin edebileceğinizi not edelim.