Rize’nin unutulmaya yüz tutmuş asırlık çocuk oyunları yeniden hayat buldu. Sosyal Güçlendirme için Spor ve Beden Hareketi Derneği ile Rize Kent Gönüllüleri’nin yürüttüğü ‘Barışa Oyna’ projesi kapsamında Rize’ye özgü sokak oyunları araştırıldı. Köylerde yaşlılarla yapılan sohbetlerle öğrenilen oyunlar çocuklara öğretildi. Rize Gençlik Merkezi bahçesinde gerçekleşen etkinlikte bir araya gelen çocuklara dedelerinin oynadığı oyunlar anlatıldı. Bu oyunların bazıları ise uygulamalı olarak gösterildi. Cevizlerle oynan Miras oyunuyla beraber Kars yöresine ait Kazlarım İçeri isimli oyun sırasında çocuklar eğlenceli anlar yaşadı.

Rize Kent Gönüllüleri Derneği Başkanı Filiz Türüt büyüklerin çocukken oynadığı oyunları gün yüzüne çıkararak çocuklara öğretmek için yola çıktıklarını belirterek "Çocuklarla hem kültürel mirasımızı canlandırmak hem de kapalı mekanlardan, internetten uzaklaştırarak spor yapmalarına imkan vererek sosyalleşecekleri alanları göstermek istiyoruz” dedi.

Sosyal Güçlendirme için Spor ve Beden Hareketi Derneği Başkanı Nil Delahaye de Rize’de yaşayan çocukların kendi kültürel mirasının parçası olan çocuk oyunlarına sahip çıkmalarına destek olduklarını vurgulayarak köylerimizde büyüklerimizle yaptığımız sohbetlerde ortaya çıkan oyunların yeni nesile aktarılması amaçladığımız projemizde aynı zamanda sosyal güçlenme için spor ve beden hareketi önemli diyor sporun içinde barındırdığı hoşgörü, kapsayıcılık, eşit haklar, erdem , haz, mutluluk, sevgi ve saygı gibi değerleri oyunlar aracılığı ile ön plana taşıyarak çocukların çevreleri ile kurdukları ilişkide barışçıl bir davranış sergilemesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz” diye konuştu.