HABER:ARZU ERBAŞ/Rize İl Göç İdaresi Müdürlüğü, turizm faaliyetlerine destek olmak için ‘Rize Turizmine Tercüman Ol‘ mottosu ile ''Rize Turizmi İçin Nitelikli Tercüman Eğitimi ve İstihdamının Desteklenmesi Projesi'' hazırladı. Yerli ve yabancı yetişkin nüfusun istihdama dâhil olması desteklenerek bölgeye gelen yabancı turistlere kendi dillerinde kaliteli hizmet sunulması ve turizm girdilerinin artırılması amaçlanıyor. Proje kapsamında Arapça, İngilizce, Gürcüce, Rusça ve Farsça dillerinden en az birini iyi derecede konuşabilen Türk Vatandaşları ile  iyi derecede Türkçe konuşabilen, Rize’de herhangi bir statüyle ikamet eden yabancı uyruklulara  turizm hizmeti eğitimi verilecek. Göç İdaresi Başkanlığının desteklediği proje  İl Göç İdaresi Müdürlüğü tarafından Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Rize Belediye Başkanlığı, Çaykur Genel Müdürlüğü, Rize Artvin Hava Limanı Müdürlüğü,  Rize Ticaret Borsası, Rize Esnaf ve Sanatkârlar Odası, Rize Ticaret ve Sanayi Odası, Çay Çarşısı A.Ş. ve Rize Şimal AVM işbirliği ile  yürütülecek. Başvuru sürecinin tamamlandığı ve eğitimlerin başlayacağı projenin tanım toplantısı yapıldı.

‘İŞBİRLİĞİ HALİNDE HAREKET EDİLMESİ ÖNEMLİ’

 Programın açılışında konuşan Vali Vekili Ömer Faruk Duman “Bölgemizin turizm özelliklerini yerli ve yabancı misafirlere doğru tanıtmak ve turizm girdisindeki payını almak amacıyla çok yönlü projelendirme faaliyetine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu kapsamda bölgeye gelen yabancı turistlere tercümanlık hizmetinin sunulması ve turizm sektöründe hizmet sağlayıcıların bir araya gelerek hizmet kalitesinin artırılması adına işbirliği halinde hareket edilmesi önem arz etmektedir” dedi.

PROJE “RİZE TURİZMİNE TERCÜMAN OL” MOTTOSUYLA YÜRÜTÜLECEK

İl Göç İdaresi Müdürü Mürüvvet Serap Aydın “İnsanların göç etme nedeni kendilerinde var olmayan, her zaman daha iyi ve kaliteli yaşam standardına sahip olma arzudur. Öyle ki bugün Rize özelinde konuşacak olursak eşi benzeri olmayan doğa güzellikleri, alternatif turizm imkânlarıyla bölgenin turizm merkezi olma niteliğini taşımaktadır. Bu nedenle doğru bilgi, doğru iletişim, anlama ve anlaşılma olguları farklı dili konuşan turist misafirlerimizle ev sahibi toplum için öncelikli ihtiyaçtır.  “Rize Turizmine Tercüman Ol” mottosuyla yürütülen proje kapsamında yabancı dil bilen yerli ve yabancı 30 kişiye verilecek 48 saat teorik 16 saat uygulamalı oryantasyon eğitimi vesilesiyle nitelikli işgücünün turizm sektöründe kazandırılması hedeflenmektedir. Eğitimlere çok sayıda kişi başvuruda bulunmuş olup, mülakat sonucu belirlenen kursiyerlere Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezinde alanında uzman akademisyenler tarafından eğitim verilecektir.” dedi.

Bilgilendirme sunumlarının ardından il protokolü tarafından kurdele kesilerek projenin açılışı gerçekleştirildi.