İsmail Kültür merkezinde 2. Olağan Kongresini Yapan Rize Muhtarlar Federasyonu 2. Dönemde de mevcut başkan Mustafa Erbaş’la devam etme kararı aldı.



Kongre divan başkanlığına Gündoğdu Bozkale Mahallesi Muhtarı Mustafa Yıldız ve saymanlıklarına Camiönü Mahallesi Muhtarı İsmail Başak ve Pekmezli Köyü Muhtarı Recep Yılmaz’ın seçilmesinin ardından  saygı duruşu istiklal marşı ve mali ve denetleme raporlarının okunması ile başladı.



Merkez ve ilçe muhtarlar derneğinden 80 delegenin katıldığı seçim, başka aday çıkmadığı için Mustafa Erbaş başkanlığında oluşturulan yeni yönetim kurulu tüzük gereği açık oylama ile yapıldı. Mevcut başkan Mustafa Erbaş salonda bulunan tüm delegelerin oylarıyla tekrar başkanlığa seçildi.



Seçimin ardından söz alan muhtarlar yeni yönetimden istek ve temennilerini dile getirdiler.



İlk olarak söz alan Fındıklı ilçesi Aksu Mahallesi muhtarı Musa Kazım Özçiçek, federasyonun ilk olarak köy muhtarlarının sorunlarını Ankara’ya taşımak olması gerektiğini belirtti. Özellikle kadastro çalışmalarında arazilerin orman yazılmasının yanlış olduğunu vurgulayan Özçiçek: “Seçimden sonra ilk olarak yapacağımız köy muhtarlarının sorunlarını dile getirip gerekli bakanlıklara ve gerekirse de Cumhurbaşkanımıza iletmektir. Biz Karadeniz’de mağdur ediliyoruz. Büyüttüğümüz ağaçlarımızı havadan çektikleri fotoğraflarla çay bahçelerimiz orman ilan edildi. Dedemden kalan araziler %70’i ormana kaldı. Uzun süreler gurbette olduğum için ben çaylık yapmadım. Ağaç büyüttüm. Şimdi çocuk gibi baktığımız ağaçlar maalesef orman benimdir dedi aldı. En büyük sıkıntı 2 B Karadeniz’de uygulanamıyor. Bunu çözmemiz gerekiyor.” Dedi.



Federasyon Başkanlığına tekrar seçilen Mustafa Erbaş’ın Rizeli muhtarlar için büyük bir şans olduğunu belirten Çayeli Muhtarlar Derneği Başkanı Mehmet Ali Şark: “Seçilmek önemli ve zor bir iştir. Başkanımızı kutluyorum bu kutsal göreve devam ediyor. En iyi şekilde de yürütmeye devam edeceğine eminim. Mustafa Erbaş başkanımız Rize için değerlidir. Bu görevi herkes yürütemez. Başka adamlarda var ama kendi işi gücünden seçildikten sonra bu işle uğraşmaya vakit bulamıyor. Onun için bu iş için tam adamını yakalamışız onun  peşinden gidelim ve destekleyelim. “ dedi.



Tarım bakanlığının çiftçi kayıt sistemi ile çay üreticisine verdiği desteğin büyük bir kısmını şartlar yerine getirilemediği için üreticinin alamadığını ve bu desteğin büyük bir kısmının bakanlıkta kaldığını vurgulayan Güneysu Muhtarlar Derneği Başkanı Abdullah Demirkan: “Güneysu Derneğinin başlattığı bir çalışma var Federasyon olarak bu çalışmayı daha kapsamlı hale getirmeliyiz. Tarımla ilgili olarak köylerimiz çiftçi kayıt sisteminden yeterli desteği alamıyor. Güneysu 8.5 oranında destek alıyor. Gerisi bakanlığın bütçesinde kalıyor. Bu desteği. Köyün çay yollarına aktarmak için dernek olarak başlattığımız çalışmayı bütün ilçelerimizin sahiplendiği bir proje ile gündeme getirelim.” Dedi.







Toplantıda ayrıca muhtarlar söz alarak yeni yönetimden beklentilerini ve yapılması gereken çalışmalar hakkında görüşlerini dile getirdiler.



Kapanış konuşmasını yapan Federasyon Başkanı Mustafa Erbaş Rize’de federasyonu kurmanın kolay olmadığını bunun için çok çalıştıklarını belirterek dernek bulunmayan 3 ilçede de en kısa zamanda muhtarlar derneğinin kurulması için çalışmaların devam ettiğini belirtti. Başkan Erbaş: “Rize’mizde muhtarlarımızı federasyon çatısı altında toplamak kolay olmadı. Federasyonun oluşması için ilçelerimizde derneklerin kurulması gerekiyordu. 8 ilçemizde bunu başardık. Diğer ilçelerimizin de bu federasyon çatısı altında var olması için çalışmalarımız devam ediyor.”



MUHTARLARIMIZ KÖPRÜBAŞIDIR
Muhtarların devletin köydeki mahalledeki temsilcileri olduğunu belirten Başkan Erbaş: “Bizler STK’lar olarak bir başka yerden destek almıyoruz. Kendi aidatlarımızla ayakta duruyoruz ve mücadelemizi veriyoruz. Biz mücadeleyi verirken ülkenin bütünlüğü, milletin birliği, önce vatan millet devlet ilkesinden hareket eden ve devletle millet arasında köprübaşı görevi yapan denge unsuru olan muhtarlarımız çok önemli bir konumdadırlar. Devletimize olan desteğimiz her şeyin üstündedir. Devlet var olacak ki millet var olsun.”

MUHTARLARIN PARTİSİ OLMAZ, İKTİDARLARLA BİRLİKTE ÇALIŞIR
Muhtarların tüm siyasi görüşe sahip vatandaşlardan oy alarak seçildiğini bu nedenle muhtarın partisinin olamayacağını ancak iktidardan hizmet aldığı için iktidarla birlikte çalışması gerektiğini belirten Başkan Mustafa Erbaş: “ Sivil toplum kuruluşları hiç kimseye gebe olmaması gerekir. Biz bütün siyasi partilere aynı mesafedeyiz. Hepsinin seçmeninden oy alarak seçildik. Ancak hizmet için muhtar iktidarla birlikte çalışır. İktidardan hizmet alıyor, hükümetten hizmet alıyor, devletten hizmet alıyor onun yanında olacak olmaya devam edecektir. Çünkü muhtar devletin köydeki, mahalledeki temsilcisidir. Cumhurbaşkanımız bizi milletin sarayında ağırlarken Türkiye’ye şu mesajı vermiştir. Bakın ben muhtarlarıma değer veriyorum siz de ona göre değer verin. Bu bilinçle hareket etmeliyiz.” Dedi. 



Rize Muhtarlar Federasyonunun yapılan 2. olağan kongresinde yeni yönetim kurulu şu isimlerden oluştu:
Yönetim Kurulu:
Mehmet Ali Şark
Remzi Güzel
Murtaza Özyanık
Ali Rıza Avcı
Tekin Aşık
Musa Kazım Özçiçek
Abdullah Demirkan
Muhammet Kopuz
Tuncay Maşallacı
Fatih Tatoğlu
Recep Sakal
Recep Yılmaz
Denetleme Kurulu Üyeleri:
Nihat Meral
Yunus Havuz
H.Haşim Gül