Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımları ile Rize'de Oda Borsaları meclis üyeleri ile müşterek istişare toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya, TOBB Başkan Yardımcısı Ali Kopuz, Rize Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Şaban Aziz Karamehmetoğlu, Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Arif Parmaksız, Rize Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Şükrü Cevahir, Rize Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, Meclis Başkanı Resul Okumuş, Ordu Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ziver Kahraman, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Meclis Başkanı Mustafa Şadan Eren, Trabzon Ticaret Borsası Başkanı Eyyüp Ergan, Arhavi Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Atıf Kesim, Ardeşen Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kuyumcu, Meclis Başkanı Cemal Cahit Akbeniz, Çayeli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Mert, Pazar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Neşet Çakır, Odalar ve Borsa Meclis Üyeleri ile Genel Sekreterleri, Rize Kadın Girişimciler ve Rize Genç Girişimciler Kurulu Başkan ve üyeleri katılım sağladı.

Toplantıda Oda ve Borsa Başkanları, bölgemizin, ilimizin ve üyelerimizin sektörel sorunlarını dile getirdi. Meclis üyelerine söz verildi. Kendi sektörleri ile alakalı sorun ve çözüm önerilerini aktardılar. Mesleki eğitimde iyileştirmenin desteklenmesi amacı ile başlatılan Proje Okulları çalışmalarına devam edilmesi hususu görüşüldü.

Yerel işletmelerimizin ihtiyaç duyduğu Orta Ölçekli Organize Sanayi Bölgesi, ulaşım ve lojistik yatırımlar hakkında istişarelerde bulunuldu. Su ürünleri konusunda yaşanan sorunlar dile getirildi ve konuların Tarım ve Orman Bakanlığına iletileceği aktarıldı.

Kuru çay fiyatına yapılan zammın yeterli olmadığı, özel sektörü zor durumda bırakacağı ve dolayısıyla bunun sonucunda müstahsile yüklenildiği dile getirildi. Bir an önce kuru çaya piyasa koşullarına uygun şekilde zam yapılması için çalışma başlatılması gerektiği ifade edildi.

Covid-19 pandemisinden zarar gören sektörler için çalışmalar yapıldığı belirtilerek en fazla zarar gören sektörlerden birinin de hizmet sektörü olduğu vurgulandı. Kısa çalışma ödeneği, vergi ödemesinde yapılan kolaylıklar vb. gerçekleştirilen destek çalışmalarının yanı sıra hizmet sektörünün desteklenmesi için yapılan çalışmalara devam edilmesine ihtiyaç olduğu iletildi.

Peşin vergi ödemesi uygulamasının kaldırılması gerektiği ifade edilerek vergisini zamanında ödeyenler için %5’lik bir teşvik indirimi uygulanmasının bu süreçte iyi bir destek olacağı belirtildi.  

Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Karamehmetoğlu, Rize’de yapılan yatırımlarla alakalı bilgi verdi. Samsun-Sarp Demiryolu Projesi için çalışmaların sürdürüldüğünü dile getirdi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu Odalar ve Borsa temsilcilerimizin görüş ve önerileri ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Ayrıca sorulan sorularla ilgili yapılması gerekenleri not alarak takipçisi olacağını ifade etti. 

TOBB Başkanı Samsun-Sarp Demiryolu konusunu bundan sonra her platformda dile getireceğini, Odalar ve Borsaların da bu konuda çalışmalara devam etmesi gerektiği söyledi.  İnşaat sektöründe yaşanan sorunların ve oluşan fiyat farklarının ödenmesi konusunun takipçisi olacağını da ekledi.

Hisarcıklıoğlu, Covid-19 pandemisi kapsamında ilimizin ve üyelerimizin yaşadıkları sorunların ve çözüm önerilerinin TOBB’a aktarılması konusunda Oda-Borsa Başkanlarının iyi çalıştıklarını dile getirerek kendilerine teşekkür etti. Rize TSO Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Şaban Aziz Karamehmetoğlu’nun, Doğu Karadeniz İllerinin Koordinatörü olarak hem Rize’mizden hemde koordinatörü olduğu oda ve borsalardan aldığı tüm sorunları TOBB Yönetim Kurulu’na taşıdığını ve bu sorunların %90’nının çözüme ulaştırıldığını, kalanının ise takip edildiğini dile getirerek, kendisine teşekkürlerini iletti.

“Odalar Ne İş Yapar” ifadesi ile sürekli karşılaştığını söyleyen Hisarcıklıoğlu, dünyada üyesine kredi konusunda kefil olan tek meslek örgütü TOBB’un olduğunu, Covid-19 sürecinde 500 milyonu aşkın kredi için kefil olduklarını ve bunun yaptıkları işlerin binde biri bile olmadığını dile getirdi. 

Hisarcıklıoğlu, bitme aşamasına gelen Rize-Artvin Havalimanı ile ilgili, bölgemize azami faydayı sağlaması için çalışmalar yapılmasını dile getiren Meclis Üyelerine, konu hakkında üzerlerine düşeni yapacaklarını ifade etti.

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Tüm Oda Borsa Başkan ile Meclis Üyelerine ve bütün katılımcılara, katılımlarından dolayı teşekkürlerini ileterek memnuniyetini dile getirdi. 

Üyelerimizin ihtiyaçları olduğunda Kredi Garanti Fonu ve Nefes Kredisi gibi düşük faizli kredilerin üyelerimize ulaşması konusunda gerekli çalışmaların sürdürüleceğini aktardı.