Rize Belediyesi’nin İPA Rize Entegre Su Projesi’nde master plan ve fizibilite çalışmaları tamamlandı. Biyolojik atık su arıtma tesisinin de ilave edildiği projede, müşavir firma teknik ekibi ve Rize Belediyesi İPA Proje ekibi tarafından yatırım yerlerine ait noktasal ölçüm çalışmaları başladı.

Rize’nin tüm su alma yapıları, arıtma tesisi, isale hatları, depolar, şehir şebekesi, atık su hizmetleri olarak da; atık su arıtma tesisi, yağmur suyu şebekesinin yenileceği İPA Entegre Su Projesi’nin tamamlanma süresince çalışmaların vatandaşlarla dayanışma içerisinde yürütmesi gerektiğinin altını çizen yetkililer, projenin gerçekleştirilmesiyle birlikte Rize’nin altyapı problemlerinin büyük ölçüde çözüme kavuşturulacağını belirtti.

RİZE ENTEGRE SU PROJESİ’NİN SÜRECİ

Türkiye’nin Avrupa Birliğine Katılım Öncesi 2014-2020 dönemi için mali yardım sağlanması amacıyla IPA 2 (Katılım öncesi yardım aracı) kapsamında Rize Belediyesinin ‘Rize Entegre Su Projesi’ başlığı altında Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunmuş olduğu proje, önceliklendirme listesi sıralamasında 4.sırada yer alarak başarılı bulunmuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı müşavir firması tarafından Arıtma Tesisi ve Belediye teknik personellerinden almış oldukları bilgiler doğrultusunda Belediyenin uzun vadeli (2047 yılı) hizmet iyileştirme ve yatırım ihtiyaçlarının saptanması amacıyla projenin master planı tamamlandı.

Projenin genel amacı, Türk mevzuatı ve AB müktesebatına göre katılım öncesi yardım aracı(IPA) kapsamında finanse etmek ve gerçekleştirilmesini sağlamak üzere su ve atıksu projelerinin hazırlanmasıdır.

PROJE KAPSAMINDA NELER OLACAK?

Proje kapsamında  içme suyu temini ile ilgili; Su alma yapıları, Arıtma Tesisi, İsale hatları, depolar, şehir şebekesi. Atıksu hizmetleri olarakta; atıksu arıtma tesisleri, yağmur suyu şebekesi gibi tüm alt yapı problemleri çözüme kavuşturulabilecektir.

Rize Belediyesinin kurucu üyesi olduğu Rizesu Yap-İş’in sorumluluğunda olan içme suyunun temin edildiği isale hatları ve depolarda proje kapsamına dahil edilmiştir.

Proje kapsamında yapılacak çalışmalardan bazıları şunlardır;

Ana isale hattında uzaktan kumanda edilebilen hat ve tahliye vanaları monte edilerek arızaya erken müdahale edilip tamir süresindeki su kayıpları azaltılacaktır. Depolar, sızdırmazlık bakımından kontrol edilecek, insani tüketim amaçlı sular yönetmeliğine göre yeniden dizayn edilecektir. Ekonomik ömrünü tamamlamış depoların yerine projeksiyona uygun olarak yeni depolar yapılacaktır. Rize’de su temini alanı içindeki bütün su tüketicilerinin yeterli miktarda ve basınçta, iyi kalitede su alabilmesi için şebeke basınç bölgelerinin yeni düzenlemesi ile içme suyu iletim ve dağıtım sistemleri yeniden planlanacaktır. Dağıtım şebekesinde kayıp ve kaçakların izlenebilmesi için bölgesel ölçüm alanları oluşturulacak olup scada sistemi ile kontrolü sağlanacaktır. Depolar arası iletim hatlarının tümü çelik boru olarak yenilenecektir.

Ekonomik ömrünü tamamlamış olan mevcut ön arıtma ve derin deniz deşarjı yerine Atıksu Arıtma Tesis ve mevcut atıksu toplama sisteminin tamamı yenilenecektir.

TOPLAM BÜTÇE 38 MİLYON EURO

Yatırım paketi 2017-2020 yılları arasında gerçekleştirilecek olup toplam bütçe 38 milyon € olan projenin %85’i (32,3 milyon € ) Avrupa Birliği hibesi, geri kalan %6’sı (2,3 milyon €) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hibesi, geri kalan % 9’luk (3,4 milyon €) kısmı da hibeyi almaya hak kazanan kurumun eş finansmanı olarak kararlaştırılmıştır.

ÇALIŞMALARIN SON DURUMU

Planlamalar doğrultusunda master plan ve fizibilite çalışmaları tamamlanmıştır. Belediyenin öz kaynakları ile yapılamayan ve öncelikli alt yapı problemleriyle ilgili detay projeler ve akabinde ihale dokümanları hazırlanacaktır. Bu süreç, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı müşavir firma ve Rize Belediyesi teknik ekipleri tarafından 30 aylık bir sürede tamamlanacaktır.

Şuana kadar 18 aylık çalışmalar tamamlanmış olup, 05.05.2016 tarihinde ilimize gelen müşavir firma teknik ekibi ve kurumumuz İPA Proje ekibiyle beraber yapılacak tüm yatırım yerlerine ait noktasal ölçüm çalışmaları başlamıştır.